ArekBajk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam, mam problem ponieważ jestem już od roku posiadaczem roweru kellys cliff 30 na kołach 28' i oponach od kellysa. Zauważyłem że cały czas jeździ mi się bardzo ciężko (jeżdżę od 3 lat po 2500 km w sezonie) więc nie jest to wina mojej siły nóg. Mam również rower Kross hexagon x6 (MTB) i zauważyłem że jeździ mi się lżej (opony mniejsze i szersze) niż na moim cliffie. Czy może być to wina opony czy zbyt dużego ciśnienia w dętce? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Wiktor00863 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zwiększ ciśnienie w dętce i kup oponę z łagodniejszym bieżnikiem. 1
nonz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opór podczas jazdy nie powoduje tylko opona, która w tym wypadku jest niezła. Proponuję sprawdzić smarowanie piast i regulację hamulców, które mogą ocierać o felgę. 1
ArekBajk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Co do hamulców to jestem pewny że nie obcierają sprawdzałem ostatnio: /
nonz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zwróć uwagę także na swoją pozycję na obu rowerach. Najprościej jest zmierzyć odległość od środka kasety sportu do szczytu siodła. Możliwe że różnica w odczuciu jazdy na obu rowerach wynika że stopnia ujgęcia stawu kolanowego w najniższym punkcie obrotu korbą. Ciężko znaleźć inną przyczynę bez naocznego sprawdzenia rowerów :
dawids108 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jest kilka możliwości. Może to głupie, ale jeśli wymieniałeś dętkę to może opony założyłeś odwrotnie, przez co bieżnik był w drugą stronę i jest Ci ciężej. Trochę dziwne że na fabrycznych oponach z roweru który masz rok czasu ciężko Ci się jeździ . Wnioskuję że fabryczne bo nic o nich nie napisałeś. Kolega nonz dobrze napisał posprawdzaj . Ewentualnie udaj się do serwisu z którego masz rower, powinni to zrobić za darmo skoro to ich wina Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez dawids108
ArekBajk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgadza się fabryczne i zastanawiałem się nad wymianą opon ale jeszcze sprawdzę czy rzeczywiście może źle założyłem oponę bo pękła mi w kole dzięki zobaczę jutro jak to z tą oponą i się odezwę.
ArekBajk Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Przepraszam ze dopiero teraz się odzywam Ale nie chciałem pisać moich odczuć po 200 m. Wiec sprawa wygląda tak :- Kółko było założone dobrze.-Wyczyścilem Piaste, łożyska ze smaru w kole przednim (bo to w nim był problem) i Posmarowałem smarem Litowym Prawdopodobnie Polskiej firmy Bike on Wax (nie mam pewności i nie jest to żadna reklama tylko jeśli ktoś kiedyś miałby taki problem to polecam ten smar) Po Posmarowaniu rower jeździ znacznie lżej . Ale żeby nie było na Posmarowanej piaście zrobiłem około 150 km i narazie spisuje się nie źle Dziękuję wszystkim za pomoc zamykam temat
Rekomendowane odpowiedzi