Skocz do zawartości

Canyon Exceed CF SL 6.0 (2018) + Unboxing

jaro0011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema, gwiazdka w tym roku przyszła wcześniej więc pochwalę się nowym nabytkiem - Canyon Exceed CF SL 6.0 - rocznik 2018.

Podobają mi się detale, sposób pakowania oraz to co dostajemy po zakupie nowego roweru w firmie Canyon więc wrzucam fotorelację z "unboxigu".

Rozmiar ramy M-ka przy wzroście 179 cm i przekroku 84 cm wydaje się idealnym rozmiarem (dobierany przez kalkulator ze strony).

Rower już po jeździe testowej i jak na razie jestem mega zadowolony - czuć różnicę w sztywności po przesiadce z alu ramy i zwykłych osi QR na carbon i sztywne ośki.

Bardzo dobrze kręcą się kołka Mavic Crossmax i fajnie że są prawie gotowe do tubeless'a - wystarczy wywalić dętki, zamontować wentyle (które są w zestawie) i zalać mlekiem (opony Schwalbe są w wersji TL-easy).

Jak widać na zdjęciu, Canyon nie kłamał co do wagi - rower waży tyle co podano w specyfikacji i jeszcze można nieźle tą maszynę odchudzić - myślę że zejdę w przyszłości z wagą o jakieś 0.5 kg w dół bo w planach mam wymianę hamulców, sztycy i siodła na coś lekkiego oraz przejście na napęd 1x11.

Pełna specyfikacja tutaj: https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/exceed-cf-sl-6-0.html

IMG_1.jpg IMG_2.jpg IMG_3.jpg IMG_4.jpg IMG_5.jpg IMG_6.jpg IMG_7.jpg IMG_8.jpg IMG_9.jpg IMG_10.jpg

Edytowane przez jaro0011
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Gratki sprzętu :)

Też niedawno kupiłem Exceed CF SL 6.0 tylko na Eaglu. Świetny rower. Ogromny plus za to co kupujący dostaje w zestawie z rowerem.

Rama jest świetna!!

Siodełko selle italia x1 też nie przypadło mi do gustu. Mega nie wygodne dla mnie, zmieniłem na SLS.

Trochę szkoda że kupujący jest skazany na niektóre konfiguracje komponentów. Ja na początku zmieniłem  manetke shifter na trigger.

Miałem małe obawy co do zakupu przez internet, ale po fakcie stwierdzam że nie ma się czego bać...

pozdr

Opublikowano

Dzięki.

Rower mi też się podoba. To jest mój pierwszy karbon i mam nadzieję że parę sezonów polata.

Rama wygląda dość delikatnie ale podobno każdy na początku z karbonem ma taki strach że zaraz coś się połamie :D

Teraz tylko czekam na chwilę wolnego i ładną pogodę żeby przetestować sprzęt gdzieś w lesie bo na razie tylko wieczorem była rundka po mieście po ścieżkach...

Opublikowano
3 minuty temu, jaro0011 napisał:

Rama wygląda dość delikatnie ale podobno każdy na początku z karbonem ma taki strach że zaraz coś się połamie :D

Dokładnie tak samo miałem, pierwsze jazdy w ciężkim terenie to obchodzenie się z rowerem jak z jajkiem... 

Opublikowano

Wywal tą osłonę przy kasecie. Mało profesjonalnie to wygląda ;)

Widziałem testy wytrzymałości Santa Cruz w karbonie vs ta sama ramu w alu i jestem w szoku ile więcej wytrzymuje karbon. Nie wiem czy Canyon robi podobnej jakości ramy co SantaCruz, ale myslę że nie ma co się bać karbonu.

Opublikowano

@Jimmy Wiem, wywaliłem :) Zdjęcie roweru było zaraz po złożeniu. Teraz mam już inne hamulce (SLX M7000), z tyłu opona Racing Ralph bo bardziej pasuje na napędówkę, koła zalane mlekiem, nowe gripy Esi Chunky i nowy koszyk Elite Cannibal (ten Canyonowy trochę za sztywny i ciężko się bidon wyjmuje). W przyszłym roku będzie sztyca i siodło Accent Execute Pro i manetki I-Spec || (bez obejmy). Czekam na ładną pogodę - wtedy pojadę do lasu zrobić jakąś fotkę w terenie.

@Szczepan Fajny filmik, po jego obejrzeniu w sumie podjąłem decyzję o zakupie Canyona także dzięki :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aj cudowny jest  :x  akurat chodzi mi po głowie ten model :D Czekam na fotki i relację z jazdy :)

Opublikowano (edytowane)

Jak na razie nakręciłem 180 km i jest super. Rama jest sztywna i świetnie tłumi drgania. Czuć różnicę w geometrii do mojego poprzedniego roweru. Przez stromy kąt główki na podjazdach nic nie ucieka i rower jest pewniejszy podczas jazdy na stojąco. Czuję też zaletę krótkiego ogona - rower jest zwrotniejszy niż mój poprzedni Radon mimo że jest delikatnie dłuższy. Koła Crossmax są też sztywniejsze niż moje poprzednie DT swiss - tam nie miałem sztywnych osi. Teraz jest dużo lepiej. Napęd działa pięknie, wszystko wchodzi lekko i precyzyjnie. Bardzo lekko wrzucają się przednie biegi - zasługa "side swinga" - linka nie musi nigdzie skręcać. Oryginalne hamulce sprawdziłem tylko na małej rundce 30 km i działały poprawnie ale miałem lepsze SLX M7000 więc przełożyłem swoje (musiałem przeciągać nowy przewód hamulcowy który idzie w ramie ale dzięki filmikowi @SzajBajk'a wszystko poszło gładko).

Niebieski kolor ramy jest mega - to jakiś lakier metaliczny lub perłowy - zmienia odcień w zależności od światła. Nie było tego widać na zdjęciach na stronie Canyona i było to miłe zaskoczenie.

Z minusów jedynie trochę denerwuje mnie manetka blokady widelca - myślałem że OneLock już będzie lepiej działał niż Push lock, który miałem wcześniej, ale też potrafi czasem nie odbić - może to wina niskiej temperatury albo jeszcze się nie dotarła - zobaczymy za jakiś czas.

Poniżej parę aktualnych fotek:

IMG_20171215_183439.jpg IMG_20171226_151504.jpg IMG_20171226_151543.jpg IMG_20171227_124331.jpg IMG_20171227_124352.jpg IMG_20171227_124441.jpg IMG_20171227_124514.jpg

Edytowane przez jaro0011
Opublikowano

Fakt ta rama jest genialna, taka kolorystyka totalnie w moim guście. Osprzęt pierwsza klasa, dla mnie to nawet za dużo, bo dopiero zaczynam z mtb, ale dzięki temu gdy przesiadam się na lepszy rower, czuję każdą różnicę. Jedyne co mnie przeraża to koło 29, jeszcze nie czuję się na to gotowa :P Tak czy siak , gratuluje roweru i miłego nabijania kilometrów :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Matko bosko kochano, ależ ten rower mi się podoba. Kolorystyka idealnie w mój gust, a geometria i jego smukłość perfekcyjnie trafia w moje preferencje. Bardzo Ci gratuluję tej maszyny i zazdroszczę jeszcze bardziej. Jak kiedyś będę się przesiadał na karbon, to będzie numer jeden na liście.

Edytowane przez Gość
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Super rower 😄 jak rama wszystko w porządku też zastanawiam się nad kupnem ale trochę boję się karbonu 😀 Teraz czekam bo już model exceed 2018 l wyprzedany podobno w październiku ma być nowy na 2019 zobaczymy jaki dadzą osprzęt jak bym chciał jednoblat ewentualnie ten nowy xtr a teraz trzeba czekać 

Opublikowano
21 godzin temu, Marcin78 napisał:

też zastanawiam się nad kupnem ale trochę boję się karbonu 😀

Karbon nie gryzie, nie bój się, nic ci nie zrobi...😂

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja kupiłem 2 lata temu  cannondale trail 2

I się zawiodłem koła łożyska sterowe nawet nie mechaniczne koła ledwie się kręcą szok 

Ja rozumiem że to nie cannondale fsi ale marka która daje swoją nazwę na kołach to znaczy że powinno to wytrzymać  dłużej niż  1500 km na co komu gwarancja jak podzespoły wytrzymują parę miesięcy 

Canyon robi dobre ramy a osprzęt z najwyższej klasy 

Nie słyszałem żeby ktoś miał problem z ramą zawsze jakieś łożyska kola i inne ....

Czyli osprzęt, a firmy rowerowe boją się bo chcą zarabiać na samej ramie a reszta to szmelc 

Opublikowano
W dniu 29.08.2018 o 14:54, Marcin78 napisał:

Super rower 😄 jak rama wszystko w porządku też zastanawiam się nad kupnem ale trochę boję się karbonu 😀 Teraz czekam bo już model exceed 2018 l wyprzedany podobno w październiku ma być nowy na 2019 zobaczymy jaki dadzą osprzęt jak bym chciał jednoblat ewentualnie ten nowy xtr a teraz trzeba czekać 

Wszystko wporzo. Na razie nakręcone 4000 km, zużyte 3 lancuchy, napęd powoli do wymiany i dolne łożysko sterow. Pozatym rower śmiga aż miło ;)

Opublikowano

3 łańcuchy na 4kkm? Co to za łańcuchy?
Na ile cm wyciagnieta sztyca?
Śliczny 29'er!

Opublikowano

Sztyca wyciągniętą na 75 cm. Łańcuch CN HG601. Zaliczone 12 maratonow, w tym dwa w ciężkich warunkach blotno-sniegowych. Reszta na sucho. Zaliczyłem też ze 3 gleby ale poza lekkimi otarciami nic się nie stało. Rama teraz już wydaje mi się pancerna jak dobry niemiecki czołg a na początku obchodzilem się z nim jak z jajkiem... W przyszłym roku zabieram rower w góry na czeskie single ;)

Opublikowano

A jak  z geometrią pozycja na maraton lekko wyprostowana? A i czy są podkładki pod mostkiem ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2018 o 15:08, Marcin78 napisał:

A jak  z geometrią pozycja na maraton lekko wyprostowana? A i czy są podkładki pod mostkiem ?

To już zależy od Twoich wymiarów...
Moja pozycja jest raczej sportowa ale nie bardzo pochylona jak np w Treku Procaliber gdzie już praktycznie leżałem na ramie (19,5). 
Podkładki są i można sobie w pewnym stopniu to ustawić.
W GEO świetny jest stromy kąt główki. Najbardziej to odczuwam gdy muszę na podjeździe trochę depnąć - rower przyśpiesza jak szalony i nie mam wrażenia że zaraz mi podniesie przód. A krótki ogon pomaga np na singlach gdy trzeba ostro skręcać.

Parę fotek z akcji :)

39715634_313394719223412_8921814171025145856_o.jpg 33092212_1379040912195448_3508725660761718784_o.jpg  

Edytowane przez jaro0011
Opublikowano

Dzięki bardzo 👍🚴🏾‍♂️ Fotki dużo pomogły teraz widać dobrze geometrie 👍🚴🏾‍♂️ Ja mam cannondale trail 2 ale czekam za canyon exceed teraz  L jest wyprzedany 

12C9ED01-8744-4CDC-950F-E3C46F623779.jpeg
Opublikowano

Dobry wybór ;) Jak dojdzie to pokaż fotki. Pozdro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Nadszedł czas na wymianę napędu - canyon jeździ teraz na 1x11 :)

Małe podsumowanko po 1 sezonie użytkowania:

- 16 startów w zawodach
- przejechane ponad 4600 km - zjechane 4 łańcuchy HG601, napęd już na wykończeniu stąd zmiana na 1x11 (już jest przód 34z, tył docelowo będzie kaseta 11-46)
- 3 gleby - rama wytrzymała więc nie taki zły ten karbon :)
- po małym przeglądzie wyszło że padło dolne łożysko sterów oraz lewe łożysko w suporcie
- koła Mavic Crossmax RT kręcą się dalej jak nowe, nie ma żadnych luzów ani ósemek
- na początku ciężko chodziła blokada manetki ale się wyrobiła, ostatnio przeczyściłem i nasmarowałem i teraz działa idealnie...

can-1-11.jpg

Edytowane przez jaro0011