toffiefik Napisano 14 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 (edytowane) Siemanko, z racji że już jakiś czas temu się przedstawiłem, a pod nieobecność na forum zajmowałem się poprawkami do swojego "szerszenia", chciałbym się pochwalić swoim jednośladem i tym co w nim dokonałem na chwilę obecną. Pozwolicie, że nie będę kopiował całej specyfikacji do posta, tylko skieruję was do strony B'Twina. Rowerek nabyłem w maju 2016 roku jeszcze przed felerną serią Rockriderów z początku 2017-ego z łamliwymi spawami. Rower zarówno na ulotce jak i w sklepie wyglądał dosyć sensownie, a przejechane okrążenia między regałami tylko utrzymały mnie w tym przekonaniu, więc czemu go nie nabyć? Niestety jak to w przypadku rowerów budżetowych bywa – coś za coś. Oprócz tragicznej pod względem designu, łatwo rysującej się, białej kierownicy i tandetnych gripów, rower okazał się mieć zamontowany plastikowy wkład suportu który wykrzywił się od samego transportu w samochodzie (!). Do minusów można też zaliczyć bardzo łatwo wypadające stery z mufy przy zdejmowaniu mostka, oraz wyginające się pod wpływem gwałtowniejszego hamowania tarcze hamulca Hayes Radar (który nota bene działa rewelacyjnie). Kolejną rzeczą której mi brakuje to jest brak blokady skoku w amortyzatorze Suntoura, no ale niewiele można wymagać od roweru za niecałe 1900 złotych. Jednak taki rowerek stanowi dla mnie doskonałą bazę wyjściową do „modowania” i bike-fitingu Tak jak opisałem w powitalnym poście, nie ścigam się na nim (co nie znaczy że kiedyś tego nie zrobię), głównie używam go do aktywności gravelowej, długodystansowych wypraw i wypadów w góry, stawiam więc raczej na komfort jazdy niż na sportowy charakter. Ale przejdźmy do modów Na zmiany długo nie trzeba było czekać. Zaczęło się od wymiany suportu – plastikowy wkład zastąpił Alivio BB-UN26 na kwadrat od Shimano. Tani i działający bez zarzutu. Na początek wystarczy Po wkładzie, poszła do wymiany kierownica. Błyszczącą, białą kierownicę 660mm typu riser zastąpił czarny, aluminiowy flatbar Ritcheya liczący sobie 710mm i powiem wprost – zakochałem się. Po raz pierwszy po jeździe rowerem odczułem ból innych mięśni niż ud i łydek, poczułem zakwasy na tricepsach. Ponadto kiera zapewnia mi lepszą stabilność zakrętach i większą sterowność – żyć nie umierać. Do kierownicy dołączyły również gąbkowe chwyty WCS Truegrip które powiedzmy sobie szczerze są dużo wygodniejsze od gumowych i dużo stabilniejsze na kierownicy od przykręcanych. Niestety ceną za wygodne gripy jest bardzo duża ścieralność. W takim secie jeździłem do początku lata kiedy to zrobiłem sobie przerwę na działalność taternicką. Z początkiem jesieni doszedłem do wniosku że po prostu nie potrzebuję trzech przełożeń z przodu, a ponadto przydałby mi się zestaw tubeless z nowymi oponkami. Na pierwszy strzał poszły opony – padło na upatrzone już od wiosny Onzy Canis 27.5x2.25 z oplotem 60 TPI. Bieżnik ciutkę agresywniejszy od innych opon przeznaczonych do XC jak choćby Ikonów czy też X-Kinga, ale wciąż zbyt łagodny na choćby AM, nie wspominając już o enduro. Do uszczelniania użyłem zestawu od Bike Workx z felernymi wentylami, całość jednak już sprawnie działa przy użyciu wentyli od Stansa. Opony w terenie idą jak przecinak, przy 35 psi są nie do zatrzymania, a opory toczenia są niemal zerowe. W chwili obecnej znajduję się na etapie konstruowania DIY 1x9. Na początku zacząłem konstruować napęd na bazie zębatki Renthala SR4 38t… Tak, wiem. To nie jest narrow-wide, teraz też jestem mądry. Zdjęcie