Skocz do zawartości

RockShox XC 32 Silver - opinie.

jubitom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chciałbym zmienić amorek na

RockShox XC 32 silver TK SA 120 27,5" 15mm .

Pojawił się na alledrogo za 759 zl. 

Rozmyślam czy np aion lub  epicon z suntour  moze byc lepszy .

Jeździłem na sprężynie ze suntoura  xcm  100mm , wiec straszna bieda  .Amor ma być zamontowany w e-biku haibike z 2017r  model sduro . Waży ok 22 kg + moje ok 80 kg .kola  są xcm os 9mm. Raz mi się wypieło przy  hamowaniu I nie mam zaufania  , ale moze przez to ze rowerek był nowy i jeszcze się  układał .

Proszę o poradę, nie ukrywam że suntour  mi się bardziej podoba .

Pozdrawiam jubitom 

Przewaga RockShoxa nad tym co masz to na pewno sprężyna powietrzna, którą sobie ustawisz pod swoją wagę, niższa o jakieś 0,5kg waga oraz sztywna oś 15mm.
Tylko musisz się liczyć jeszcze z wymianą piasty w kole lub dokupieniem adapterów do obecnej (jeśli wspiera) tak aby zamontować koło z osią 15mm.

Jeśli chciesz wymienić amor tylko ze względu na niepewny szybkozamykacz i pływające koło podczas hamowania to jest jeszcze coś takiego jak zaciski DT Swiss RWS - skręcany zacisk dzięki czemu możesz koło mocno dokręcić i nic nie ma prawa się wypiąć.

Przewaga RockShoxa nad tym co masz to na pewno sprężyna powietrzna, którą sobie ustawisz pod swoją wagę, niższa o jakieś 0,5kg waga oraz sztywna oś 15mm.
Tylko musisz się liczyć jeszcze z wymianą piasty w kole lub dokupieniem adapterów do obecnej (jeśli wspiera) tak aby zamontować koło z osią 15mm.

Jeśli chciesz wymienić amor tylko ze względu na niepewny szybkozamykacz i pływające koło podczas hamowania to jest jeszcze coś takiego jak zaciski DT Swiss RWS - skręcany zacisk dzięki czemu możesz koło mocno dokręcić i nic nie ma prawa się wypiąć.
Tzn amor muszę wymienić. Tylko pytanie czy suntour epicon nie będzie podobny do rock shox , a mam nowy do kupienia za 500 zl .
A os 15mm jest sztywniejsza .
A już patrzyłem koszt kola to ok 220 zl
Wiec piasta nie będę zmieniał

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Za mało danych o Epiconie podałeś żeby można było coś stwierdzić. Osobiście nie znam tego amora ale jeśli ma sprężynę powietrzną i golenie 32 mm to może być dobra alternatywa :)

Andrzej Sawicki

W obecnej ofercie nie ma XC z goleniami 32 mm. Jest to starsza wersja, więc nie powinna tyle kosztować nawet "nowa". W takiej kwocie wolałbym szukać używanych Recon RL lub Reba RL i założyć około 100 zł na serwis z wymianą uszczelek.

Sr Suntour epixon xc L02 R-Air 27.5 tapet QR 15mm skok 120mm

A rock shox xc 32 to model z 2015 r

Znalazłem fajne oferty na piwnicy rowerowej

Znalazłem fajne oferty na piwnicy rowerowej

Podjąłem decyzję i kupuje epixona .
Myślę że jakość jest zadowalająca za te cenę.