Skocz do zawartości

Buty do szosy

piterrrxd

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić sobie buty i pedały do mojej szosy. Będą to moje pierwsze takie buty i nie wiem do końca co wybrać. Poniżej to co udało mi się znaleźć.

Takie buty plus pedały SPD-SL

https://sportstore.pl/product-pol-7369-Buty-kolarskie-rowerowe-szosowe-LAKE-CX217-X-BOA-CARBON.html

Buty Shimano i zwykłe pedały SPD

https://www.dobrerowery.pl/buty-sh-rp300-biale

Czy przy tych butach platforma z modelu Shimano m530 da jakieś dodatkowe podparcie?
Obawiam się, że bloki typowo szosowe szybko się zużyją i niewygodnie się w nich porusza (raczej nie schodzę z roweru na treningu, czasami jakiś postój).
Rozmiar mojego buta to 44-45, z tego co czytałem w przypadku Shimano rozmiarówka jest zaniżona.

Mam pedały 530, nie dają dodatkowego podparcia, ale od biedy da się w nich powoli jechać w adidasach ;)

Jeśli jeździsz turystycznie i nie ścigasz się, nie ciśniesz w ustawkach szosowych ze średnimi 40-45kmh, to moim zdaniem lepiej zostać przy zwykłym SPD - łatwiej chodzić, łatwiej się wpiąć/wypiąć, większa trwałość bloków.

• Pomógł 1

Tak jak piszesz rozmiarówka Shimano mocno zaniżona.W moim przypadku normalne obuwie to 45 a Shimano 47.Może masz przed zakupem przymierzyć np. w Decathlonie jaki rozmiar, potem wybierzesz gdzie kupić.

Pedały tylko spd 520/530

Co do modelu butów nie mam wiedzy co do konkretnego modelu.SHM089 z podobnym systemem zapięć dwa rzepy+klamra jest ok, dobrze trzymają, łatwo zapiąć/rozpiąć.

Bardzo podobają mi się te Lake, ale boję się trochę o żywotność bloków w tym systemie i trwałości tego mechanizmu boa (w przypadku awarii nic nam nie trzyma buta?). Czy różnica w sztywności, komforcie czy też wpinania/wypinania dla amatora będzie zauważalna i warta dopłacenia do zestawu spd sl?

Na temat warto-nie warto się nie wypowiem, ale kierunek SH-RP300 + górskie SPD to ślepa uliczka. Albo but szosowy i system szosowy, albo but MTB i system górski. Łącząc but szosowy z SPD nie zyskujesz nic, bo i tak noga styka się z podłożem poprzez blok. 

• Pomógł 1

Mierzyłem dzisiaj w sklepie te SH-RP300 i rozmiar 46 mi pasował, w 45 dotykałem już czubka palcami. Podeszwa jest płaska, więc nawet blok od zwykłych SPD się nie schowa i też będzie wystawał. Cały czas mnie kusi spróbować te Lake. Ten system boa nie jest awaryjny?

Pytanie tylko jak z wytrzymałością samego pedała, który jest zapewne z jakiejś mieszanki włókna szklanego? Może któryś z kolegów używa ten model dłuższy czas i może powiedzieć jak znosi próbę czasu? :) Ta płytka w 540 jest wymienialna, kosztuje kilka zł.

Finalnie zostałem z Shimano RP300 w rozmiarze 45 i pedałami r540, poćwiczyłem wpinanie i wypinanie w domu - jak narazie jestem zadowolony, wszystko działa bardzo intuicyjnie. Temat można zamknąć :)