Skocz do zawartości

Bukłak Rowerowy

patryk bike.525

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem trochę opinii i dużo osób skarży się, że przecieka. Polecam ci za tą cenę bukłak z decathlonu b'twin. Sam go posiadam i za 3l zapłaciłem 50 zł a budową jest praktycznie taki sam jak tamten lecz nie ma takiej wady. Tu masz linka do 2l, który kosztuje tyle samo co ten Forclaz 2 https://www.decathlon.pl/bukak-rowerowy-2-l-id_8300755.html

Edytowane przez Wiktor00863
  • Pomógł 1

Mam taki sam bukłak rowerowy z Decathlonu (kupiony razem z plecakiem) i uważam, że jest bardzo dobry. Ogromną jego zaletą jest sposób otwierania/zamykania ponieważ bardzo ułatwia utrzymanie czystości bukłaka. Otwierasz całą górę, bez problemu wpychasz łapę do środka i czyścisz! :)

• Pomógł 1

Znacie jakieś patenty jak pozbyć się smaku plastikowej wody z bukłaka ? płukałem myłem go ciepła gorącą wodą nic to nie dało bukłak firmy hydrapak.

Dnia 14.05.2017 o 20:56, SzEwIoR napisał:

Znacie jakieś patenty jak pozbyć się smaku plastikowej wody z bukłaka ? płukałem myłem go ciepła gorącą wodą nic to nie dało bukłak firmy hydrapak.

Ja mam też ten sam problem. Udalo ci sie go rozwiazac moze ?

Też chcę kupić bukłak na maratony. Wystarczy pojemność 1-1.5 litra. Istotne są dla mnie 3 kwestie:

1. Waga plecaka - im mniej, tym lepiej, ale żeby nie rozerwał się po roku użytkowania.

2. Dodatkowe zapięcie na biodrach - aby ustabilizować plecak na plecach

3. Smak wody 

Obczaiłem kilka modeli camelbacków w lokalnym sklepie rowerowym - wszystkie są ciężkie i mają tylko 1 zapięcie (na klatkę piersiową).

Andrzej Sawicki

Bukłaki Source nie generują smaku nawet po latach używania. Do wyboru cywilne (tańsze, rurka i ustnik trudniejsze w demontażu) i wojskowe (wszystko "samo się" rozkłada na części, drożej). Ta firma produkuje też plecaki z bukłakiem na dwa paski (Source Rapid), ale to wersja nieodstająca od pleców, tzn. "kradnąca" trochę tej wody, którą pozwala zabrać. Jeśli chcesz stelaż robiący dziurę na plecach, to niestety potrzeba specjalnego plecaka. Standardowo polecam serię Deuter Race Air.

Teraz w sobote  pierwszy raz uzywalem plecaka z bukłakiem i jestem w szoku jaka to wygoda . zawsze bylem za bidonem po co cos dzwigac na plecach 

W plecaku mialem wiatrowke batony i 2 litry wody w buklaku. Wogole tego nie odczułem na plecach. Super sprawa . wiem ze nie odkryłem Ameryki no ale....:D

• Lubię to! 1
Teraz, revolta1 napisał:

Teraz w sobote  pierwszy raz uzywalem plecaka z bukłakiem i jestem w szoku jaka to wygoda . zawsze bylem za bidonem po co cos dzwigac na plecach 

W plecaku mialem wiatrowke batony i 2 litry wody w buklaku. Wogole tego nie odczułem na plecach. Super sprawa . wiem ze nie odkryłem Ameryki no ale....:D

Ja mam zamiar wypróbować bukłak na maratonach. Możliwe jednak, że wrócę do bidonów. Jechałem kilka razy ze zwykłym plecakiem (zakupy, powrót z maratonu, do MOP-u na transport) i po dłuższej jeździe odczuwałem go dość mocno. Zawiązanie pasków na biodrach tylko utrudniało przepływ powietrza na plecach, a ciężar odczuwałem nadal. Może plecaka rowerowego nie będę tak odczuwał. Kwestia rozłożenia sił. Jednak część znajomych, którzy używali wcześniej bukłaka, przeszła na bidony.

Ja używam koszyka na butelki 1,5l firmy Cube. Na maratony kiedy trzeba się napić podczas jazdy nie nadaje się pewnie ale do normalnego podróżowania bardzo wygodne rozwiązanie. "Bidon" do tego dokupimy w każdym spożywczym za 2 złote a jeszcze dostaniemy w gratisie 1,5l wody. Miałem obawy na początku czy nie będzie z tego flaszka wypadać ale trzyma się nadzwyczaj stabilnie.

Podaję linka do sklepu gdzie kupowałem: https://skiteam.pl/koszyki-rowerowe/6712-koszyk-cube-13057-hpa-15l.html

32 minuty temu, Korposzczur napisał:

Ja mam zamiar wypróbować bukłak na maratonach. Możliwe jednak, że wrócę do bidonów. Jechałem kilka razy ze zwykłym plecakiem (zakupy, powrót z maratonu, do MOP-u na transport) i po dłuższej jeździe odczuwałem go dość mocno. Zawiązanie pasków na biodrach tylko utrudniało przepływ powietrza na plecach, a ciężar odczuwałem nadal. Może plecaka rowerowego nie będę tak odczuwał. Kwestia rozłożenia sił. Jednak część znajomych, którzy używali wcześniej bukłaka, przeszła na bidony.

Ja mam plecak rowerowy b'twina 520ke 6litrowa. Jezdze rekracyjnie po bezdrozach. moze dlataego wszystko mi pasuje . 

Cześć wszystkim. Nowego tematu nie będę zakładał bo też chodzi o bukłak i najlepiej 3L.

Czy ktoś ma taki? Source Widepac Ultimate System 3L. i czy jest problem jakiś z tym że ten ustnik wylatuje? Czy ten element zwalniania blokady nie wciśnie się przez przypadek ?

Zakupiłem już ten bukłak, tak że zobaczymy co to będzie

Edytowane przez TomSaw0
zakupiony bukłak