Skocz do zawartości

Korba + Suport - Co lepsze ?

Cichutki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, 
Składam swoje ostre koło i już niedługo biorę się za kompletowanie napędu i zastanawiam się między Korbą na kwadrat a zintegrowaną osią i teraz nasuwa się kilka pytań.
-Czy zintegrowana oś to dobre rozwiązanie w tego typu rowerze ? 
-Po czym mogę mieć pewność że zintegrowana oś będzie pasować ? Ostatni suport był dość szeroki (131mm - klin) i nie wiem czy z pewnością będzie dobrze.
-Jeśli mam suport 131mm na kwadrat a korba którą chcę kupić ma zalecaną szerokość 103mm to będą problemy ? 
-Jak dobrać łańcuch (Wąski czy szeroki) bo tego nie wiem jak to dobrać.

Opublikowano

Jak mufa suportu ma 68 mm długości i angielski gwint to oś zintegrowana wejdzie bez problemu. Ale to rozwiązanie nie jest potrzebne, Prowheel albo Archer mają całą masę jednorzęduwek do ostrych i wyjdzie taniej. Jak ma to być prawdziwe ostre to szeroki łańcuch i zębatki też szerokie. 

Jak masz korbę która ma mieć suport 131 to jest to wymóg konstrukcyjny korby. Lepsze są korby które wymagają suportów poniżej 110 mm. W starych mtb z wyższej półki takie były i miały wymienne blaty.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, remigiusz napisał:

Jak masz korbę która ma mieć suport 131 to jest to wymóg konstrukcyjny korby. Lepsze są korby które wymagają suportów poniżej 110 mm. W starych mtb z wyższej półki takie były i miały wymienne blaty.

Kiedyś miałem korbę na klin i tam była oś o długości 131 i teraz zmieniam na kwadrat lub zintegrowaną oś i w sumie to nie rozumiem, korba z wymaganym mniejszym rozstawem osi będzie lepsza i będzie pasować czy nie ? 

Opublikowano

Nie powinno być problemu. Jeśli chodzi o różne długości ośki suportu to jest to spowodowane różnymi konstrukcjami samej korby , a umiejscowienie misek się nie zmienia. A korby na klin to już zupełnie co innego.

• Lubię to! 1
Opublikowano
Teraz, remigiusz napisał:

Nie powinno być problemu. Jeśli chodzi o różne długości ośki suportu to jest to spowodowane różnymi konstrukcjami samej korby , a umiejscowienie misek się nie zmienia. A korby na klin to już zupełnie co innego.

A to super, bo kiedyś rozmawiałem ze znajomym i on mi wyjaśnił że muszę brać taki sam rozmiar suportu jaki był aby mi korba o ramę nie obijała :P Ale dziękuję za info, więc będzie na Kwadrat raczej :D

Opublikowano

Jak będzie krótka oś to musi być odpowiedni komplet,korba plus lewe ramię. Bo jak wszystko będzie z innej bajki to ramie może obijać o ramę.

Opublikowano
Teraz, remigiusz napisał:

Jak będzie krótka oś to musi być odpowiedni komplet,korba plus lewe ramię. Bo jak wszystko będzie z innej bajki to ramie może obijać o ramę.

Na dobrą sprawę buduję rower od nowa, jedyne stare co z niego zostanie to rama :P 
Więc nie będzie z tym problemu, aby kupić nowe a suporcik już kupiony teraz tylko kupuję resztę typu. korba i koła dlatego wolę się dowiedzieć co i jak aby nie tracić pieniędzy.

Opublikowano

131mm, kupiłem kwadrat o tej samej szerokości co klin :P 

Opublikowano

I tu jest problem. Korby na klin same w sobie potrzebują dłuższych osiek. Inne mocowanie i zabezpieczenie. 

Radzę schować ten suport,trudno będzie znaleźć fajną korbę na coś tak długiego.