JakubP Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Czy należy usuwać fabryczny smar z nowego lancucha, jeżeli będzie używany na trenazerze? Nie będzie miał kontaktu z brudem, piaskiem. Connex 808
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja bym usunęła, bo to zwykle jest jakieś lepiszcze, a nie smar.
Franz Mauer Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 To "lepiaszcze" jest bardzo dobrym smarowaniem dla łańcucha. Fakt, że nieraz nawalą tego niemiłościernie dużo Wystarczy porządnie przetrzeć nadmiar szmatą.
Nurek_ Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Nie sądzę żeby to lepiszcze miało jakieś super parametry smarujące. Jego zadaniem jest ochrona łańcucha przed korozją a nie smarowanie. Ja bym to wyczyścił i dał normalny smar do łacucha
Franz Mauer Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) @Nurek_ nic bardziej mylnego. Nie wiem jakie parametry smarujące ma ten smar, ale jest to normalny smar, który zabezpiecza łańcuch pod każdym względem. Producenci smarują łańcuch oryginalnie i dlatego piszą, że jest gotowy do użycia (nie wspominając o wcześniejszym nasmarowaniu przed pierwszą wycieczką).Jedynie sugerowałbym przetrzeć szmatką, gdy jest zbyt bogato nałożony. Oczywiście, każdy robi jak chce. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Franz Mauer
Myrówka Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Ja właśnie ze trzy dni temu wymieniałam łańcuch i smaru było tak dużo, że go musiałam wytrzeć, a i tak nie uchroniło to obudowy rolki i tego co znajduje się za rowerem przed ochlapaniem resztkami smarowidła. Polecam usunięcie w granicach rozsądku, o ile względy estetyczne mają znaczenie, bo rower znaczy terytorium.
Rekomendowane odpowiedzi