adios_1984 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Czołem Jako że czas świąteczny jest czasem zadumy i rozmyślań, rozmyślałem o połączeniu doskonałym dla napędu 1x11, tylna przerzutka SRAM i manetka Shimano. Internet jest strasznie skąpy w informacje na temat takich miksów, ale generanie można się dowiedzieć, że nie bo nie będzie działało, bo różne długości linki ble ble ble... Wszyscy teoretyzują. Nikt nie sprawdza doświadczalnie. Tak się składa, że mam oba napędy pod ręką, i do tego nie wytrzymam 5 minut bez majsterkowania i kombinowania przy sprzęcie, więc do dzieła Sprzęt w dyskusji: - przerzutka tył SRAM GX 11 speed - manetka Shimano XT M8000 11 speed Łańcuch i kaseta nie mają znaczenia, bo od dawna wiadomo, że wszystko działa ze wszystkim, ale dla zainteresowanych kaseta to SRAM 1175 z łańcuchem XX1. Dlaczego tak? Manetka Shimano XT posiada pożądane technologie, których manetki SRAM nie mają. Mowa tutaj o Multi Release w dół (możliwość zdjęcia 2 biegów na raz), oraz Instant Release w obie strony ( bieg jest zmieniony przy naciśnięciu na dźwignię, nie trzeba czekać na jej zwolnienie). Z kolei przerzutki SRAM są bardziej dopracowane pod kątem współpracy z napędami 1x. Technologia X-Horizon faktycznie robi różnicę w pracy przerzutki w stosunku do Shimano. Do tego moim zdaniem mają lepiej działające sprzęgło. Jednocześnie na tyle miękkie, że nie powoduje problemów ze zmianą biegów, i na tyle twarde, że łańcuch nie uderza o ramę. Przy jeździe po wybojach dźwignia sprzęgła w Shimano sama się "po trochę" cofa, aż w końcu słychać łańcuch uderzający o ramę, i trzeba sprzęgło zapiąć na nowo (testowałem na 2 modelach M8000 SGS i GS). Po połączeniu przerzutki SRAM GX 11 speed i zmieniarki XT M8000 otrzymujemy danie doskonałe. Zero problemów z ustawieniem. Biegi zmieniają się super płynnie. Zalety obu marek połączone w jedną precyzyjną całość 1 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Jeżdżę na rd-m786 Shadow plus i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby podczas jazdy po kamulcach sprzęgło samo się wyłączyło. Czyżby m8000 był takim bublem? Odnośnik do komentarza
adios_1984 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Czy jest aż takim bublem nie wiem. Może inni mają pozytywne doświadczenia. Ale ja z tylnej przerzutki M8000 nie jestem zadowolony - przy moim stylu jazdy. Nie cechuje się niczym szczególnym i to lipne sprzęgło. Ale żeby było jasne, mówiąc jazda po wertepach, nie mam na myśli powolnych przejazdów, tylko dość agresywną jazdę. Np na Bike maratonie w Szklarskiej miałem GS'a. Kto był, ten pamięta zjazd dość długą sekcją strumienia z kamieniami. Na koniec tej sekcji łańcuch już trzepał o ramę. Miałem dwie XT M8000. Wcześniej GS i teraz w SGS. Obie zachowują się dokładnie tak samo. Dłuższa jazda po kamolach, korzeniach i ogólnych telepadłach powoduje samoczynne powolne zwalnianie się dźwigni sprzęgła. Zdecydowanie do bardziej agresywnej jazdy nie polecam. Do lajtowego bujania się po drogach pożarowych spoko, tylko po co do tego XT... Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 To jasne że nie znajdziesz informacji czy to z tym czy z tam tym można łączyć. Nawet wielu mechaników składa tak jak w katalogu i już... ,nie sprawdzał a będzie wpierał że nie da rady. Gdybym był obrzydliwie bogaty to nie takie eksperymenty bym robił Odnośnik do komentarza
adios_1984 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 No masz rację. Tylko akurat to połączenie jest funkcjonalnie pożądane. Dostajesz to co najlepsze z obu stron, bez minusów Aż nie mogłem uwierzyć, że na necie dosłownie nie ma jednej, konkretnej informacji z jasną odpowiedzią - tak działa / nie, nie działa. Odnośnik do komentarza
adios_1984 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zrobiłem dziś na tym setupie 45km, w tym konkretny podjazd i po tym zjazd, oraz trochę polnego błota. W skrócie - rewelka. W połowie drogi wykonałem drobny fine tuning śrubką baryłkową o 1/2 obrotu. Biegi zmieniają się szybko i precyzyjnie. Żadnych dziwnych hałasów z napędu. Działa to świetnie. Do tego taka luźna obserwacja. Manetka XT działa lepiej z przerzutką SRAM, niż z własną konstrukcją Shimano. To chyba zasługa X-Horizon, ale biegi zmienia się odczuwalnie lżej. Nie trzeba tak cisnąć tej dźwigienki jak z przerzutką Shimano. 1 Odnośnik do komentarza
karolowo Opublikowano 24 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Życzę Ci zatem Remigiusz tego obrzydliwego bogactwa:D Mój znajomy zastanawia się nad zrobieniem elektryka z Eskera 4.0 bo nie znalazł gravelowego roweru z napędem. Oczywiście 9/10 serwisantów odsyła z kwitkiem takie pomysły. Dla chcącego jednak nic trudnego i warto testować różne rozwiązania! Odnośnik do komentarza
malik Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 W dniu 26.12.2017 o 14:35, adios_1984 napisał: Zrobiłem dziś na tym setupie 45km, w tym konkretny podjazd i po tym zjazd, oraz trochę polnego błota. W skrócie - rewelka. W połowie drogi wykonałem drobny fine tuning śrubką baryłkową o 1/2 obrotu. Biegi zmieniają się szybko i precyzyjnie. Żadnych dziwnych hałasów z napędu. Działa to świetnie. Do tego taka luźna obserwacja. Manetka XT działa lepiej z przerzutką SRAM, niż z własną konstrukcją Shimano. To chyba zasługa X-Horizon, ale biegi zmienia się odczuwalnie lżej. Nie trzeba tak cisnąć tej dźwigienki jak z przerzutką Shimano. cześć, pytanie. Szukam manetki Simano do Srama GX 2.1 10 rzedowej , myślisz ze tez jakaś podejdzie? Manetka gx kompletnie mi nie podchodzi jeśli chodzi o machanie kciukiem... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi