TOMALA72 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Proszę o opinie o tym sprzęcie i czy wart jest swej ceny - 2399, cena promocyjna 2100. Mam kilka pytań: - czy amor suntour xcm w tym rowerze to rzeczywiście lepsza jego wersja z systemem tłumienia robionym tylko dla speca czy to tylko chwyt marketingowy? - jaka jest jakość komponentów Stout: korba, obręcze kół, kierownica, mostek i co to jest za firma? - o jakość ramy z aluminium A1 premium? - o jakość kasety sunrace? Rower na asfalt, leśne, szybkie ścieżki...w góry nie mam niestety czasu:( Nie chcę roweru crossowego czy przełajowego jak by ktoś chciał mi zaproponować, MTB mi się podoba i chcę mieć taki rower nawet jak będę wolniej i mniej wygodnie jeździł po asfalcie. Rowery Kross, Unibike czy Northec itp odpadają bo wbrew pozorom są tańsze ale w takiej budżetowej formie oszczędności na komponentach typu łańcuch, piasty, siodło, wkład suportu owocują badziewnymi cęściami...miałem budżetowego Levela B1 i tam tak było...Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Edytowane 19 Grudnia 2017 przez TOMALA72
Franz Mauer Opublikowano 20 Grudnia 2017 Opublikowano 20 Grudnia 2017 15 godzin temu, TOMALA72 napisał: - czy amor suntour xcm w tym rowerze to rzeczywiście lepsza jego wersja z systemem tłumienia robionym tylko dla speca czy to tylko chwyt marketingowy? Kompletnie nie zawaraccałbym sobie głowy tym amorem, ponieważ jest to postawowa wersja zwykłego sprężynowo-olejowego uginacza. Zapewne został zastosowany celem obniżenia ceny roweru, gdyż zwykle w Specach wsadzane są amortyzatory Rock Shox lub Fox, a w wyższych modelach są one dodatkowo w kooperacji z tymi markami wyposażane w system Brain wymyślony przez Speca. 15 godzin temu, TOMALA72 napisał: - jaka jest jakość komponentów Stout: korba, obręcze kół, kierownica, mostek i co to jest za firma? najprawdopodobniej jest to marka własna Specialized, podobnie jak All Terra w GT. Jest to marka osprzętu budżetowego stosowana w rowerach Specialized, ale z przyczyn marketingowych firma nie chce firmować tych elementów swoja marką. 15 godzin temu, TOMALA72 napisał: - o jakość ramy z aluminium A1 premium? Z punktu widzeni atrwałości i wytrzymałości będzie to na pewno dobra rama. Z oferty Speca wynika, że jest to podstawowa wersja ramy aluminowej stosowana w rowerach tej firmy poddana (jak wyczytałem gdzieś na jakimś forum) dwukrotnemu cieniowaniu, co z jednej strony pozwala obniżyć wagę ramy, a z drugiej strony zachować jej większą wytrzymałość. Sądzę, że najprawdopodobniej ejst to po prostu cienowana rama wykonana z najczęściej stosowanego w branży rowerowej aluminium 6061. 15 godzin temu, TOMALA72 napisał: - o jakość kasety sunrace? To dosć popularna taiwańska firma produkująca bardzo przyzwoite kasety. Sam od kilku lat mam kasetę Sunrace CSMO i musze przyznać, ze jest bardzo wytrzymała. Nadal nie widać na niej zużycia. Przy okazji pojawienia sie napedu 1x kasety Sunrace stały się jeszcze popularniejsze z uwagi na dobrą jakość wykonania, współrpacę generalnie ze wszystkimi topowymi markami np. Shimano, SRAM i bardziej przystępną cenę. Dobra jakość w dobrej cenie.
TOMALA72 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zakupiłem sobie w/w Speca za cenę 2100 zyli i w sumie jestem zadowolony bo w stosunku do Krossa Level B1, którego miałem jest jakiś taki fajniejszy...geometria ramy mi chyba lepiej pasuje:) Przede wszystkim wart jest ceny bowiem nie czuć w nim oszczędności jak w Krossie i wszystkim, którzy twierdzą, że w Specu płaci się za nazwę mówię, że nie bo płacimy również za jakość wykonania i zrównoważone komponenty co liczy się w rowerach budżetowych gdzie oszczędności są szczególnie widoczne. W rowerze za 10 patoli jak piasty czy korba będą trochę słabsze to i tak sa dobre a w takim za 2 - 3 tysie to albo są w miarę ok albo badziewne. Zdaję sobie sprawę, że amor XCM nie jest najwyższych lotów aczkolwiek ten, który mam ma tłumienie olejowe, jakiś system Speca eliminujący pogowanie i golenie 30 i w sumie nie jest taki zły dla początkującego:). Jak go wyeksploatuję to zmienię na lepszy. Rozważam tu Suntour XCR 32 lub Rock Shox XC 30. Nie potrzebuję powietrznego cuda za cenę nowego roweru (no chyba, że Raidon lub XCR air bo jeszcze za rozsądne pieniądze są) bo do jazdy rekreacyjnej takie mi wystarczą:) Zastanawiam się tylko czy przewaga Rock Shoxa XC 30 nad Suntourem XCR a nawet nad najnowszymi wersjami XCM-a jest aż taka jak wysokość jego ceny:)
Rekomendowane odpowiedzi