które przedstawiłem w poście powitalnym, przedstawia Renthala z przerzutką w charakterze prowadnicy. Żeby całkowicie zdemontować przerzutkę, zakupiłem zębatkę od A2Z nw ale 32 zębową. Przyznam się szczerze, że zatęskniłem za większą ilością zębów z przodu – 38 zębów było idealnym kompromisem pomiędzy drugim, a trzecim przełożeniem – jednak wymagałoby nie lada kondycji i techniki do poruszania się w pagórkowatym terenie, stąd zmiana na 32 zęby. Pomimo tego nadal patrzę z tęsknotą za większą zębatką i planuję kupno kasety z większą ilością zębów albo skonstruowanie własnej. Na oku mam kasetkę Sunrace CSM990 (11-13-15-18-21-24-28-34-40), chodzi mi też po głowie skonstruowanie kasety na bazie Shimano CS-HG200 i dużej zębatki od Hell'o MTB albo HCC. Czas pokaże W planach mam jeszcze małe poprawki do kokpitu, wymianę gripów na świeże, ponieważ już się starły i sczerniały od rękawiczek. Na pewno wejdzie ciutkę krótszy mostek, tj. 75 albo 70mm (celuję w nową wersję Spank Oozy), jakieś SPD na początek i nowe siodełko. Mam upatrzony model High Tail Pro od WTB. I z modów do tego roweru to będzie tyle. Nie widzę sensu większego wkładu finansowego, z początku chciałem sprezentować sobie całą grupę Deorre do tej ramy, ale doszedłem do wniosku że na chwilę obecną to się mija z celem. Co budżetowe, niech pozostanie budżetowe Na pewno będę chciał jeszcze rowerek zważyć i porównać wynik do wagi deklarowanej przez producenta bo jestem ciekaw efektu. Być może w przyszłości na bazie tej ramy będę chciał złożyć rower alu-karbon, ale raczej to jest sfera domniemań i dalekiej przyszłości. Edytowane 14 Grudzień 2017 przez toffiefik Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 14 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 Troszkę się widzę zadziało Sam dłubię w Rockriderze 520. Generalnie ten sam rower... Jako baza myślę że fajny. Ja napęd zmieniłem na 2x10 Deore i jestem baaardzo zadowolony Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 14 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 7 minut temu, zibi_j1 napisał: Ja napęd zmieniłem na 2x10 Deore i jestem baaardzo zadowolony Chciało ci się tak nadwyrężać budżet? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 14 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 Chciało ci się tak nadwyrężać budżet? Pewnie mam też gripy Ergona, sztycę pantografową, heble m6000, inne opony i planuję powietrzny amorek Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 14 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 No tak. W gruncie rzeczy gdyby znalazł się jakiś widelczyk z blokadą skoku, to sam chętnie bym zapolował. A wracając do grupy Deorre, jak wrażenia z jazdy? Myślałem nad kupnem tej grupy i przerabianiu jej na 1x10, ale stwierdziłem że dużo taniej wyszłoby mnie DIY 1x9. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 14 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 14 Grudzień 2017 No tak. W gruncie rzeczy gdyby znalazł się jakiś widelczyk z blokadą skoku, to sam chętnie bym zapolował. A wracając do grupy Deorre, jak wrażenia z jazdy? Myślałem nad kupnem tej grupy i przerabianiu jej na 1x10, ale stwierdziłem że dużo taniej wyszłoby mnie DIY 1x9. 1x9 nie daje wystarczającej elastyczności. A trwałość fabrycznej kasety pozostawia wiele do życzenia. Deore to inna półka i inna bajka. Działa to świetnie. Płynnie i pewnie w każdych warunkach. Trzeba troszkę ruszyć głową jak nie ma się kupki pieniędzy. Sztywną oś też robi robotę. Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 15 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 Z Deorki najbardziej właśnie zaciekawiła mnie korba ze sztywną osią w miejsce kwadratu. Jest różnica w płynności pedałowania? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 jest to była bardzo dobra zmiana. Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 15 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 16 minut temu, zibi_j1 napisał: jest to była bardzo dobra zmiana. No ok, pomyślimy Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 15 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 3 godziny temu, toffiefik napisał: Jest różnica w płynności pedałowania? Różnica jest w wadze i łatwości serwisowania. Nie oczekuj innych zmian. Korb na kwadrat używa się nadal w wyścigach torowych, czyli tam, gdzie sztywność jest ważniejsza niż inne cechy napędu. Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 15 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 Witam kolege z kolejnym B'Twin,em. ☺. Zacznie się wiosna, bedziesz jeździł i dojdą kolejne zmiany. Uważaj to "choroba". Powiedz mi proszę jaki rozmiar ramy masz? Oraz dokładny model kierownicy i może jakieś foto z bliska? Jak Twoje opinie na tetemat części Ritchey,a? Jestem w trakcie zmiany całego kokpitu na Ritchey i każda opinia mile widziana. Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 15 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 Godzinę temu, Zbysio napisał: Witam kolege z kolejnym B'Twin,em. ☺. Zacznie się wiosna, bedziesz jeździł i dojdą kolejne zmiany. Uważaj to "choroba". No witam M-ka, z racji tego że jestem kurdupel (168 cm). A co do kiery Comp 2X BB 5D, aluminium 6061 (taki sam stop jak rama), wznios 5mm, wygięcie 5st, 31,8 mm średnicy. Potwornie trwała i wygodna, na pewno nie łatwo będzie ją porysować albo połamać. Nie narzekam, jest dużo lepsza od risera Też celujesz w kokpit aluminiowy czy planujesz wymianę na karbon? Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 15 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 Godzinę temu, toffiefik napisał: No witam M-ka, z racji tego że jestem kurdupel (168 cm). A co do kiery Comp 2X BB 5D, aluminium 6061 (taki sam stop jak rama), wznios 5mm, wygięcie 5st, 31,8 mm średnicy. Potwornie trwała i wygodna, na pewno nie łatwo będzie ją porysować albo połamać. Nie narzekam, jest dużo lepsza od risera Też celujesz w kokpit aluminiowy czy planujesz wymianę na karbon? Nie chce żadnego karbonu. Uważam, że jest nietrwały i przereklamowany. Kokpit kompletuje aluminiowy Ritchey. Siodełko i sztyca będzie Fi'zi:k też aluminium. Problem mam tylko z obejmą podsiodłową bo nie mogę się zdecydować. Dzięki za Twoją opinie. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Grudzień 2017 Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 Świetnie mi się czytało opis Twojego roweru. Niektórzy idą na łatwiznę i wstawiają specyfikację oraz zdjęcia Cieszymy się, że Tobie też już odbiła rowerowa szajba jak nam Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 15 Grudzień 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudzień 2017 4 godziny temu, Zbysio napisał: Dzięki za Twoją opinie. 54 minuty temu, m4rvell0us napisał: Świetnie mi się czytało opis Twojego roweru. Niektórzy idą na łatwiznę i wstawiają specyfikację oraz zdjęcia Cieszymy się, że Tobie też już odbiła rowerowa szajba jak nam Polecam się Odnośnik do komentarza
kaktusr Napisano 2 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 2 Czerwiec 2018 Siema Kompletnie się na tym nie znam ale u mnie też przemieliło support, niestety rower już po gwarancji a chciałem podjechać do kumpla z gotową w ręku ceścią aby wymeinił. Czy ten suport (wymiary) JEST OK ? http://allegro.pl/suport-kwadrat-shimano-alivio-bb-un26-113mm-68mm-i7366125552.html Odnośnik do komentarza
w0jta5 Napisano 3 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwiec 2018 Kawał fajnej pracy włożonej w rower. Sam przymierzałem się do RR540. Coś do obecnej chwili pozmieniałeś? Odnośnik do komentarza
toffiefik Napisano 3 Czerwiec 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwiec 2018 W dniu 2.06.2018 o 08:55, kaktusr napisał: Siema Kompletnie się na tym nie znam ale u mnie też przemieliło support, niestety rower już po gwarancji a chciałem podjechać do kumpla z gotową w ręku ceścią aby wymeinił. Czy ten suport (wymiary) JEST OK ? http://allegro.pl/suport-kwadrat-shimano-alivio-bb-un26-113mm-68mm-i7366125552.html Średnica jak najbardziej, natomiast nie chcę ci skłamać nt. długości mufy supportu, nie jestem pewien czy to nie jest 122mm. :) Najlepiej będzie, jeśli wykręcisz support i zmierzysz długość mufy. Godzinę temu, w0jta5 napisał: Kawał fajnej pracy włożonej w rower. Sam przymierzałem się do RR540. Coś do obecnej chwili pozmieniałeś? Zainwestowałem w pedały SPD również od B'twina i w konsekwencji w siodełko ritcheya :D Pierwsza jazda na mieście dzięki dwóm panom, którzy nagle zatrzymali się na chodniku, zakończyła się kolizją, obiciem kostki i połamaniem siodełka. :) Myślę jeszcze o pozbyciu się amortyzatora i zamontowaniu karbonowego widelca :) Poważnie się nawet zastanawiam, czy nie zamówić chińskiego karbonu z AliExpress :) Odnośnik do komentarza
halasma Napisano 3 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwiec 2018 Napomkne tylko ze dlugosc mufy nie jest tożsama z dkugoscia suportu.Mufe masz 68mm, a sam suport trzeba zmierzycRomki dwa i b'(o)twin(a) Odnośnik do komentarza
Adanaseqq Napisano 23 Czerwiec 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwiec 2018 Mógłbym sie zapytać jaka jest oś w tylnej oraz przedniej piaście Odnośnik do komentarza
pestycyd Napisano 19 Lipiec 2019 Udostępnij Napisano 19 Lipiec 2019 W dniu 3.06.2018 o 22:28, toffiefik napisał: Średnica jak najbardziej, natomiast nie chcę ci skłamać nt. długości mufy supportu, nie jestem pewien czy to nie jest 122mm. Najlepiej będzie, jeśli wykręcisz support i zmierzysz długość mufy. Zainwestowałem w pedały SPD również od B'twina i w konsekwencji w siodełko ritcheya Pierwsza jazda na mieście dzięki dwóm panom, którzy nagle zatrzymali się na chodniku, zakończyła się kolizją, obiciem kostki i połamaniem siodełka. Myślę jeszcze o pozbyciu się amortyzatora i zamontowaniu karbonowego widelca Poważnie się nawet zastanawiam, czy nie zamówić chińskiego karbonu z AliExpress Próbowałeś zmienić amortyzator na widelec? Odnośnik do komentarza
B'twin.bogiemstuntnałogiem Napisano 23 Październik 2019 Udostępnij Napisano 23 Październik 2019 Siemka, mógłbyś dać mi linka do tego suportu, nie znam się na tym i nie wiem jakie są tam wymiary? Odnośnik do komentarza
Rowerowa Szajba Napisano 24 Październik 2019 Udostępnij Napisano 24 Październik 2019 Mam pytanie w sumie dwa. Jak ci się sprawdza jednoblat czy wszystko podjeżdzasz? Oraz czy z krótszym mostkiem rower nie zachowuje się teraz bardziej nerwowo. Bo u siebie jak zmieniłem kierownicę z 640 na 710 rower zaczął być podczas skręcania bardziej zwrotny. Mostek mam 80 mm. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi