Skocz do zawartości

Czy ta rama będzie bardziej "agresywna"?

JakubP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam szybkie pytanko, może głupie z pozoru. Czy rama tego roweru: https://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/mtb_650b_hardtail/genesis/38970/solution_3_0 będzie choć trochę bardziej agresywna, sportowa i mniej "rekreacyjna" od tego roweru: https://www.kross.pl/pl/2015/mtb-275/hexagon-r6 ? Mam krossa i zastanawiam się nad wymianą ramy na tą z pierwszego linku. Niestety nie mogę znaleźć dokładnych wymiarów.

Z góry dzięki za pomoc :D 

Pozdrawiam 

Opublikowano

http://www.genesis-bikes.eu/solution-30_p3379

Moim zdaniem to zamiana siekierki na kijek. Szkoda zabawy,bo różnice w geometrii obu ram są niewielkie. Na pewno nie można powiedzieć,że jedna jest agresywniejsza od drugiej. Lepiej w krossie wsadzić mostek z ujemnym kątem i pozbyć się podkładek, aby kokpit osadzić niżej. Wtedy ciało nieco się wyciągnie i osiągnie bardziej aerodynamiczną pozycję. Ewentualnie można pomyśleć o wydłużeniu mostka lub zmianie szerokości kierownicy.

Opublikowano

Z tym, że rama krossa jest na mnie za duża i to jest głównym powodem zmiany. Mam 182 cm wzrostu i L krossa.

Opublikowano

tak czy inaczej do wymiany, ja miałem krótką i mało przyjemną przygodę z Krossem Level B na ramie L a też mam 182cm wzrostu. Ręce strasznie się męczyły.

Jak chcesz agresywniejsze XC to szukaj treka np X-calibra albo jakiegoś mondrakera. Zresztą nawet przesiadka na Krossa Level będzie krokiem do przodu, wystarczy spojrzeć na TT, hexagon to taki rower do parku ;)

Opublikowano

Pytam o konkretnie ta ramę, ponieważ znajomy z za płotu ma taki rower i go najprawdopodobniej kupię. 

Opublikowano

Nie do końca, chodzi mi po prostu czy przy zmianie ramy (bo raczej i tak ją zmienię) oprócz mniejszego rozmiaru dostanę troszkę bardziej "sportową" geo, ale nie do ścigania się, a do troszkę bardziej agresywnej jazdy MTB

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Twoja wysokość ramy to 49,84 cm 

WR= DW*0,56 

Zmierz sobie długość ramy od środka suportu do końca sztycy, jeżeli rama jest Twojej wysokości to problem nie jest w jej wielkości tylko ew w długości mostka. Pamiętaj że wysunięcie siodełka do przodu to nie do samo co zmiana mostka kierownicy. Długość i poprawność pozycji możesz prosto wyznaczyć. Podczas intensywnej jazdy kiedy jesteś maksymalnie skupiona na jeździe i przybierasz pozycję wyścigową, zwróć uwagę gdzie zawisa Twój wzrok. Poprawnie powinnaś patrzeć w okolice goleni amortyzatora,a piaste przedniego koła.

Aby ustalić czy kierownica jest w odpowiedniej odległości podczas jazdy spr czy w najlepszej dla Ciebie pozycji Twoje ręce pozostają lekko ugięte w łokciach, a plecy lekko okrągłe.