Skocz do zawartości

Ciężkie działanie przerzutki 105 5500

Kuboll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Wyregulowałem przerzutkę tak, że wchodzą ładnie wszystkie biegi z przodu i działa trymowanie. Problem jest jednak taki: przy zrzucaniu z blatu na środek i poźniej ze środka na najmniejszą trzeba użyć dość dużej siły na manetce żeby zmienić bieg. Czasem jak zrzucam i mocno wcisnę manetkę to z blatu zrzuca się łańcuch na najmniejszą. Czy to jest normalne biorąc pod uwagę siłę sprężyny w przerzutce?

Przerzutkę rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem porządnie. Było w niej trochę brudu przez co mogła ciężko chodzić.  Ta zmieniarka ma już swoje lata i się zastanawiam czy jak bym ją wymienił na nową to by była różnica w działaniu i w tym jakiej siły potrzeba by do operowania manetką. 

Dodam, że linkę i pancerz wymieniłem na na nowe. Manetka na luźnej lince działa bez oporów. 

Proszę o poradę co może być przyczyną i co z tym można zrobić. 

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano (edytowane)

Z Twojego opisu wnioskuje że podejrzana pozostała tylko przerzutka na tyle więc trzeba bedzie ją raczej wymienić. Osobiście używam napędu 105 / 5800 więc to konstrukcyjnie jest spora różnica. Sama przerzutka powinna równo stawiać opór w całym zakresie (pojemności). Spróbuj ręcznie z odpiętą linką wymusić cały zakres pracy czy odczujesz jakiś opór, tylko to mi aktualnie przychodzi do głowy jeżeli linki i pancerze masz nowe a manetka na sucho działa płynnie. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie przerzutka dość ciężko pracuje. Myślałem, że sprężyna jest tak mocna i to normalne. Przy popuszczonej lince trzeba użyć sporej siły aby ją poruszyć ale opór jest równy w całym zakresie. Podejdę jeszcze z tym do pobliskiego serwisu.  

Takie są uroki kupna używanego roweru ale nie żałuję.

Opublikowano

Przerzutka na tyle to nie jest jeszcze az tak duży koszt w porównaniu do innych części więc koniec końcem chyba dobrze by było jak by właśnie tutaj tkwił problem. Samą przerzutkę można wymontować i bardzo dokładnie wymyć w ostateczności. Sama sprężyna raczej nie powinna twardnieć z czasem tylko odwrotnie powinna byc coraz miększa 9_9 

Opublikowano

Problem zlokalizowany...lewa manetka padła. Dlatego to wszystko tak ciężko chodziło. Przerzutkę już wczesniej rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem - jej działanie jest bez zarzutu.