Skocz do zawartości

Jaki rower kupić do Urban free ride? Co sądzicie o Dartmoor Hornet Pro?

Salan2k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , zamierzam zmienić swój rower w przyszłym sezonie letnim i zastanawiam się jaki kupić ? Budżet ok. 6000(+,-)

Rowerem głównie jeżdżę po mieście , po schodach , skaczę (bunny hop) , robię whellie itp. i kilka razy w roku jeżdżę w góry ( Świeradów ) , czyli głównie Urban free ride .

Zastanawiałem się głównie nad https://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/enduro-275/dartmoor/hornet-pro-2018

Słyszałem dużo dobrych opinii o tej ramie ( bardzo wytrzymała itp. ) jak i o samej firmie ( profesjonalna itp. ) , jedyne co mi się nie podoba to spawy w tej ramie .

Jestem otwarty na propozycje :D

P.S. Mam 18lat , 181cm ( wciąż rosnę ) , aktualnie posiadam https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-cool-tool-expert-2012.html

Edytowane przez Salan2k
Opublikowano

Kierunek dobry, pytanie czy koła 27+ to dobry wybór do miasta - bardziej widziałbym tu cieńsze opony.

Opublikowano

Aktualnie posiadam 26 i są dla mnie trochę za małe , dlatego chciałbym większe .

Opublikowano

Nie chodzi mi o wielkośc, tylko o grubość. W Hornecie pro masz kapcie 2.8 cala - wydaje mi się, że w mieście zupełnie zbędne, w Świeradowie zresztą też.

Opublikowano

Mój błąd , jeśli chodzi o grubość to opony plusowe do miasta są bezsensu , dlatego zastanawiałem się czy ich nie sprzedać jak już kupię rower , ponieważ są dość drogie za sztukę i wtedy  kupiłbym cieńsze np. 2.35 - 2.5 .

Opublikowano

Grube opony będą wybaczać krawężniki :D Zwłaszcza w sztywniaku :) Opony mogą zostać jak najbardziej lecz jeśli faktycznie chcesz cieńsze to celował bym w 2,4-2,5". 
Koła 27,5 też będą spoko chodź uważam, że jeżeli ma to być typowy freeride to 26" jest trochę lepsze do jakiś zabaw typu bunny hopy, triki i inne wariacie :D 
Hornet to dobry wybór, pobawisz się w mieście, a jak ci się zachce to pojedziesz na hopy do lasu albo w góry ;) 

Urban Freeride Is Not Dead! :D

Na foto ja na Hornecie 2011 :D 

12086869_1077286812312167_502532514_n.jpg
  • 3 miesiące temu...
mateusz_zwolinski
Opublikowano
Dnia 17.12.2017 o 00:41, Salan2k napisał:

Mój błąd , jeśli chodzi o grubość to opony plusowe do miasta są bezsensu , dlatego zastanawiałem się czy ich nie sprzedać jak już kupię rower , ponieważ są dość drogie za sztukę i wtedy  kupiłbym cieńsze np. 2.35 - 2.5 .

Jeździłeś kiedyś na takich po mieście? Według mnie są ultra wygodne i przyjemne do jazdy w każdym terenie..