Skocz do zawartości

Czy usunąć odblaski z kół

Maksaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jeździsz po drogach o natężonym ruchu to miałbym w tyłku kwestię wyglądu,bo jak piszą przedmówcy - bezpieczeństwo jest najważniejsze. Ja osobiście ściągałem z każdego roweru te odblaski, ale za to nie jeździłem po zmroku bez oświetlenia, nie poruszałem się po drogach publicznych. Robiłem to tylko z uwagi na fakt, że uprawiając MTB w terenie często mi same odpadały w wyniku "telepania" i wolałem nie ryzykować ewentualnego uszkodzenia roweru, gdyby dostały się między koło a ramę lub w napęd, tym bardziej, że zapominałem o sprawdzeniu czy nie śruby się nie poluzowały ;)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Karol napisał:

W polskich miastach DDRy i ciągi pieszo-rowerowe często są prowadzone wzdłuż dróg głównych i przecinane podporządkowanymi - w takich warunkach takie odblaski w istotny sposób poprawiają widoczność rowerzystów

tak, tylko że i tak największym problemem jest to, że kierowcy na podporządkowanej nie widzą nadjeżdżających rowerzystów, nawet jak na nich patrzą, bo są tak zafiksowani wyłącznie na punkcie innych samochodów. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak zwalniać w każdym przypadku przecięcia DDR z podporządkowaną i wjeżdżać dopiero jak auto stoi i mamy 100% pewności że kierowca nas dostrzegł. W takiej sytuacji odblaski na kołach nie mają już żadnego znaczenia.   

Edytowane przez de Villars
Opublikowano
3 godziny temu, de Villars napisał:

tak, tylko że i tak największym problemem jest to, że kierowcy na podporządkowanej nie widzą nadjeżdżających rowerzystów, nawet jak na nich patrzą, bo są tak zafiksowani wyłącznie na punkcie innych samochodów. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak zwalniać w każdym przypadku przecięcia DDR z podporządkowaną i wjeżdżać dopiero jak auto stoi i mamy 100% pewności że kierowca nas dostrzegł. W takiej sytuacji odblaski na kołach nie mają już żadnego znaczenia.   

Ja akurat jako kierowca jestem dość wyczulony na konieczność ustąpienia pierwszeństwa rowerzystom w takich miejscach i z doświadczenia wiem, że takie odblaski po zmroku dużo dają. Jako rowerzysta też zwalniam i staram się kontrolować sytuację, co gorsza część kierowców jest zwyczajnie niedouczona i myśli, że mają pierwszeństwo... 

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że doświadczeni (nie mylić z niedzielnymi) rowerzyści mają już jakieś tam wyrobione nawyki i wiedzą co im potrzeba. Mam jednak wątpliwości co do komentarzy ,które nie biorą pod uwagę okoliczności jazdy, stopień zaawansowania pytającego rowerzysty tylko "strzają ze sprychy" byle coś napisać. Być może dzięki temu post żyje. Oby autor postu przeczytał więcej niż jedną odpowiedź i sam wyciągnął wnioski.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Autor wypowiedział się na temat pierwszej odpowiedzi a reszta to już nasze komentarze.

Opublikowano

Zamiast tych przedpotopowych odblasków lepiej kupić takie nakładki na szprychy.

Opublikowano (edytowane)

Można też takie naklejki na obręcz.

20180106_192900.thumb.jpg.070276e01c72adc45bfb9ce47fb30826.jpg

PS. Nie zauważyłem że masz hamulce zaciskowe.

Edytowane przez dziubek123
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, dziubek123 napisał:

Właśnie chciałem pisac ze takie cos nie pod vbrake :P

Edytowane przez Maksaw
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dostałem z Roamem cztery pomarańczowe plastiki na szprychach i ani myślę ich ściągać. Jak czytam te posty o ogromnych zniszczeniach, powyginanych szprychach, połamanych napędach i Bóg wie co tam jeszcze, to zastanawiam się co Wy robicie na tych rowerach. Mój rowerek właśnie przebył ze mną pełne 2000 km dróg nie tylko asfaltowych i dzisiaj czyszcząc go, a konkretniej w trakcie czyszczenia obręczy i szprych, zwróciłem uwagę na te odblaski - nic, absolutnie nic im nie jest, żadne śruby się nie poluzowały, żadnych pęknięć. No naprawdę, chyba dorabiacie historię, albo popadacie w histerię. Jestem w stanie zrozumieć argumenty z pogranicza intensywnego MTB, tylko ilu z tu wypowiadających się rzeczywiście tak jeździ? Wyczuwam tu bardziej niechęć, bo to takie obciachowe i w ogóle wynalazek z czasów komuny oraz kojarzony bardziej z rowerków dziecięcych. Nie! Konstrukcja odblasku jest genialna i nie bez powodu stosowana we wszystkich pojazdach drogowych, łącznie z tymi najdroższymi i największymi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Podzielę się tu swoim pomysłem na odblaski na kołach.

Odpowiednio przycięta  biała  taśma  odblaskowa Oralite 104, najjaśniejsza powszechnie dostępna na rynku. Jest jaśniejsza nawet od 3M Diamond 983. Biała ze względu na to, że odbija najwięcej światła (bodajże ze 30% więcej od żółtych i pomarańczowych, a w porównaniu do czerwonych i innych kolorów różnice są pokroju 100-500%).

W załączniku dwa zdjęcia, jedno z flashem smartfona (zdjęcie robione z odległości 1,5-2m), drugie bez, dla pokazania wyglądu w ciągu dnia. Mam dwie takie pary na każdym kole, z daleka wyglądają, jakby były tam od nowości. Każdy pasek ma 3x5,5cm, ale ze względu na wygięcie obręczy z boku widać 3x2,5cm i to jak najbardziej wystarcza. Są też widoczne z przodu i z tyłu pod kątem co najmniej 160* (patrzenie z boku to 90*).

Po co mi w ogóle odblaski? Zdarzyło mi się kiedyś jedyny raz zapomnieć włączyć światła i samochód jadący z boku wyhamował tylko dlatego, że sam mnie zauważył w ostatniej chwili. Jestem absolutnie przekonany, że pomogły mu w tym moje poprzednie opony z paskiem odblaskowym i ze dwie żółte opaski zamontowane tu i ówdzie.

Wyniosło mnie to poniżej 10zł, a efekt przy obracających się kołach jest powalający :)

IMG_20180313_202808197~2.jpg IMG_20180508_223729497.jpg

Edytowane przez RadS
  • Lubię to! 1
Opublikowano

SKORO TWIERDZISZ PO CO PYTASZ ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja swoje ściągnęłam, jak już ktoś wspomniał nie są one zbyt bezpieczne. A zawsze możesz założyć odblaski w innym miejscu.