Skocz do zawartości

Najtańszy ale dobry trenażer

Wiktor00863

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano! Szukam jakiegoś najtańszego ale dobrego trenażera nie koniecznie z jakimiś pomiarami mocy itp. wystarczy mi licznik i jakiś dobry film ;) Pozdrawiam! :) 

Opublikowano

Może trenażer B`twina za podajże 350zł? Oraz co masz na myśli mówiąc "najtańszy" (ile jesteś w stanie wydać)? Czy używka wchodzi w grę?

• Pomógł 1
Opublikowano

Używka raczej nie wchodzi w grę. Ten z b'twina jest całkiem ciekawy i ma dobre opinie. Pomyślę nad tym, dzięki! :)

Opublikowano

Jedynie do 500 PLN to ten b'twin lub najtańszy Elite.

Opublikowano

Też zależy od Twoich oczekiwań, wymagań. Ja np. kupiłem "budżetowy trenażer"  (SzajBajk nagrywał film o tego typu trenażerze), za 200zł, jakiś no-name, używany. Dla mnie pełnił funkcję taką, aby się całkowicie nie "zasiedzieć" przez zimę i jest w miarę ok. Ale na jakieś ambitniejsze plany wybrałbym coś lepszego :) Patrząc na olx można fajne oferty znaleźć, np. trenażer nowy ok. 480-500 zł , a używany kupisz za 380 zł z oponą w komplecie.

Opublikowano

No mi głównie zależy na tym aby w zime, gdy jest zimno, pada deszcz lub po prostu nudzę się wieczorem w domu sobie pojeździć oglądając jakieś filmy czy coś :)

Opublikowano
13 godzin temu, Fenthin napisał:

Decathlon to dobry kierunek, ale przy aktualnej cenie tego: https://www.decathlon.pl/trenaer-supercrono-e-force-1090-w-id_8369393.html moim zdaniem nie ma co patrzeć na najtańszy model.

Genialne urządzenie, mam, ujeżdżam, zajeżdżam wręcz, ale skubany nie chce paść ;) Mam też krzywe oporu dla tego trenażera (wyłudziłem od Elite) gdyby ktoś sobie życzył.

Opublikowano

Raczej zdecyduję się na tego b'twina bo jednak tamten trenażer to jest +150 zł a to mógłbym zainwestować w oponę do trenażera.

Opublikowano
3 minuty temu, Wiktor00863 napisał:

Raczej zdecyduję się na tego b'twina bo jednak tamten trenażer to jest +150 zł a to mógłbym zainwestować w oponę do trenażera.

Jesli masz szosę, to daj sobie spokój z oponą do trenażera, lepiej doinwestuj trenażer. Ujeżdżam opony szosowe i nie ma z nimi żadnego problemu. :)

Rolka z elastożelu to duże udogodnienie, jest dużo ciszej a opona nawet szosowa nie ślizga się po rolce. Maksymalny opór 550W - dramatu nie ma, ale jeśli będziesz chciał pojechać treningi np 10 sekund w pałę, to 550W może nie wystarczyć jeśli masz dość siły. Idźmy dalej - regulowany docisk grawitacyjny - nie musisz wypinać roweru, tylko lekko odchylasz tylne koło i zostawiasz - rower może tak stać nawet i kilka dni, nic z nim nie będzie. Z B'Twina będziesz musiał rower zawsze wypinać, bo roweru dociśniętego do rolki zostawić nie wolno (odkształcisz oponę). Elite ma do tego nieco cięższe koło zamachowe (1,17 do 1,4 kg). No i rama Elite jest cięższa, co przy mocnych interwałach naprawdę ma znaczenie ;)

Żeby nie było, B'Twin ma też pewne przewagi - docisk osi jest lepiej zrobiony niż w Elite - masz ładną korbkę po prawej stronie, w Elite musisz kręcić elementem dociskającym oś - ani to intuicyjne ani szczególnie wygodne. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Mam rower górski z oponą z dużym bieżnikiem ;) Jeśli chodzi o wypinanie roweru to tak będę musiał to robić bo nie mam wystarczająco miejsca w pokoju. Ogólnie to jestem dopiero takim amatorem bo dopiero rok interesuję się kolarstwem (co ciekawe wszystko zaczęło się od obejrzenia przypadkiem filmu Szajbajka :)) no i na razie taki trenażer mi wystarczy.

Opublikowano

No i wszystko w temacie ;) Pochwal się jak kupisz i niech Ci służy :)

PS. Opony trenażerowe 26" z Decathlonu są naprawdę w porządku - i najtańsze na rynku ;) 

Opublikowano

Jako wyznawca opon Continental nie mogę nie zaaprobować ;) Opony Tacx te niebieskie, też dają radę w razie gdybyś szukał alternatywy w budżecie. 

