Skocz do zawartości

Rura sterowa a rama

kubamtb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak. Jako ciekawostkę dodam,że czasem pasuje również odwrotnie ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Tak, do ramy z taperem założysz amortyzator z prosta rurą, będzie tylko wymagał odpowiednich sterów/redukcji.

• Pomógł 1
Opublikowano
Cześć
Mam pytanie dotyczące rury sterowej a ramy. Posiadam nowego sr suntour raidon z prostą rurą sterową , czytałem na innym forum że do amortyzatora z prostą rurą będzie pasować każda rama, ale chce się upewnić w 100%. Rama którą mam na oku to:  https://www.centrumrowerowe.pl/rama-accent-peak-26-2016-pd6629/?v_Id=95662
Tak ale wymaga to użycia takiej redukcji https://www.cyclosport.pl/bieznia-neco-do-sterow-tapered-redukcja-1-5-na-1-1-8.194.p.html Nie jestem pewien czy pasuje ona do sterów w tej ramie ale na 90% tak.
Opublikowano (edytowane)

Bez wiekszego problemu poskładasz tak jak planujesz kwestia doboru sterow/redukcji. Co do kompatybilności to i taperowana sterowke da się wsadzić w glowke ramy w standardzie 1 1/8" ale wymaga to wprasowania odpowiedniej dolnej miski. Sprawdź jakie stery beda pasować do tej ramy i szukaj odpowiedniej redukcji. Powodzenia.

P.s. Ile skoku mam Twoj RAIDON?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

PrzeLuka: Mój raidon na 100mm skoku.

Opublikowano
Dnia 30.12.2017 o 16:47, firefoks napisał:

Tak. Jako ciekawostkę dodam,że czasem pasuje również odwrotnie ;)

W sensie że do główki 1-1.8 wkładasz amor z taperowaną rurą sterową? A co wtedy się dzieje z dolnym łożyskiem? Brak? :P
Ciekawe jak to działa :D 

Opublikowano

pewnie nabija jakąś podkładkę między amor a bieżnię, musi to ciekawie wyglądać :D

Opublikowano
16 godzin temu, jaro0011 napisał:

W sensie że do główki 1-1.8 wkładasz amor z taperowaną rurą sterową? A co wtedy się dzieje z dolnym łożyskiem? Brak? :P
Ciekawe jak to działa :D 

Jeszcze dużo nauki przed wami ;)

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, choć słowo "wprasowania" brzmi zbyt poważnie i złowrogo i zamieniłbym je na "włożenia". I nie do każdej ramy uda się taka kombinacja.

Edytowane przez firefoks
Opublikowano

@firefoks Jasne, że nie każda rama pod ster 1 1/8" przyjmie taki "myk", np. taka z sterami zewnętrznymi odpada. Włożyć się niestety misek sterowych nie da i wymaga to użycia odrobiny siły. Nie brzmi złowrogo może nieco "profesjonalnie" ale to naprawdę nie skomplikowana operacja.

Opublikowano

"Wprasowanie" mi kojarzy się z koniecznością użycia prasy a tymczasem wystarczy użyć trochę siły. Często nawet nie jest potrzebny młotek. Raz tylko miałem problem i musiałem posiłkować się długą śrubą ale to z powodu niedokładnej obróbki rury sterowej, co było od razu widać. Mój patent to miska do zamrażalnika na kilkanaście minut. Metal się kurczy i wchodzi bez problemu.

Opublikowano

W sumie to patent niczego sobie. Samodzielne zrobienie prasy jest tak banalne, że kompletny amator mechaniki sobie z tym poradzi. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, firefoks napisał:

"Wprasowanie" mi kojarzy się z koniecznością użycia prasy a tymczasem wystarczy użyć trochę siły. Często nawet nie jest potrzebny młotek.

Wrzuć filmik jak montujesz stery gołymi rękami bo to musi być super widok. 50k wyświetleń na otwarciu jak nic 😎

Dobra żarty na bok. @PrzeLuka ma rację. Stery się wprasowuje ewentualnie wciska. Włożyć możesz co najwyżej łożyska sterów zintegrowanych.

Bez większego pierniczenia, wprasowywanie sterów wygląda tak

Edytowane przez Red
Opublikowano

Niedługo czeka mnie wprasowanie suportu press fit. Może być?