Skocz do zawartości

Kaseta 9 rzędowa - Sora czy Ultegra 6500?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jestem na etapie wymiany kasety w swoim Giant Contend 1, gdzie mam pełny napęd z nową Sorą R3000. Jednakże kaseta była od SRAM z poza jakiejkolwiek grupy i zastanawiam się, czy nie dołożyć tym razem do kasety Shimano Ultegra CS-6500 9s. Cena x2 w porównaniu do standardowej kasety HG-50. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrawiam.
m4rvell0us

Opublikowano

Z Sorą jako tako nie miałem styczności ale kombinowałem z kasetami pomiędzy 105 a Ultegrą i w sumie mogę powiedziec tyle że różnią się ceną i wygladem ;) 

W temacie trwałości też za wiele nie mogę powiedzieć bo za krótki przebieg mam na obu kasetach. Co do samej zmiany przełożeń wypadają identycznie. Przynajmniej ja nie odnotowałem żadnej różnicy po przejechaniu w sumie na 105 i Ultegrze ok 5k km. Aktualnie katuje 105 na trenażerze i złego słowa nie mogę o niej powiedzieć, może pójdziesz na kompromis i weźmiesz grupe po środku Sory i Ultegry ? 9_9

Opublikowano (edytowane)

Nie widziałem w żadnym sklepie nowej kasety np. od 105 jeszcze na 9 rzędów. Sora i Tiagra mają widzę te same oznaczenia, czyli HG50-9, także to jedno i to samo. Czyli wybór zawęża się do Sory i Ultegry - widocznie zalegają na magazynie :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Hmm tego nie przewidzialem o.O 

Z grupy szosowej faktycznie tak jest, z SLX predzej (taki odpowiednik 105). Ogolnie to 9rz nie przerabialem ostatnimi czasy. Ultegra to solidna grupa, kasety z tej grupy sa na prawde swietne ! Ja np bym doplacił do kasety Ultegry podobnie jak np do lancucha z tej grupy (mam 4 na stanie).  

Opublikowano
2 minuty temu, Eldo napisał:

Hmm tego nie przewidzialem o.O 

Z grupy szosowej faktycznie tak jest, z SLX predzej (taki odpowiednik 105). Ogolnie to 9rz nie przerabialem ostatnimi czasy. Ultegra to solidna grupa, kasety z tej grupy sa na prawde swietne ! Ja np bym doplacił do kasety Ultegry podobnie jak np do lancucha z tej grupy (mam 4 na stanie).  

No właśnie łańcuch czeka - zamówiłem. Zobaczymy, najlepiej przetestować na własnej skórze :) Dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Wracajac do kasety Ultegra na pewno bedzie lzejsza jezeli ten parametr masz na uwadze :) no i nie „swieci sie” tak bardzo jak Hg50 np czy 105 😏 ale to juz kosmetyka. 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Ja sam mogę spokojnie zrzucić z siebie jeszcze ze 15-20 kilogramów, także kwestia wagi podzespołów mnie nie rusza. Natomiast sztywność i wytrzymałość jak najbardziej. Po co mam oszczędzać np. 100 gramów na jakiejś części - tyle to mogę schudnąć chwila moment hehe

Opublikowano

Kwestia wagi całego roweru czy poszczególnych części to bardzo szeroki i "wrażliwy" temat ;)  Każdy element wirujący powinien byc wsadzony do osobnej szuflady w "szafie pt. waga roweru" ;) Waga kasety nie wniesie tyle do osiągów co np koło w rowerze a dokładniej jego masa rotująca. No i mozna by było tutaj temat rozwinąć ale nie o tym on przecież jest :D

Trwałość kasety nie jest uzależniona tylko i wyłącznie od jej samej, w napędzie każdy element zużywa drugi i kolejny. Jazda na "dwa łańcuchy" zdecydowanie wydłuży żywot całego napędu a szczególnie koronek kasety na które nakładana jest największa siła a więc te najmniejsze. Ultegra (nie jestem pewny jak jest w 9rz) ma zespolone 3 największe zebatki na aluminiowym pająku, pozostałe są "wymienne" to też jest na swój sposób zaleta tej kasety w przypadku zużycia.