Skocz do zawartości

Zmiana zębatki Altus

Melon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema Szajbajki, zkatowałem środkowy blat w korbie przez co niemiłosiernie przeskakuje co czasami jest bolesne :( Tu moje pytanie: Da się wymienić tylko jedną zębatkę w korbie m-311? Jeśli nie to opłaca się kupować kolejną korbę na kwadrat? Nie ukrywam że nie widzą mi się koszty wymiany korby, suportu i innych części z tym związanych. Z góry dzięki :D

Opublikowano

możesz sam sprawdzić, jak masz nity to łatwiej będzie wymienić całą korbę, jak masz śruby imbusowe to wymienisz blat.

jak nie chcesz nic wymieniać to przerzuć się na wyższy blat, powinno być na nim przełożenie podobne do tych z średniej korby  http://www.ritzelrechner.de/

Opublikowano

To muszę Cię zamrtwić,bo te korby nie mają wymienialnych blatów. Jeśli planujesz wymienić korbę to kup już ze zintegrowaną osią i możliwością wymiany pojedynczych blatów.  

Opublikowano

7 godzin temu, Franz Mauer napisał:

To muszę Cię zamrtwić,bo te korby nie mają wymienialnych blatów. Jeśli planujesz wymienić korbę to kup już ze zintegrowaną osią i możliwością wymiany pojedynczych blatów.  

Polecasz jakiś zestaw w dosyć niskiej cenie?

Opublikowano

Shimano Alivio ok 200 pln + wysyłka

Shamano Deore od 250 pln + wysyłka

No i do tego jeszcze suport od ok. 50 pln

Opublikowano (edytowane)

@Qbek podał bardzo dobre przykłady. Ja mogę tylko sprecyzować, że możesz kupić najnowszy model Alivio FC-M4050 koszt poniżej 190 pln i do tego wkład suportu np. SM-BB52 ok. 50 pln

Edytowane przez Franz Mauer
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 25.12.2017 o 22:43, Melon napisał:

No to dzięki za pomoc :D 

A długi przebieg miałeś tej korby ?  u mnie wygląda to tak po 1000 km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siema, podczepiam się do pytania. Chcę zmienić korbę Alivio (octalink) na Deore M6000 albo Deore SLX M7000. Czy ten suport SM-BB52 będzie równierz pasował do tych modeli korby?

Opublikowano

Wszystkie korby Shimano ze stałą osią mają tę samą średnicę tejże osi, pasować musi...

Opublikowano

Ok dzięki. Ostatnie pytanie w tej kwestii. Jak ważna jest długość ramion 170/175?