TOMALA72 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Witam i przedstawiam mojego budżetowego Speca. Ma fajną ramę z trailowa geometrią, krótki i zwinny. Ma wszystko co potrzebuje początkujący adept MTB a potem się zobaczy, może jakiś lepszy amor, napęd 2 x 10...Nie będę szalał w każdym razie i poczekam aż się części wyeksploatują i wtedy będę montował nowe, lepsze:) A i od razu mówię: tak mam stopkę, założyłem i sprofanowałem świadomie bo czasem lubię se podeprzeć bez patyczków i kamyczków pod pedałami:))) Specyfikacja: Rama Specialized A1 Premium Aluminum, Trail 29 Geometry Widelec SR Suntour XCM, coil spring, hydraulic lock-out w/Multi-Circuit Damping, 100mm Przednia piasta Shimano Center Lock, disc, 9x100mm QR, 32h Tylna piasta Shimano Center Lock, disc, 10x135mm QR, 32h Obręcze Stout 29, alloy disc, double-wall, pinned joint, 20mm inner width, 32h Dętki Schrader valve Opony Ground Control Sport, 29x2.1", 60TPI, wire bead, Flak Jacket protection Mechanizm korbowy Stout, 8-speed 44/32/22T Suport Square taper, 73mm, internal bearings Manetki Shimano Altus, 8-speed Przednia przerzutka Shimano Altus, 34.9mm clamp, down-swing, 7/8-speed Tylna przerzutka Shimano Alivio, Shadow design, SGS cage, 9-speed Kaseta Sunrace, 8-speed, 11-34t Łańcuch KMC X8, 8-speed w/reusable MissingLink Przedni hamulec Shimano BL-M315, hydraulic disc, resin pads, 180/160mm rotor Tylny hamulec Shimano BR-M315, hydraulic disc, resin pads, 160mm rotor Chwyty kierownicy PRO Dual Lock Sport Mostek Stout, 3D-forged alloy, 31.8mm clamp, 6-degree rise Siodło Kellys Styx - Enduro:) Sztyca Alloy, 12mm offset, 2-bolt clamp, 30.9mm Pedały Dartmoor Candy Licznik, Lampa przednia Torx, osłona pod łańcuch Dartmoor, stopka centralna Atranvelo
SI2WY Opublikowano 22 Grudnia 2017 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Geometria i ksztalt ramy raczej mocno XC. Bardzo stromy kat glowki .Mimo tego ogolnie bardzo ladna ta rama. Bazq na przyszlosc. A stopka niebezpieczna sprawa w terenie a tymbardziej w trailu
TOMALA72 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2017 No wiem, że tą stopką można o coś zahaczyć i się zdrowo wyłożyć:) Założyłem bo często uprawiam "Urban Street MTB":)))) i czasami muszę bezpiecznie zaparkować:))) Link do filmiku z moim poprzednim Krossem Levelem B1, który kupiłem z nieco za dużą ramą i zdecydowałem się go sprzedać:) https://www.youtube.com/watch?v=KBSIoXOowaM
jaro0011 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Bardzo fajny kolor. Jeśli chodzi o modyfikacje to nic bym nie zmieniał. Nie opłaca się. Lepiej jeździć, cieszyć się i po czasie sprzedać i kupić coś lepszego...
egzo23 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Opublikowano 22 Grudnia 2017 A ja bym zmieniał. Rama spoko, chyba tylko bez główki taper.Spokojnie to można ulepszać. Tylko wiadomo, że drożej wyjdzie. Kolor super. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
TOMALA72 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zapodam jeszcze fotki moich poprzednich rowerków na kole 29: Indiana X-Pulser z sieciówki ale na ramie sygnowanej przez Krossa Kross Level B1 po przeróbkach: zmieniona korba i suport, amor na XCR, mostek, przednia zmieniarka i parę innych detali typu siodło, gripy, pedały:))). Niestety kupiłem trochę za duży rozmiar i wymieniłem na Speca:)
Motke Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 21.12.2017 o 23:24, TOMALA72 napisał: A i od razu mówię: tak mam stopkę, założyłem i sprofanowałem świadomie bo czasem lubię se podeprzeć bez patyczków i kamyczków pod pedałami:))) stopka centralna Atranvelo Jeśli dobrze widzę to w ramie w okolicy tylnej piasty masz dwa otwory (rozstaw 18mm a może 40mm) specjalnie pod stopkę. Zamocowanie w tamtym miejscu chyba byłoby lepszym rozwiązaniem. Dnia 22.12.2017 o 08:12, SI2WY napisał: A stopka niebezpieczna sprawa w terenie a tymbardziej w trailu Nie bardziej niż korba czy pedały. Prędzej zahaczy o wajchę od tylnej piasty (na zdjęciu jest do przodu). Edytowane 2 Stycznia 2018 przez Motke
SI2WY Opublikowano 3 Stycznia 2018 Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Motke napisał: Nie bardziej niż korba czy pedały. Prędzej zahaczy o wajchę od tylnej piasty (na zdjęciu jest do przodu). Porownanie raczej nie trafione. Na szlakach latwo taka stopke zawinac w kolo, galezie klody,hopki. Przy skakaniu samo otwarcie juz jest niebezpieczne. Chyba ze sie jezdzi po drogach pozarowych i szutrach to wtedy spoko Edytowane 3 Stycznia 2018 przez SI2WY
TOMALA72 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) 16 godzin temu, Motke napisał: Jeśli dobrze widzę to w ramie w okolicy tylnej piasty masz dwa otwory (rozstaw 18mm a może 40mm) specjalnie pod stopkę. Zamocowanie w tamtym miejscu chyba byłoby lepszym rozwiązaniem. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem ale wybrałem stpokę centralną Atranvelo. Jest lekka i solidnie zamocowana. Fajnie się wpasowuje pod trójkąt ramy i nie "lata" podczas jazdy. Bardziej się obawiam patoli między szprychami niż czy zahaczę o coś stopką. No i też rower jest raczej do intensywnej rekreacji więc poważniejszy teren muszę sobie raczej odpuścić:)) Edytowane 3 Stycznia 2018 przez TOMALA72
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2018 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Bardzo ładna maszynka. Podoba mi się.
Vrzechu Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Aż się łezka w oku kręci ja zajechałem już dwie ramy Rockhoppera, ale gigantyczny plus za dożywotnią gwarancję. Co prawda Spec coś teraz pokombinował z rozmiarówką i niestety za moją 23 calową kobyłę już Speca nie dostałem... rozwód na poczet TREKA jestem na etapie składania w całość i mam nadzieję że równie dobrze będzie się spisywał. 1
TOMALA72 Opublikowano 26 Marca 2018 Autor Opublikowano 26 Marca 2018 Właśnie pozbyłem się XCM-a i na jego miejsce wsadziłem budżetowe powietrze w postaci XCR-a 32 Air z blokadą na kierownicy i regulacją odbicia. Fajnie się lata teraz, czuć inną jakość jazdy. Teraz kolej na napęd ale postanowiłem pojeździć sezon i na jesień przyczaję promocję i wsadzę sztywną korbę na zewnętrznych łożyskach. Konfiguracja w wersji budżetowej 2x9 albo bardziej na bogato i 2x10:)
TOMALA72 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2018 A propo kosztów modyfikacji to dziś zainwestowałem całe 15 zł z groszami i zamontowałem sobie kapsel Dartmoora... mała rzecz a cieszy:))) 1
Rekomendowane odpowiedzi