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 15:33, MZoltowski napisał:

Jesli masz szosę, to daj sobie spokój z oponą do trenażera, lepiej doinwestuj trenażer. Ujeżdżam opony szosowe i nie ma z nimi żadnego problemu. :)

Rolka z elastożelu to duże udogodnienie, jest dużo ciszej a opona nawet szosowa nie ślizga się po rolce.

@MZoltowski czyli rozumiem, że nie ma aż takiej potrzeby zmieniać w szosie na opony typowo przystosowane do trenażera? :)

Opublikowano
20 godzin temu, Remigiusz Banach napisał:

@MZoltowski czyli rozumiem, że nie ma aż takiej potrzeby zmieniać w szosie na opony typowo przystosowane do trenażera? :)

Aż takiej nie ma ;) Ujeżdżam zwykłą, odpinam rower i bez zmiany opony cisnę na szosę, jest w porządku. Ważne, żeby opony dociśniętej do rolki po treningu nie zostawić :)

• Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 19.04.2017 o 10:25, MZoltowski napisał:

Aż takiej nie ma ;) Ujeżdżam zwykłą, odpinam rower i bez zmiany opony cisnę na szosę, jest w porządku. Ważne, żeby opony dociśniętej do rolki po treningu nie zostawić :)

No i żeby rolka była z elastożelu. Z racji oszczędności oraz powodu przejścia na oponę 23 używałem prawie całą zimę oponę szosową 25 na rolce stalowej. Pod koniec zimy dostała nieuleczalnego guza :D

Opublikowano

Cześć ! Ja śmigam na tym:

https://www.decathlon.pl/trenaer-inride-300-550-w-id_8315759.html

plus Opona

https://www.decathlon.pl/opona-do-trenaera-26-id_8322427.html

Trenażer w miare cichy regulacja chodzi bardzo płynnie nawet po 2 sezonach jazdy. Ogólnie w środku wszystko w porządku nic się nie dzieje od czsu do czasu odtłuszczam oponę i rolkę i wystarczy. Po prostu bezobsługowy. Myślę że nie ma co sie pchać w coś jeszcze tańszego poniewaz B'twin oferuje nam budżetowy trenażer na którym idzie zbudowac konkretną kondycję przez okres zimowy.

Co do opony jestem bardzo zadowolony cicha nie nagrzewa się bardzo, po 2 sezoanch praktycznie zerowe starcie bieżnika. Jedynie na co trzeba uważać to żeby nie dopuścić do tego by opona przylegała na długi czas do rolki po treningu( zalecam od razu rolkę odsunąć od opony) ponieważ pojawią się wgłębienia co w dalszym użytkowaniu opona staje się głośniejsza. Ogólnie myśle że to najtańsza konkretna opona budżetowa do trenażera w bardzo dobrej jakości.

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 15:15, MZoltowski napisał:

Genialne urządzenie, mam, ujeżdżam, zajeżdżam wręcz, ale skubany nie chce paść ;) Mam też krzywe oporu dla tego trenażera (wyłudziłem od Elite) gdyby ktoś sobie życzył.

Zastanawiam się nad zakupem tego trenażera :)  Wyczytałem w innym Twoim poście (tak przynajmniej zrozumiałem), że oczujnikowanie działające w protokole ANT+ wystarczy, żeby zrobić ciekawy zestaw treningowy na bazie tego trenażera.

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 15:33, MZoltowski napisał:

Ujeżdżam opony szosowe i nie ma z nimi żadnego problemu.

Dopisz jeszcze: podczas treningu i po nim mam w powietrzu dookoła przyjemny, unoszący się pył z opon, który jest bardzo zdrowy dla płuc moich i mojej rodziny. :D

Opublikowano

Ja na początek zainwestowałem w cały zestaw tacx do trenazera vortex, myślałem że virtualny świat to będzie coś wspaniałego. Nawet specjalnie zakupiłem sobie telewizor 50 cali do siłowni żeby na tym śmigać. Szybko przekonałem się że virtual to jak dla mnie mega badziew i używam tylko przygotowanych treningów w programie tacx. Sprzedałem to wszystko i pomyślałem że kupie sobie wyżej wspomniany wynalazek z decathlonu za 350zl. Na szczeście były one wystawione razem z tanim modelem tacx i troche drozszym elite do przetestowania.

Nawet bez bezpośredniego porównania już wiedziałem że ten trenażer nie jest wiele wart. Rolce z plastiku nie wróżę dobrze jeśli dorwie się do sprzętu osoba, która będzie regularnie korzystała z sprzętu, a nie porzuci trenazera po 2 treningach w kąt.

Nie wiem jakie jest tam koło zamachowe, ale odzwierciedlenie rzeczywistej jazdy jest bardzo marne..

Po przesiadce na tani trenazer tacx, poczułem przeskok, jak z coli za 99gr. 2L. na oryginalną ;D Do Votrexa jeszcze trochę brakowało.

Dużo czytałem na temat trenażerów i w końcu doszedłem do jedynej słusznej opcji.

ELITE NOVO FORCE (ja miałem wersje 8, ale 5 w zupełności wystarczy nawet dla bardziej zaawansowanego amatora kolarstwa)

Trenazer za ok 550-650zł nowy, a z tym co z sobą reprezentuje, mogłby kosztować ponad 1k.

Jest cichy (cichszy od tacx i-vortex)

Jest dobrze wykonany i ma koło zamachowe 1,7kg. gdzie w drozszych tacx chyba są 1,3 lub 1,4kg.

Ja po czasie przekonałem się że, dobry trenazer to taki, który ma duże/ciężkie koło zamachowe, które jako tako odzwierciedli nam prawdziwą jazdę (czasami chcemy zrobić malutką przerwe w pedałowaniu i irytujące jest to jak koło zatrzymuje się chwile po zaprzestaniu pedałowania).

Do tego bez specjalnej opony nie ma co zaczynać przygody z trenazerem, bo po prostu szkoda.. po 2 treningu opona może blsię nadawać tylko na śmietnik. 

Polecam Elite novo force 8/5 bo w tej cenie nie ma nic lepszego, a pozytywne opinie na temat decathlonowskiego trenazera za 350zł, myślę że wynikają z braku porównania.

Ja już byłem zdecydowany na decathlonowski wynalazek, ale na szczęście, miałem możliwość przetestować w sklepie i szybko z niego zrezygnowałem.

Opublikowano
4 minuty temu, Janao napisał:

Rolce z plastiku nie wróżę dobrze

Z plastiku? Ja tam widziałem, że jest elastomer.

5 minut temu, Janao napisał:

Jest dobrze wykonany i ma koło zamachowe 1,7kg. gdzie w drozszych tacx chyba są 1,3 lub 1,4kg.

Ten ma 1,2 kg. Poza tym to nie wydam więcej niż to 350 zł. 

Opublikowano
21 minut temu, Wiktor00863 napisał:

Z plastiku? Ja tam widziałem, że jest elastomer.

Ten ma 1,2 kg. Poza tym to nie wydam więcej niż to 350 zł. 

+

Używka raczej nie wchodzi w grę. Ten z b'twina jest całkiem ciekawy i ma dobre opinie. Pomyślę nad tym, dzięki! 

Niewoele jest nowych trenazerów do 350zl nowych..

Ja Ci proponuję elite novo force, bo to jeden z tanszych modeli na rynku i chyba najtanszy z elite, jednak ten trenazer spełnił Moje wymagania w 100% i jak dla mnie bez sensu kupować cos drozszego, jak i tansze trenazery są o wiele gorsze od niego.

Elastomer to tworzywo sztuczne, a twardość tego w btwinie raczej sugieruje mi że to plastik. Ja po prostu dotykałem to rencoma i piszę o moich doświadczeniach z tymi sprzętami.

Ten elastomer w btwinie niestety nie przekłada się na zmniejszenie głośności w tym sprzęcie.

Sam mam wiele ciuchów z decathlonu i na każdym kroku polecam rowery tej firmy w zestawieniu z innymi markami, ale jeśli chodzi o trenazer to nie polecam.

Szczerze polecam Elite novo force ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

I tak gadacie, gadacie, że sam zachorowałem. Mój rower treningowy nijak się ma do mojego Unibike-a (chodzi o pozycję). Muszę pomyśleć/zobaczyć nad tym co kolega wyżej mówi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.04.2017 o 17:37, Janao napisał:

Sam mam wiele ciuchów z decathlonu i na każdym kroku polecam rowery tej firmy w zestawieniu z innymi markami, ale jeśli chodzi o trenazer to nie polecam.

Ja mam ten trenażer z Deca, już 2-gi rok go ujeżdżam. Nadal działa i pewnie jeszcze będzie działał kolejne 2 lata. Rolka w miejscu styku z oponą zrobiła się czarna i minimalnie widać zużycie ale myślę że nie ma to wpływu ani na pracę, ani na hałas. Trenażer dalej działa tak samo głośno ;)

Początkowo ujeżdżałem zwykłą oponę ale szybko się zużyła, więc zakupiłem oponkę Vittoria z Decathlonu (tą czerwoną) i jest minimalnie lepiej jeśli chodzi o uślizg koła i hałas.
W tym roku również zacząłem używać tego trenażera na platformie Zwift i do treningów daje radę. Problem jest gdy chce się pościgać - nie można tego trenażera dobrze ustawić bo nie jest dodany do listy wspieranych sprzętów i trzeba kombinować z ustawieniami mocy.

Osobiście jeśli teraz miałbym kupić trenażer to nie kupiłbym nic co nie jest wspierane przez Zwift-a. Bo jazda bez jakiegoś wirtualnego dodatku szybko się nudzi. A Zwift na prawdę motywuje do kręcenia w domu...

Edytowane przez jaro0011