PandaTeam wyprawy rowerowe Opublikowano 24 Grudnia 2017 Opublikowano 24 Grudnia 2017 W 2018 r. mam w planach pojechać sobie do rodzinki pod Sandomierz z Łodzi. Trasę z Łodzi do Kielc mam opcykaną, ale na ten drugi fragment nie mam pomysłu. Chciałbym omijać główne szosy i raczej poruszać się po mniej ruchliwych drogach. Zaznaczę, że będę śmigał szosówką więc jakość asfaltu też ma znaczenie Ktoś pomoże, a może macie już takie trasy za sobą i coś polecacie.
Nurek_ Opublikowano 25 Grudnia 2017 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Nie sądzę, żeby ktoś dał Ci gotowy przepis. Ja tego typu trasy przygotowuję następująco: najpierw planuję mniej więcej trasę na Google maps. Przeglądam też sobie na streetview jak ta trasa wygląda, możesz sobie ją nawet wirtualnie przejechać. To daje sporo informacji o jakości nawierzchni, ruchu samochodowym itp. Jak coś mi w "wirtualnym" przejeździe nie pasuje - szukam alternatywnej drogi. Staram się też zapoznać z najważniejszymi rozjazdami, skrzyżowaniami, żeby później wiedzieć jak jechać. Jak już mam zaplanowane - układam ślad na jakieś stronce (np. gpsies, bikemap.net itp) i wrzucam do nawigacji. Jeśli masz jakąś nawigację rowerową - bardzo pomaga w wyprawach w nieznane, jeśli nie - to jakaś apka na telefon + powerbank. Oprócz tego na wszelki wypadek papierowa w plecaku i można jechać.
Rekomendowane odpowiedzi