Skocz do zawartości

Różnice pomiędzy L a XL

TheRainMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zainteresowany kupnem Krossa soila 1.0 2017, lecz ciężko na stronach znaleźć ów rower o rozmiarze L (wszędzie jest M i XL) i tutaj się rodzi moje pytanie. Jeśli nie udało by mi się znaleźć L'ki to jaka by była różnica pomiędzy taką L'ką a XL'ką przy wzroście 182cm ? Ogólnie patrząc po tabeli jest to kwestia 1/2 cm, ale nie wiem czy w rzeczywistości może się okazać, że to jednak dużo.

Od razu napiszę, że nie mam opcji przetestowania ów roweru, chyba, że ktoś wie gdzie mogę go znaleźć w Warszawie. 

zapomnij o rozmiarze XL, jak nie możesz znaleźć L-ki to szukaj innego roweru.

To jest absurdalny pomysł, z tym zakupem rozmiaru jaki akurat jest :)

Wyobraź sobie, że chcesz kupić rower mtb ale akurat w sklepie nie ma i zastanawiasz się czy nie wziąć szosy, przerysowane ale adekwatne porównanie.

Musisz przede wszystkim przymierzyć się do roweru. Ja kupiłem kiedyś Krossa Levela bo cena fajna, promocyjna na stronce była i wziąłem ramę L i okazała się nieco za duża, dało się jeździć ale jak rowerem crossowym a nie MTB. Jak kupowałem Speca to już w sklepie i sie przymierzałem i przejechałem rowerkami o różnych rozmiarach. I tu ciekawostka: Speca Rockhoppera też kupiłem w rozmiarze L ale okazuje się, że co rama i firma to mogą się pojawić różnice, dlatego odpada zakup bez wcześniejszej konfrontacji ze sprzętem co w przypadku wydania większej kasy na Soila jest już sporym ryzykiem. Wiem z obdukcji, że ciężko się sprzedają rowery z dużymi rozmiarami ram...ja na szczęście znalazłem napaleńca niższego ode mnie, którego postanowiłem nie wyprowadzać z niewiedzy:)))))))

Kross Soil to typowy rower Trailowy. Za duża rama może sprawić, że połamiesz się na trasie:)))

Edytowane przez TOMALA72

Mam 188cm wzrostu i kupilem kross level B2 rozmiar XL. To jest kon naprawde wielki rower okazal sie przy moim wzroscie za duzy . wiem ze rower o ktorym piszesz to zupelnie inny rower niz level . ale rozniar XL to mysle ze trzeba miec ponad 190 cm 

Swoją drogą zmierz jeszcze swój przekrok - na kanale Szajbajka bądź na forum znajdziesz jak prawidłowo wykonać taki pomiar. Być może rozmiar M będzie dobry dla Ciebie. XL na pewno bym odpuścił.