Skocz do zawartości

Napęd a mżawka lub śnieg

RafArt36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to Mój pierwszy post związany z tematyką MTB może banalny ale mam wątpliwości:

czy jazda w opadach mżawki czy śniegu wpływa destrukcyjnie na napęd.

I czy można jeździć w taką pogodę.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Sam śnieg czy mżawka sprawia to samo co jazda w deszczu ale gdy do tego dojdzie sól z błota pośniegowego to robi się ruda kaszana. Mandat za to nie grozi bo zakazu jazdy oczywiście nie ma ;)

Opublikowano

Gdy ulice są wysypane solą lub innym specyfikami to warto po każdej jeździe napęd przepłukać, a następnie nasmarować. Jeśli chodzi o jazdę w warunkach zimowych to wystarczy dobrze smarem zabezpieczyć elementy napędu i powtarzać to przed każdym wyjazdem w teren :)

Opublikowano (edytowane)

Sam śnieg raczej nie zaszkodzi.Oczywiście mówimy tu o normalnie przygotowanym rowerze do jazdy w mokrych warunkach.

W lesie,górach solą nie sypią...chyba :)) Co innego jazda po mieście. Po jednej wyprawie będzie widać co się dzieje z nie zabezpieczonym napędem. A to nie tylko o napęd się dba. Koła,hamulce , linki..wszystkie miejsca gdzie kiedyś doszło do uszkodzenia. Ale jak tu nie jeździć jak za oknem uroczo pada... Rower za "500" może potrzebować szczególnej uwagi.

Edytowane przez piotr.solek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z klamkami nie ma problemu, przynajmniej teraz. We Wrocku można nabyć za 97 zł. Większy problem jest z kompletami. W większości sklepów można znaleźć, ale klamkę i zacisk na przód. Co będzie potem...nie wiem 🤔