Skocz do zawartości

Merida Scultura 300 2017

Legoland

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jako, że w dalszym ciągu stoję przed zakupem pierwszej szosy, po długich poszukiwaniach zdecydowałem się (chyba) na Meridę Sculturę 300 z 2017. Sądzę, że do 2-3 godzinnych wyjazdów Tiagra powinna mi starczyć. Raczej będzie to jazda w pojedynkę choć w przyszłości nie wykluczam okazjonalnych startów. Jednak jak jeżdżę to raczej staram się żwawo kręcić a nie turystycznie podziwiać okolice. W każdym razie wracając do dylematów, mam problem z doborem wielkości ramy. Z tabelki meridy mi wynika, że mieszczę się zarówno w rozmiarze 52 (S-M) jak i 54 (M-L). Z przymierzeniem konkretnych rozmiarów raczej będzie problem, bo nie spotkałem u mnie takich rowerków aby na nich choć na chwilę usiąść. Dokonałem swoich pomiarów na znanej stronce i takie oto wyszły wymiary. Niestety nic mi one nie mówią, więc szczerze liczę na jakieś porady od bardziej zaawansowanych i wprawionych rowerzystów odnośnie rozmiaru jaki powinienem wybrać.

Geometria roweru: http://www.rowerymerida.pl/produkt1279/scultura-300-rower-merida.html

Pomiary:

The Eddy Fit (cm)

Seat Tube Range c–c:  55.6 - 56.1 cm
Seat Tube Range c–t:   57.3 - 57.8 cm
Top Tube Length:          53.8 - 54.2 cm
Stem Length:                 10.1 - 10.7 cm
BB–Saddle Position:    74.6 - 76.6 cm
Saddle Handlebar:        53.1 - 53.7 cm
Saddle Setback:                6.2 - 6.6 cm

Your Measurements

Inseam:                          84
Trunk:                             63
Forearm:                        32
Arm:                                69
Thigh:                             61
Lower Leg:                     56
Sternal Notch:             146
Total Body Height:      178

Z góry dziekuję za porady i sugestie!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, mam bardzo podobną sytuację, też zamierzam się na ten rower, tylko że w sklepie mają rozmiar 52 i 54 więc po prostu pójdę i przymierzę. Mam 173cm a wg kalkulatora z competitivecyclist powinien być dobry rozmiar 54. Ktoś może powiedzieć coś więcej o tym rowerze? Wady i zalety :) ?

Opublikowano

Rozmiar S odpada jest on mniej więcej na wzrost 170 cm plus minus. Ja na twoim miejscu brałbym 54 i wszelkie błędy regulował mostkiem oraz ustawieniem kokpitu. Jedyne co to nie pamiętam jaka pozycja jest na nim ale wydaje mi się, że bardziej wyścigowa niż endurance. Jeśli Ci to nie przeszkadza to i tiagra na początek wystarczy a nawet więcej powinieneś być z niej zadowolony.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 4.01.2018 o 21:14, Legoland napisał:

Witajcie

Jako, że w dalszym ciągu stoję przed zakupem pierwszej szosy, po długich poszukiwaniach zdecydowałem się (chyba) na Meridę Sculturę 300 z 2017. Sądzę, że do 2-3 godzinnych wyjazdów Tiagra powinna mi starczyć. Raczej będzie to jazda w pojedynkę choć w przyszłości nie wykluczam okazjonalnych startów. Jednak jak jeżdżę to raczej staram się żwawo kręcić a nie turystycznie podziwiać okolice. W każdym razie wracając do dylematów, mam problem z doborem wielkości ramy. Z tabelki meridy mi wynika, że mieszczę się zarówno w rozmiarze 52 (S-M) jak i 54 (M-L). Z przymierzeniem konkretnych rozmiarów raczej będzie problem, bo nie spotkałem u mnie takich rowerków aby na nich choć na chwilę usiąść. Dokonałem swoich pomiarów na znanej stronce i takie oto wyszły wymiary. Niestety nic mi one nie mówią, więc szczerze liczę na jakieś porady od bardziej zaawansowanych i wprawionych rowerzystów odnośnie rozmiaru jaki powinienem wybrać.

Geometria roweru: http://www.rowerymerida.pl/produkt1279/scultura-300-rower-merida.html

Pomiary:

The Eddy Fit (cm)

Seat Tube Range c–c:  55.6 - 56.1 cm
Seat Tube Range c–t:   57.3 - 57.8 cm
Top Tube Length:          53.8 - 54.2 cm
Stem Length:                 10.1 - 10.7 cm
BB–Saddle Position:    74.6 - 76.6 cm
Saddle Handlebar:        53.1 - 53.7 cm
Saddle Setback:                6.2 - 6.6 cm

Your Measurements

Inseam:                          84
Trunk:                             63
Forearm:                        32
Arm:                                69
Thigh:                             61
Lower Leg:                     56
Sternal Notch:             146
Total Body Height:      178

Z góry dziekuję za porady i sugestie!

btw za ile udało Ci się wyrwać tę Sculturę? Fajny rower też go rozważałem .Na mój wzrost 177cm zdecydowałem się na rozmiar M (54cm). Pzdr

Opublikowano

Ja zukupiłem ostatecznie scultue 300  w rozmiarze S/M czyli 52 i po krótkiej przejażdżce wydaje się idealny. Merida dla określenia rozmiaru podaje wymiar rury podsiodłowej, a chyba wiekszość producentów jako rozmiar podaje długość górnej rury. Z kalkulatora wynikało mi, że odpowiedni rower powinien mieć górną rurę w granicach 54 cm i taki też rozmiar dobierałem. W sculturze jest to zatem rozmiar 52.

Rower wyrwany za 3650, w malowaniu teamowym bahrain - merida prezentuje się zacnie.

Teraz byle do wiosny!