Skocz do zawartości

Merida Race 80/2015/trekking z szosową duszą

KANDySowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Krótka historia mojego drugiego jednośladu...

Ubiegłej zimy kupiłem pierwszą budżetową szosę na Shimano Claris, niestety nie trafiłem z rozmiarem ramy, wg kalkulatorów pasować miał rozmiar 56. Były próby dostosowania „pod siebie” – krótszy mostek, siodło z większą regulacją, kierownica z mniejszym zasięgiem, korba Tiagra 4700… jednak  po dłuższych jazdach pojawiały się bóle karku i wieczne „poprawianie się w siodle”, także na szosie się nie odnajduje, zostaję przy moim pseudo MTB – na nim czuję się super.

cf4107894c58f73bmed.jpg

Pytanie co dalej… mamy dobrą ramę, szlifowane spawy, taperowaną główkę oraz widelec full carbon, a z racji tego, że 1 stycznia ojciec ma urodziny, decyzja zapadła… będzie prezent. Tak na szybko miał powstać miejski rower na budżetowym osprzęcie z bardziej wyprostowaną pozycją, ojciec w końcu kończy lat 57. Także wziąłem się do roboty i zamówiłem:

- giętą kierownicę Ergoteca,

- klamki Claris st-2400 (na prostą kierę),

-manetka sl-m310 (chciałem prawego Clarisa, nie sposób było teraz dostać),

99f1530d0d1cff85med.jpg

- opony Kenda Kwest 700x28 drut (trochę waży).

cfb68598f1653ecbmed.jpg

Korba wróciła do oryginału (tak kwadrat, ale przy rekreacji, to nie będzie przeszkadzać), za to łatwiej ją przerobić na jednoblat, a został mały blat 39zębów. Mamy więc napęd 1x8 i z manetką MTB, chodzi to całkiem przyjemnie, jak na tak niską półkę cenową.

697d62047627533fmed.jpg

Mostek w pozytyw. Na chwyty wykorzystałem owijkę z baranka. Wróciło też oryginalne siodełko Velo. Całość wyszła wagowo ok. 9800g, więc ułamek mniej niż fabryka. Teraz po wyprostowaniu pozycji rama pasuje jak ulał, będę go na pewno pożyczał od ojca:D.

58c0a048255ec6d8med.jpg

ba616acd71593dfemed.jpg

Edytowane przez KANDySowany
  • 2 lata później...
Opublikowano

Czesc,

Wiem że temat już ma trochę lat, ale mam pytanie co do tego roweru i zastosowanych opon, czy właśnie wchodzą tam bez problemu opony 700x28c i czy Twoim zdaniem jeszcze większa opona by się tam zmieściła?