Skocz do zawartości

Zakup sztywnego widelca.

ZielonyZeZlosci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poczytałem sobie różne fora i doszedłem do wniosku że przy moim rowerze przydało by się zmienić kotwice z przodu. Mojego MTB ganiam głównie po asfalcie lub po szutrach jeżdżę dodatkowo sakwy. Jak stoi na luzie to między główka ramy a osią jest około 50 cm. Może ktoś polecić jakieś sztywniaki? Kwota do 400 zł koło 26 cali.

Znalazłem coś takiego dla 26 jest około 44 cm wydaje mi się że ciut mało na 29 jest już 47cm.

http://allegro.pl/mosso-m3-pro-26-27-5-28-29-bialy-815-g-widelec-i6781584890.html

https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/mtb/p,widelec-mtb-disc-29-1-1-8-cala-aluminiowy-force,518133.html

https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/mtb/p,widelec-mtb-disc-26-1-1-8-cala-aluminiowy-force,518132.html

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wydaję mi się, że ten Force 26 cali będzie całkiem spoko.

Opublikowano

Tylko geometria strasznie leci

Opublikowano

Trzeba też brać poprawkę na to żeby mocno geometrii roweru nie popsuć. Różnica między 50 a 44 jest ogromna

Opublikowano

Z tańszych sztywnych widelców są też RST (~ 360 PLN )

Odnośnie geometrii:

Ja też się zastanawiam nad sztywnym widelcem, ale dodatkowo chcę to zrobić tak by to jeszcze jakoś wyglądało. W związku z tym sporo szukałem i w necie można znaleźć coś takiego co się nazywa "HeadTube Expander" niestety tylko u chińczyków, takie tulejki są już po $5.

TCF-heads-up-extension+(3).JPG?format=10

Dodatkowo patrząc na widelce z HeadShock'iem (RST Single Shock M7) i sztywne nie trzeba być omnibusem, żeby dojść do wniosku by pod sztywnym widelcem umieścić jakąś tuleję dystansową, która "naprawi" geometrię. Taką tulejkę łatwo zrobić z wytrzymałego poliamidu, który dodatkowo powinien nawet amortyzować. Niestety taki zabieg będzie wymagał posiłkowaniem się u jakiegoś tokarza. Według moich wyliczeń taka tulejka będzie ważyć jakieś ~90 gram. Ostatecznie można można by kupić ten widelec RST wywalić z niego sprężynę i tyle...

rf-m7-side-rst-suspension.jpgss-m7-side-rst-suspension.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja planuje zrobić tak:
1. Zobaczyć sag jaki mi wyjdzie. Bez odjecia sag mam 50cm na amorze. Tuleja możesz zaodac link?
2. Nie wiem czy Alu brać czy dołożyć parę złotych i kupić carbona. Tylko teraz jakiego?

Opublikowano

Hej. W moim przypadku mam podobnie 50 cm. Nie lepiej kupic po prostu widelca pod 29? i nie bawić sie w tulejki itd?

Opublikowano

Właśnie dokładnie na tym samym się zastanawiam

Opublikowano

Czy możecie polecić jakiegoś Carbona?

Opublikowano (edytowane)

Pisałem wczoraj podobny post :D

Aktualnie jestem na etapie wymiany widelca u siebie. W ramach testu RS Reba chce zastąpić sztywnym widelcem Accent CX-One Alu/Carbon. Są dwie wersje pełny Carbon lub z rurą sterową alu. Z racji że jest to test wybrałem opcję tańszą B|

Posiadam koła 26" i amortyzator ze skokiem100mm oraz rurą sterową przyciętą na 170mm (dosyć nisko), sztywniak jest dedykowany pod koła 28" a więc teoretycznie nie powinno się zmienić "geometrycznie" zbyt wiele ale okaże się jak zamontuje. Praktycznie mam jeszcze możliwość manewru z mostkiem który jest w negatywie oraz podkładkami (aktualnie jedna 10mm) to już awaryjna opcja. Do dzisiaj byłem zdecydowany na pełno carbonowy wideł z alliexpress ale stwierdziłem ze nie będę czekał to raz a dwa w razie jakichkolwiek problemów z przymiarką i ew. wyglądem po prostu oddam widelec i tematu nie było 9_9

03d23d6f5e7ae2a1gen.jpg

d118f268a1536d92gen.jpg

A tutaj mial by byc 

a91b0c72e3fdf8acgen.jpg

Tutaj sa wymiary widelca przelajowego cx one oraz ramy Accent (rower z foto wyzej). 

79aaf91f408cf8efgen.jpg

Wygląda to przyzwoicie na papierze i foto. Przeswit nad kolem sie zwiekszy wiadomo ale kosztem tez odległości od osi do sterow ktora jest wazniejsza. Jak dojdzie widelec zrobie porownanie. Pomierze wszystko sie zobaczy...

Edytowane przez Eldo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.
Mam starego gianta na miękkim przodzie (foto), chcę założyć sztywny widelec, ale na starach klasycznych 1calowych z gwintowaną rurą sterową.
koła 26'', rama 21'' pod v-brake, Macie może jakiś pomysł na sztywniaka przy zachowaniu geometrii?
Aha, jeszcze jedno, z racji tego, że to rama z 04-05r nie mam żadnych firmowych danych o geometrii.
Dzięki za pomoc.

IMG_20160408_194709.jpg

Edytowane przez MaciekM
Opublikowano
22 minuty temu, Eldo napisał:

Kolego zalukaj tutaj :

http://wiecejruchu.pl/zamiana-amortyzatora-na-sztywny-widelec-cube-aim/

Masz v-brake wiec troche to inaczej wyglada w porównaniu z tarczowym hamulcem ktory aktualnie przerabiam u siebie. Pod tym linkiem jest sporo informacji dot. zamiany widelcow z piwotami. 

Dzięki, jakiś czas temu wpadłem na ten art., ale nadal jest problem, art. dotyczy ahed'ów, ja mam calówkę gwintowaną. Po przeliczeniu wyszło, że 28ka z piwotami by pasowała, problemem nadal jest rozmiar i sposób mocowania widelca, Wszędzie gdzie czytałem temat kręcił się wokół ahed'ów, stąd też moje zapytanie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Yan napisał:

W jaki sposób pivoty pod koło 28 będą pasowały do koła 26?

Nie masz za dużego wyboru. Musisz kupić widelec gwintowany pod 26 cali https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/sztywne-widelce-rowerowe/mtb/p,widelec-mtb-26-rura-1-1-8-cala-z-gwintem-czarny-unibike,6674.html

sorry, masz rację, mój błąd,
a co do rury sterowej 1 1/8, to czy wejdzie w 1calówkę?
1 1/8  tj 28,6, potrzebuje 25,4 z gwintem

Edytowane przez MaciekM
Opublikowano (edytowane)

Zły link wkleiłem byłem pewny że to jest do 1 calowej rury.

Poprawny link http://allegro.pl/rowerowy-widelec-accent-mtb-1-26-gwint-110mm-i6577765300.html

Niedawno szukałem widelca do gwintowanej rury sterowej ale do koła 28 i nic nie znalazłem dobrego w zamiana za amortyzator. W twoim przypadku najlepiej było by założyć widelec dla koła 28 cali ale niestety nie przeskoczy się pivotów. W jednym z tematów pojawił się pomysł wrzucenia tulejki pomiędzy główkę ramy a widelec ale to raczej jaka akrobatyka i może nie zadziałać :)

Edytowane przez Yan
Opublikowano

Yan, a czy wstawienie standardowego widelca 26'' w tym przypadku będzie wpływało na obniżenie przodu?
jeżeli tak to chyba zostawiam temat bez realizacji i szukam całej sztywnej ramy stalowej, już i tak przód jest mocno obniżony po zamontowaniu przejściówki i mostka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

07bc4ff4139dddaagen.jpg

Jestem świeżo po wymianie amora na sztywny wideł, jestem wniebowziety :)

aae9acfd9146d55agen.jpg

Geometria bez zmian, z masy ubylo 1050g!  Trakcja lux 

32114df2b651037egen.jpg

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Tak. 

98$ udalo sie bez cla wiec całkiem dobra cena jak za full carbon z osia qr15. Solidnie zapakowane, jakosc na prawde bardzo dobra na pierwszy rzut oka. Zobaczymy w praktyce ;)

No i kolorystyka siadla perfekcyjnie B|

Edytowane przez Eldo
RainbowHunterPL
Opublikowano

Kozacko wygląda ten wideł jakby był odrazu z rowerem :D jak się jeździ ? :D

Opublikowano (edytowane)

Narazie przejechalem ok 30km i jest super. Duza robote robia opony 2" tubeless na cisnieniu 30psi w temacie drgan. Kierownica i mostek tez w carbonie wiec jak dla mnie efekt końcowy bardzo zadowalajacy :)

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Eldo rozwaliłeś system tym projektem! Wideł jak firmowy, fantastycznie to wygląda. Kawał dobrej roboty 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję ;) więcej foto i informacji na temat projektu w dziale nasze rowery. Bede tam informowal o wszystkich zmianach i planach. 

A wracając do samego zakupu. Na aliexpress jest masakrycznie obszerna oferta sztywnych widelcow czy to alu czy carbon. Do koloru do wyboru jak to sie mówi :) jakosciowo wiadomo ze moga sie roznic od siebie (rozne źródło dostawy) lecz przegladajac oferty zwracajac uwage na opinie innych gdzie czesto sa tez zdjecia mozna zakupic solidny, lekki i wizualnie ciekawy egzemplarz. Fakt trzeba tez trochę poczekać, w moim przypadku 3 tyg. Ale oplacalo sie. Do ramy pod kolo 26/27,5" spokojnie można szukac widelca w dziale 29er! Cena w przedziale 80/120 $ za pełny Carbon wydaje sie być ok. W komplecie mamy oske qr15 oraz korek "rozporowy" do montażu. Waga całości bez przycietej rury sterowej to 585g, po docieciu rury ok. 560g jak na widelec z działu MTB to wg mnie zacny wynik :) Reba to cos ok 1600g wiec "kilo" poszlo z wagi o tak, pstryk i nie ma kiligrama. B|

Edytowane przez Eldo