Skocz do zawartości

Czy ta piasta nadaje się pod ramę 135 mm? / jak dobrać szprychy

Rekomendowane odpowiedzi

1.Wyszukiwarka nie pomogła, więc piszę:

chodzi o NOVATEC A166SBT

W specyfikacji podana szerokość piasty to 120mm, ale długość osi to 165 mm, czy nada się ona zatem do montażu w ramie z rozstawem 135mm po zastosowaniu dystansów (i ewentualnym poprawieniu linii łańcucha)? Czy jest może jakaś lepsza alternatywa, której nie znalazłem?

2.Dodatkowo pytanie natury bezpieczeństwa:

Z racji że ma to być zimowa konwersja starej szosówki, nie wiem przy jakiej konfiguracji będę bezpieczniejszy na ścieżce rowerowej zakładając typowo polskie warunki pogodowe (śnieg, lód):

-pedały+noski+strapy, żeby nie gubić stóp z pedałów i nie tracić kontroli, czy

-same pedały platformowe, by móc łatwiej odstawić stopę w przypadku poślizgu?

uprzedzając pytania: złożony rower będzie miał oba hamulce.

3. jeżeli samodzielnie nie składałem wcześniej koła, jak bardzo zła będzie decyzja o dobraniu długości szprych na podstawie wymiarów z internetu, zamiast samemu dokonać pomiaru i ocenić czy będzie konieczny redishing? (nie wiem jaki mam margines bezpieczeństwa)

[Koło po zapleceniu będzie oddane do centrowania w doświadczone ręce]

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Thjall.

Update po 3 miesiącach, a nuż komuś się przyda  :D

pyt.1

165 mm to zdecydowanie za mało pod ramę o rozstawie 135mm, ale są na to przynajmniej dwa rozwiązania:

- jeżeli nasza piasta ma oś gwintowaną na całej długości, to możemy po prostu dosztukować 185 mm gwintowanego pręta w najbliższym sklepie metalowym, dokręcić po 8 mm podkładek/nakrętek kontrujących po każdej stronie i cieszyć się nowym kołem.

-w przypadku wymienionej w oryginalnym poście piasty novateca, oś wygląda tak , a sztukowanie dłuższej może być czasochłonne (sam takowej osi nie znalazłem). W takim przypadku możemy na własną odpowiedzialność i tylko w przypadku ramy stalowej założyć po 5 mm kontry po każdej stronie, a następnie dogiąć tylny trójkąt i złapać wąskimi nakrętkami. Gdybyśmy bez doginania chcieli dopasować kontry/podkładki, to na nakrętkę zostanie nam nie więcej niż 7mm, a to zdecydowanie za mało.

Pyt.2

Według mnie, koszyki+ strapy są rozwiązaniem bezpieczniejszym, o ile zwracamy uwagę jakie buty do tych koszyków pchamy*. Jeżdżąc bez koszyków traciłem zbyt dużo kontroli nad rowerem.

* - zdarzyło mi się położyć tylko dlatego, że poprzeczne przeszycie buta zaczepiło się o strapy i nie mogłem wyszarpnąć stopy by się podeprzeć o ziemię...

podlinkowane obrazki kradzione z wyszukiwarki.