Skocz do zawartości

Jak odkręcić zjechanego imbusa w zacisku hamulcowym?

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zjechaną mam śrubę inbusową w zacisku hamulca, tą od zabezpieczenia klocków. Są dwa pomysły na nią:

1. Przeciąć na pół główkę i próbować odkręcić płaskim śrubokrętem.

2. Koledzy proponują wbić w nią torxa (końcówkę torxa) delikatnie młotkiem i potem odkręcić grzechotką.

Macie jakiś pomysł? Na cito!

Na zdjęciu zjechana śruba. 

tmp-cam-922028122.jpg
Opublikowano (edytowane)

Najłatwiej jak dla mnie sposób nr 1, powinno pójść bez problemu. Ewentualnie lekko podszlifować dwa przeciwne ranty pod jakiś mały płaski kluczyk, a jak nie to zaznaczam "porządne" kombinerki też powinny dać radę, bo śrubkę i tak pewnie będziesz wymieniał. Można jeszcze spróbować dopasować odpowiedniej średnicy śrubokręt płaski w środek imbusa, zblokować i wtedy cisnąć (no chyba, że już jest totalnie obkręcony to nie) ;) powodzenia. 

Edytowane przez KANDySowany
Opublikowano

Ja tez próbowałbym sposobem nr1. Na początek śrubę  lekko napiłować drobnym pilnikiem diamentowym by brzeszczot nie uciekał. 

Po nacięciu odkręcić wkrętakiem.

Opublikowano

Najprościej moim zdaniem wbić tam torxa. Radziłem tak sobie z obrobionymi imbusem wielokrotnie.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nie tnij jej. pilnikiem spiłuj ją na płasko delikatnie pa przeciwko siebie i złap żabką a najlepiej kluczem typu "morse" i odkręcisz.

Opublikowano

ja tez bym raczej próbował spiłować troche i kombinerki bądź jakaś żabka i powinno być ok... Okładziny do wymiany ? Jak tak to bym jeszcze jakimś wd 40 psiknal na wszelki wypadek :P i wtedy próbował :P

Szymon Mtb góry świętokrzy
Opublikowano

Jedziesz z torxem. Testowane wiele razy i działa. 

Opublikowano

Sposób z Torxem wiele razy się spisał, ale miałem taką samą historię u siebie i dało radę po prostu chwycić mocno kombinerkami i bez żadnych innych kombinacji śrubka od zabezpieczania klocków się odkręciła.

Opublikowano

Torx nie zadziałał. Rower poszedł do serwisu. Zobaczymy co wymyślą :-)

Opublikowano

co wymyślą, bardziej się przyłożą do torxa i tyle xD

Opublikowano

Zrobili. Nie wiem jeszcze jak :-) dam znać :-)

Opublikowano

"Gwiazdki" nie dało się wbić. Skończyło się na tym. Wrzucam, może komuś się przyda. 

tmp-cam-283796367.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 14.12.2017 o 16:44, zibi_j1 napisał:

nie tnij jej. pilnikiem spiłuj ją na płasko delikatnie pa przeciwko siebie i złap żabką a najlepiej kluczem typu "morse" i odkręcisz.

Za dużo roboty... ;)

Podstawowa zasada nie dokręcać na pałę, wtedy się nic nie zapiecze...

Regularne serwisowanie, poprzez rozbieranie, czyszczenie, składanie też jest dobre...

Lepiej zapobiegać niż leczyć.

Czyż nie?