Skocz do zawartości

Wentyle do tubeless

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Na nowy sezon zamierzam przejść na system bezdętkowy. Nigdy nie mialem z tym do czynienia dla tego chciałbym dowiedzieć się, co u Was sie sprawdza. Zastanawiam się nad wentylami rubena, (komplet 19 zł ) które z tego co widzę są przynajmniej dwa razy tańsze od innych. Ktoś ich używa, sprawdzaja się, czy lepiej szukac czegos innego? Czy felga ma znaczenie przy wyborze wentyla? 

Opublikowano

Ja mam stans i polecam

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja obecnie również mam Stan's, ale wcześniej uzywałem Effecto Mariposa (producenta swietnego mleka do kół) i oba zestawy mogę polecić. Osobiście strasznie tanio wychodzą wentyle Rubena...? Ostatnio widziałem wentyle innego producenta znanego mleka Trezedo, które były w różnych kolorach ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Effecto Mariposa

Tego mleczka własnie zamierzam użyć :)

Rubena kosztuja niecałem 20 zł. cena raczej bardzo niska na tle innych.

Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Trezedo,

Te widziałem czerwone w cenie 34 zł. inne kolory już byłu droższe.

Zastanawia mnie, czy duże znaczenie ma stopka przy tych wentylach bo jedne jak np. rubena maja kawał takiej prostokątnej gumy inne maja stożek. Czy ten prostokąt w rubenie dobrze sie ułozy?

Stan's też maja stożek.

A co myślicie o tym wyntylu?

Opublikowano
20 minut temu, Kruup napisał:

Zastanawia mnie, czy duże znaczenie ma stopka przy tych wentylach bo jedne jak np. rubena maja kawał takiej prostokątnej gumy inne maja stożek. Czy ten prostokąt w rubenie dobrze sie ułozy?

W zestawie masz okrągłą uszczelkę, aby dobrze pasowała o okragłego otworu w obręczy ;) 

Jak dobrze zauważyłeś inne wentyle mają gumową, stożkową uszczelkę, która moim zdaniem spełnia dużo lepsze zadanie niż ta zastowoana w Rubenach. Stożkowa lepiej i szczelniej wypełnia otwór w obręczy. Zastanów się,bo 40 zł to nie jest wydatek, a przynajmniej ryzyko nieszczelności wentyla będzie mniejsze.

Opublikowano

Nie śpieszy mi się aż tak bo do sezonu gorskiego mam jeszcze parę miesiecy :) Ale raczej kupie jakieś ze stożkiem. Dzieki.

Opublikowano

Zdecydowanie stożek! Dzięki temu szczelność jest niezależna od pozycji wentyla - a ten zawsze trochę się przekręci przy dokręcaniu.

Trezado są fajne i kolorowe. Polecam też Accenta - w sumie to samo, ale do wyboru tylko czarne i czerwone różowe. Za to cena trochę niższa: 60 zł i łatwo je dorwać w sklepach współpracujących z Velo:

p-accent-wentyle-do-obreczy-tubeless-rea

https://velo.pl/akcesoria/akcesoria-do-opon-i-obreczy/accent/wentyle-do-obreczy-tubeless-ready-ac-ust