Administrator SzajBajk Napisano 22 Grudzień 2017 Administrator Udostępnij Napisano 22 Grudzień 2017 Odnośnik do komentarza
piotr.solek Napisano 22 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudzień 2017 (edytowane) Przy temperaturze poniżej zera (lub blisko) deszczu i wietrze , to już nie jest takie łatwe. A do tego Marathon Plus.. Wtedy lepiej nie łapać kapcia. Edytowane 22 Grudzień 2017 przez piotr.solek Odnośnik do komentarza
Wojtek Z. Napisano 22 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 22 Grudzień 2017 (edytowane) Dziś 2km od domu po zmroku w ulewie strzeliła mi dętka, pierwszy raz w tym roku, jakby nie mogła w ładną pogodę... Raczej łatka by sie średno trzymała więc nawet się nie zastanawiałem 😂 Zapasową dętke miałem, więc zmieniłem... ale nie polecam w taką pogodę... zimno, ciemno, deszcz nie daje o sobie zapomnieć a do domu na nogach iść się nie chce 😂 Edytowane 22 Grudzień 2017 przez Wojtek Z. Odnośnik do komentarza
pikon8 Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 Normalnie Szajbajk trafiłeś z tematem .Akurat wczoraj złapałem laczka.Dętki oczywiście nie wożę ze sobą no,bo i po co?.Dobrze że jechałem przez miasto,to miałem blisko do rowerowego,i w "normalnych" warunkach mogłem wymienić dętkę(do domu miałem jeszcze 20km), Jak by to było gdzieś daleko poza miastem ,to by było nieciekawie.Od teraz mam nauczkę ,żeby wozić dętkę,łyżki ,i pompkę.Co do łatania dętek,to ja się w to nie bawię- wymieniam dętkę ,i mam spokój.No chyba ,że gdzieś daleko w trasie komplet dętek się skończy,a rowerowego brak ,wtedy w ruch idą łaty Odnośnik do komentarza
hanus Napisano 23 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudzień 2017 W mega awaryjnej sytuacji można zrobić supeł na dętce ;-) Odnośnik do komentarza
de Villars Napisano 27 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudzień 2017 Dnia 23.12.2017 o 20:48, hanus napisał: W mega awaryjnej sytuacji można zrobić supeł na dętce ;-) Ale raczej nie w szosowej Odnośnik do komentarza
hanus Napisano 27 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 27 Grudzień 2017 Ale raczej nie w szosowej W mtb bez problemu, ale w szosie to nie wiem, czy dałoby radę, przynajmniej jeszcze nie próbowałem :-D Odnośnik do komentarza
emmanuelle cunt Napisano 10 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 10 Styczeń 2018 (edytowane) Mam tipa: po wyjęciu dętki można przyłożyć ją do koła, wentylem mierząc w dziurę na wentyl w obręczy - w ten sposób można mniej więcej określić, w której części opony może tkwić drut czy kawałek szkła i starannie przeszukać ten obszar. (ważne: trzeba pamiętać o nie przekręceniu dętki!). Te kawałki czasami bywają naprawdę upierdliwie małe i bardzo trudne do zauważenia, ja zawszę patrzę od wew i zew. opony - nacięcie najczęściej jest widoczne z zewnątrz, można wtedy napiąć oponę tak, żeby się rozszerzyło, wtedy łatwiej jest potencjalnego intruza zauważyć i wyciągnąć. Oprócz tego jak dla mnie warto po prostu mieć ze sobą dętkę i po prostu zmienić, a łatać w domu. Edytowane 10 Styczeń 2018 przez emmanuelle cunt Odnośnik do komentarza
bbc Napisano 10 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 10 Styczeń 2018 1 godzinę temu, emmanuelle cunt napisał: Mam tipa: po wyjęciu dętki można przyłożyć ją do koła, wentylem mierząc w dziurę na wentyl w obręczy - w ten sposób można mniej więcej określić, w której części opony może tkwić drut czy kawałek szkła i starannie przeszukać ten obszar. Ja zakładając oponę zazwyczaj ustawiam ją tak żeby pierwsza literka napisu pokrywała się z wentylem. I robię tak jak napisałeś (nie martwię, się o przekręcanie dętki). A posiadanie dętki nie wyklucza posiadania łatek. Kiedyś dzięki łatkom dojechałem do domu bo po kilometrze jazdy wymieniona dętka też złapała kapcia (jak pech to pech). Odnośnik do komentarza
emmanuelle cunt Napisano 10 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 10 Styczeń 2018 (edytowane) Z przekręceniem dętki chodziło mi o to, że trzymając ją w ręku i robiąc nawet momentalnie cokolwiek innego bardzo łatwo jest ją odwrócić o 180 stopni, i wtedy przyłożenie do opony wskaże złe miejsce, tzn. np. dziura była na godzinie 9tej, a przez przekręcenie dętka wskazywać będzie na 3cią (wentyl to 12sta). Z łatkami pełna zgoda, ja zawsze mam dętkę i łatki i też uratowało mi to kiedyś skórę. Edytowane 10 Styczeń 2018 przez emmanuelle cunt Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi