Puncu Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Cześć Mam dylemat w wyborze kasety. Przez dłuższy czas nie było kaset 11-36 pod 9 rzędów, było tylko 12-36. Teraz jest taka możliwość. SunRace CSMX - http://allegro.pl/kaseta-sunrace-csmx989-11-36t-9-rzedowa-nowosc-i7092395032.html Force Team Road - http://allegro.pl/force-kaseta-9-rz-11-36t-chrom-nowosc-ctbike-i6982989458.html Różnica wagowa to 3g także ten parametr pomijam, zwłaszcza w rowerze który waży 18kg Opinie o kasetach SunRace można znaleźć w internecie, zwłaszcza tych większych. A Force? Miał ktoś kasetę tej firmy? Za SunRace przemawia sprawdzona firma i czarna nakrętka (a ja mam czarną dusze ) Doradźcie
Puncu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2018 Kaseta wybrana. Postawiłem na SunRace.Przydałby się do niej nowy łańcuch. Obecnie mam PC-951 z którego jestem bardzo zadowolony, bardzo fajnie współpracuje z kasetą Sramowską 950.Teraz pytanie, jaki łańcuch? Chyba jestem uprzedzony do łańcuchów Shimano, więc je pomijam.Znów Sram? Może coś od KMC? Co polecacie?Z ciekawostek dodam że z moich życiowych rekordów jest zajechanie łańcucha Accenta po 30 km kosztował 7-8zl.
hanus Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ja posiadam w przełaju kmc x9 93 i jest w porządku przejechałem na nim około 2k w różnych warunkach i przymiar ma jeszcze daleko żeby wpadł na 0.75 ;-)Następny też kupię kmc, bądź właśnie jakiś srama 1
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja miałem dwa, ale 10-rzędowe KMC X10.93 i byłem z niego bardzo zadowolony. Miałem SRAM i Shimano - najlepiej wypadł właśnie KMC.
emmanuelle cunt Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 W swoim czasie jeździłem na Sunrace, wydawało mi się, że starczają na zauważalnie dłużej, niż Shimano w podobnej cenie. Do kasety Sunrace brałbym łańcuch Sunrace, ufając, że wymiary wewnętrzne są najbardziej dopasowane.
Franz Mauer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 11 minut temu, emmanuelle cunt napisał: Do kasety Sunrace brałbym łańcuch Sunrace, ufając, że wymiary wewnętrzne są najbardziej dopasowane. Kompletnie nie ma takiej potrzeby. Łańcuchy są standaryzowane, a kasety Sunrace świetnie współpracują z różnymi markami np. Shimano, KMC
emmanuelle cunt Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Że współpracują to wiem, ale wymiary wewnętrzne w jednak się różnią nieznacznie przy tej samej ilości rzędów, można doszukać się tabel. Gdzieś na jakimś forum czytałem, że ktoś tam (KMC?) produkuje łańcuchy w dwóch wariantach, pod wymiary wewnętrzne Sram i Shimano i różnią się one oznaczeniem - czy to bzdura czy nie, nie wiem, nie wnikałem. Kiedyś do kaset Shimano używałem łańcuchów Sram i miałem wrażenie, że zużywają się szybciej, powiedziałem o tym bratu, on miał identyczne doświadczenie. Co może nie znaczyć nic, bo trudno o wiarygodne dane w normalnym użytkowaniu, ale o ile się da, to do staram się mieć napęd w całości od jednego producenta.
Franz Mauer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Godzinę temu, emmanuelle cunt napisał: Że współpracują to wiem, ale wymiary wewnętrzne w jednak się różnią nieznacznie przy tej samej ilości rzędów, można doszukać się tabel. Różnica jest niewielka i zawiera się w przyjetej tolerancji np. KMC do napędów Shimano, SRAM ma szerokość wew wynoszącą 5,88mm, a SUNRACE dedykowany do kaset Sunrace, Shimano i SRAM 5,9mm. Kupując łańcuch którejkolwiek z wymienionych firmu, lub nawte nie wspomianego Connex czy Campy nie ma obaw, że łańcuch będzie się szybciej zużywał na kasecie Sunrace, czy będzie szybciej ja zużywał. Godzinę temu, emmanuelle cunt napisał: Gdzieś na jakimś forum czytałem, że ktoś tam (KMC?) produkuje łańcuchy w dwóch wariantach, pod wymiary wewnętrzne Sram i Shimano i różnią się one oznaczeniem - czy to bzdura czy nie, nie wiem, nie wnikałem. Skoro nie wnikałeś to po co jakieś bzdury z innego forum powtarzać? Może wogóle nie o to chodziło? Wystarczy wejść na stronę jakiegokolwiek sklepu rowerowego i zobaczyć, że przy łańcuchach KMC dedykowanych do danego rodzaju napedu zwykle napisane jest: "kompatybilny z Shimano, SRAM" i nawet Campagnolo. Godzinę temu, emmanuelle cunt napisał: Kiedyś do kaset Shimano używałem łańcuchów Sram i miałem wrażenie, że zużywają się szybciej, powiedziałem o tym bratu, on miał identyczne doświadczenie. Czym to zużycie się objawiało? Łańcuch ginął w oczach, czy się wyciągał? Godzinę temu, emmanuelle cunt napisał: o ile się da, to do staram się mieć napęd w całości od jednego producenta Zwykle takie rozwiązanie powinny zapewnić pełną kompatybilność i brak problemów. Nie wiem jak w SRAM, ale w Shimano bardzo często w dokumentacji do swoich produktów zaleca stosowanie produktó wtej samej firmy i nawet konkretnych modeli,bo wówczas może wziąć pełną odpowiedzialność za jakość działania danego zestawu. Nie oznacza to jednak, że ich produkty nie mogą pracować z kompatybilnymi produktami innych marek. A już na pewno nie moga powiedzieć, że będą działać gorzej czy lepiej. Po prostu w przypadku mieszania osprzętu różnych firm nie biorą odpowiedzialności za jakość działania ich produktu.
emmanuelle cunt Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Sam zaznaczyłem, że to może być bzdura, ale zbijanie argumentem z tego, co wypisują na stronach sklepów internetowych jak dla mnie jest mało rozsądne. To że coś ogólnie jest kompatybilne i działa, to nie znaczy ze coś innego, też kompatybilnego nie może działać ciut lepiej albo gorzej. Gdyby wszystkie wymiary wszystkich x-rzędówych kaset i łańcuchów niezależnie od producenta byłyby identyczne to faktycznie machnąłbym ręką, ale że nie są, to w kwestii napędów staram (nie, że fanatycznie) mieć całość od jednego producenta. edit: w w kwestii zużycia: łańcuch szybciej zaczynał przeskakiwać na kasecie (oczywiście decydujące mogłyby być warunki, zbyt mała próbka statystyczna, żeby wyrokować definitywnie). Edytowane 11 Stycznia 2018 przez emmanuelle cunt
Rekomendowane odpowiedzi