Misterrajt Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Czy dobrze myślę : Mam suport dł. ok. 122 mm i dostosowaną do niego korbę. Alę chcę nową korbę do której zaleca się suport 110 mm. Czy powinienem wymienić suport na taki o długości bliskiej 134 mm, aby linia łańcucha działała poprawnie ? 122-110 = 12 tj różnica 122+12 różnicy=134 mm Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Nie. Musisz kupić suport 110mm. Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 1 godzinę temu, Misterrajt napisał: Czy dobrze myślę : Mam suport dł. ok. 122 mm i dostosowaną do niego korbę. Alę chcę nową korbę do której zaleca się suport 110 mm. Czy powinienem wymienić suport na taki o długości bliskiej 134 mm, aby linia łańcucha działała poprawnie ? 122-110 = 12 tj różnica 122+12 różnicy=134 mm Dziwna matematyka. Jakoś nie mogę załapać toru rozumowania? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Suport musisz kupić taki, jaki jest zalecany do korby, bo dopiero taki zestaw da Ci poprawną linię łańcucha i umożliwi poprawną pracę. Nie ma co się oglądać na to, że w korbie A miałeś suport 122, a w korbie B jest zalecany 110. Kupujesz korbę B, to musisz też kupić suport 110mm. Odnośnik do komentarza
Misterrajt Napisano 23 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Dzięki za odpowiedz. Kalkulowałem tak : Korba musi być ustawiona w optymalnej odległości od środka supportu (u mnie było: 122 /2 =61 mm Jeżeli założę korbę , która jest zalecana do suportu 110 mm to na takim suporcie przesunie sie ona :110/2 = 55 mm czyli 61-55 = 6 mm w stronę środka suportu. Czyli łańcuch będzie chodził po innym kątem (na linii korba - kaseta)- mniejszym, czyli gorszym bo na 122 mm suporcie jest idealnie. Stąd chciałem wydłużyć suport. Wydaje mi się to całkiem logiczne. Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Jeżeli już byś wydłużył to by odstawała na zwenątrz. Niestety, a może i stety jak koleżanka napisała musisz kupić support. Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 24 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudzień 2017 Tok rozumowania nie jest zły. Ale napisz, czy w starej korbie masz złą linie łańcucha? Bo wywnioskowałem, że chcesz poprawić/zmienić linię łańcucha którą masz obecnie przy okazji zmiany korby. Uwzględniasz brakujące milimetry obecnego suportu w nowym. Dobrze myśle? Albo się jeszcze nie obudziłem Jeżeli na suprcie 122mm jest idealnie to przy nowej korbie i zalecanym suporcie powinno być tak samo. Korby różnią się głębokością osadzenia. No chyba że do Twojej korby jest dedykowany większy/mniejszy suport niż zaleca producent, a Twoim złotym środkiem było 122mm. Odnośnik do komentarza
Misterrajt Napisano 24 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudzień 2017 Godzinę temu, Puncu napisał: Tok rozumowania nie jest zły. Ale napisz, czy w starej korbie masz złą linie łańcucha? Jak napisałem wyżej "bo na 122 mm suporcie jest idealnie." Bo wywnioskowałem, że chcesz poprawić/zmienić linię łańcucha którą masz obecnie przy okazji zmiany korby. Uwzględniasz brakujące milimetry obecnego suportu w nowym. Dobrze myśle? Albo się jeszcze nie obudziłem Jeżeli na suprcie 122mm jest idealnie to przy nowej korbie i zalecanym suporcie powinno być tak samo. Korby różnią się głębokością osadzenia. No chyba że do Twojej korby jest dedykowany większy/mniejszy suport niż zaleca producent, a Twoim złotym środkiem było 122mm. Ale chyba załapałem o co chodzi w tych połączeniach korb i suportów: Każdy korba wraz z dedykowanym do niej suportem będzie chodzić w tej samej odległości od środka suportu czyli np: korba przeznaczona do suportu 110 i suport 110 mm znajdzie się w rowerze w tym samym miejscu , co korba przeznaczona do 122 mm suportu z suportem 122 mm , a to wszystko ze względu na inną głębokość osadzenia każdej z korb? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 24 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 24 Grudzień 2017 Godzinę temu, Misterrajt napisał: Każdy korba wraz z dedykowanym do niej suportem będzie chodzić w tej samej odległości od środka suportu czyli np: korba przeznaczona do suportu 110 i suport 110 mm znajdzie się w rowerze w tym samym miejscu , co korba przeznaczona do 122 mm suportu z suportem 122 mm , a to wszystko ze względu na inną głębokość osadzenia każdej z korb? Tak jest! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi