Skocz do zawartości

Garmin edge 520 vs 820 vs 1000 zasadnicze różnice.

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki rozglądam się powoli za Garminem Edge i tu proszę o pomoc w szczególności tych, którzy posiadają wiedz na temat tych urządzeń otaz tych, którzy są w ich posiadaniu.

Chciałbym dowiedzieć się czym różnią się od siebie modele 520, 820 i 1000.

Zależy mi na tym aby urządzenie było również nawigacją, przesyłało dane na tel lub pc bezprzewodowo po zakończonym cyklu treningowym, treningi indoor, możliwość odczytywania sms i sprawdzenia kto dzwoni na wyświetlaczu .

Może też ktoś mnie uświadomi, że np dany model różni się od innego tylko i tym i nie za bardzo opłaca się dołożyć, mile widziane wszelkie opinie, liczę na Was !

Opublikowano

Hmm..przy takich wymaganiach  nie lepiej kupić smartfona obsługującego Ant+ i używać go jako komputerka ?

Opublikowano

z tego co wiem to te wymagania spełnia garmin nie wiem tylko czy każdy z tych modeli :)

Opublikowano

Z tego co wiem to 820 ma powiadamianie o nadchodzących rozmowach/smsach ale chyba nie ma możliwości ich odczytania na ekranie.

Ale  kto tam wie może coś w jakimś update dodali...

Opublikowano

ale 820 jest modelem nowszym niż 1000 czy się mylę ? Często spotykam nazwę explore przy edge 820 i 1000, co ona oznacza. Masz rację ceny podobne pytanie w czym jest rożnica

Opublikowano

Wersje "explore" nie posiadają obsługi  ant+. Liczba dziesiątek w nazwie urządzeń garmina wskazuje na generacje.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Rezus napisał:

G520 nie ma wi fi, Bluetooth,...

A to mnie zaskoczyłeś moja 520 ma  ;) 

...

820 ma możliwość odczytania sms na ekranie, 520 tego nie ma.

Otrzymywanie powiadomień jest tez uzależnione od wersji sys. android jeśli taki wchodzi w grę (ze starszymi smartfonami nie do końca to działa jak powinno).

820 ma dotyk nie każdemu to będzie odpowiadać - rękawiczki i te sprawy.

Dla mnie jednak w zestawieniu 520-820-1000: wygrywa 820

Edytowane przez MadOnion
  • Lubię to! 1
Opublikowano

820 wygrywa mapami i co za tym idzie prawdziwą nawigacją. Resztę zalet ma w zasadzie 520 a do tego ma klawisze którymi obsługuje się o niebo lepiej na rowerze. Do tego 520 można kupić dużo taniej. Ja na amazon zamówiłem za 700 zł.
Dla mnie pytanie czy potrzebujesz nawigacji i super map, jeśli tak to 820 jeśli nie to 520.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

ale 520 nie ma w ogóle opcji nawigowania ? w sensie nie można wgrać sladu trasy aby prowadziła ? Obecnie posiadam Mio Cyclo 205, którą wystawiłem na sprzedaż i te mapy mi bardzo pasowały więc pewnie chciałbym przy tym pozostać...

Też widziałem filmik gdzie pokazane było, że 520 ma wifi ale ma też tryb pracy indoor ?

Co do dotyku w 820 i 1000 - w Mio 205hc dotyk działa bez zarzutów nawet w rękawicach ale to nie jest taki dotyk jak w tel tylko jakby fizyczne kliknięcie ekranu..

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

520 nie ma wifi. Ma BT i ant+. Ma prowadzenie po śladzie ale nie przelicza i nie wyznacza trasy jak prawdziwa nawigacja.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czyli między 820 a 1000 jaka jest zasadnicza różnica, zdecydowałbym się na jeden z tych dwóch modeli 820 vs 1000 tylko który

Opublikowano

Dlaczego wszyscy ludzie nie kupują w salonach Audi A8 L z wszystkim dodatkami ?

Użytkownik sam ocenia co jest mu potrzebne i ile jest w stanie na to wydać. Kierowanie się zasadą kup najdroższy a będzie najlepszy to nie jest mój kierunek.

Nie bez powodu napisałem wyżej: Dla mnie jednak w zestawieniu 520-820-1000: wygrywa 820

Opublikowano

820 idzie wyciągnąć nówkę za ok 1600 - 1700 pln brutto, G1000 juz koło 2000 pln brutto. Nibyd 300 - 400 zł na drodze nie leży ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi w czym G1000 jest lepszy od G820, że warto dolożyć te 3-4 stowki ? Wielkość ekranu jest nieznaczna więc do mnie nie przemawia.. Slot karty pamięci w G1000 to dobra rzecz choć w Mio nie mam i nawet nie pomyslałem aby mieć, 820 ma 16gb wbudowanej pamięci więc chyba wystarczy..

Opublikowano
41 minut temu, Rezus napisał:

Najbardziej dziwię się tym co kupują 520stki bo kupują komputer który jest strasZnie ograniczony, nie ma nawet pozadnej navi płacąc za niego 1500zl w pl z czujnikami(czukniki 500zl) to już trzeba być straszna zlotowa żeby nie dołożyć te 300zł do 820 czy 500 do 1000

Serio ale próbujesz mi powiedzieć, że ja czy inni koledzy wydali 1500zł bo są głupkami ?

Używam 520 - chyba zacznę żałować że przed zakupem nie skontaktowałem się z Tobą ; )

Opublikowano (edytowane)

Osobiście uważam, że każdy kupuje to co mu pasuje na własne potrzeby i nie należy oceniać, ja wiem, że 520stki nie kupie bo zależy mi na navi (może innym ta funkcja jest niepotrzebna więc po co mieli by dopłacać), 1000 jak dla mniejest za drogi więc wychodząc do końca zdecyduje się na zakup 820stki, znalazłem ją na Trigar.pl w wersji z czujnikami za 1559 pln brutto, nawet gdybym mial na wydanie 2000 to za reszte wolałbym kupić jakiś porządny np. komplet rowerowy ! 

A tak na marginesie:

"Edge 820 najłatwiej opisać jako Edge 1000 w „skorupie” Edge 520. Jedynymi cechami, które ma Edge 1000, a nie ma 820 jest obrót ekranu i wejście na kartę MicroSD (jest jednak 16GB wewnętrznej pamięci). No, jeszcze mniejszy ekran" z artykułu na szosie.pl 

Opublikowano

16GB w zupełności Ci wystarczy. Parę zł w kieszeni wydasz na inne pierdoły do roweru.

A może Wahoo Bolt ; ) yhyhhy

Opublikowano

Pozostane przy Garminie Edge 820 ale najpierw musze sprzedać swoją Mio Cyclo 205 HC..

Opublikowano (edytowane)

Rezus z całym szacunkiem ale nie sądzę aby ktokolwiek miał prawo zaglądać komukolwiek w portfel i oceniać go za to, że nie wydał tyle ile trzeba wydać według Ciebie.

Opublikowano

@Antyszprycha @MadOnion Panowie nie denerwujcie się. Rezus w ten niezbyt elegancki sposób próbuje uzasadnić wydane przez siebie pieniądze. To już nie pierwszy raz. Być może jest po prostu gadżeciarzem i wydaje pieniądze po to by mieć, a nie po to że jest to mu rzeczywiście potrzebne. Zresztą tak czasem bywa z facetami, że wydając duże pieniądze i tak nie wykorzystują możliwości swoich sprzętów, nie prawdaż? ;)

Idąc tropem @Antyszprycha najlepiej usiąść i na kartce zapisać sobie co mi jest faktycznie niezbędne i pod to dobierać sprzęt, niż wydawać pieniądze i na siłę udawadaniać sobie, że są dobrze wydane. Wiem to na własnym przykładzie,bo jestem właśnie po zakupie Huawei Mate 10 Lite i pukam się w głowę po co wydałem 1500 zł na telefon, z którego głównie dzwonię i pisze sms-y?

Opublikowano

@Franz Mauer sam jestem gadżeciarzem ale nigdy nie oceniam czy ktoś kupił to co ja czy nie..eh...no ale są różni ludzie i dlatego świat jest ciekawszy. 

Ja już usiadłem i przemyślałem wszystkie za i przeciw, zdecydowałem, że po sprzedaży Mio 205 HC zakupie Garmin Edge 820 z pakietem czujników !

• Lubię to! 1
Opublikowano

No i stało się, jestem już w posiadaniu Garmin Edge 820 Bundle a z Mio 205HC pożegnałem się jakąś godzinkę temu. W związku z powyższym mam kilka pytań do posiadaczy:

1. Czy Garmin liczy również kilometry zrobione na trenażerze ?

2. Czy można mieć włączone jednocześnie: Garmin w trybie Indoor i Zwift ?

3. Czy aby wgrać utworzony ślad trasy wystarczy wkleić go do odpowiedniego folderu (jeśli tak to jakiego) ?

4. Czy Garmin obsługuje ślady trasy w formacie gpx ?

Opublikowano
23 minuty temu, Antyszprycha napisał:

1. Czy Garmin liczy również kilometry zrobione na trenażerze ?

Jeśli masz czujnik prędkości na tylnym kole, to bez problemu policzy Ci kilometry.

Opublikowano (edytowane)

Edge 520 mam od miesiąca i w sumie używam głownie na trenażerze ale miałem kilka epizodów "za oknem" więc dodam co nieco od siebie. 

Wg mnie nawigacja w tym modelu działa wyśmienicie, nie wiem co więcej potrzeba do szczęścia na rowerze O.o projektuje trasę z punktu A do punktu B, wgrywam ją do licznika a ten prowadzi mnie perfekcyjnie po trasie wyświetlając info przed manewrem skrętu robiąc zbliżenie i podając dystans oraz czas do celu. Nie zagłębiałem się bardziej bo nie było warunków na jazdę w terenie ale wgrywając wcześniej interesujący nas obszar mapy OSM mamy do dyspozycji rewelacyjną nawigację. W moim przypadku miejsca wystarczyło na luzie. W temacie powiadomień przychodzą bez problemu z iphone połączonego przez Bluetooth. Każdy zapisany trening idzie z automatu do Garmin Connect i dalej jak mamy skonfigurowane inne platformy. Np, jadę sobie trening z Edge 520, zapisuje go po zakończeniu i przy aktywnym połączeniu z iphone pojawia się on natychmiast na Endomondo i Stravie po przez Garmin Connect. 

Trenażer: można jechać ze Zwifta i równolegle zapisywać / odczytywać dane z Garmina poprzez Ant+ czy BT

Osobiście nie znam modeli 820 i 1000 ale jak miał bym kupić ponownie licznik z opcja nawigacji pod trenażer bez wahania wybrał bym Edge 520. 

Edytowane przez Eldo