Skocz do zawartości

Obrecze do mtb 29'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czysto techniczne jakie najlepsze obręcze i opony 29'dla  MTB a bardziej osoby z wagą około 130 kilo.będę bardzo wdzięczny.rower bedzie nowy i fabryczne obrecze z oponami to  :

Obręcze: Concept EX rim 622-21
Opony: Continental Race King 2,2 SL; 27,5"

Opublikowano

Czyżbyś kupował Focusa?

Jako, że koła raczej kupuje się na lata to mogę polecić obręcze DT SWISS XM401 lub nowszy model XM421. Są to obręcze w zasadzie do all mountain i bez problemu wytrzymają masę 130 kg. Ja ważę nieco ponad 100 kg, ale z czystym sumienem mogę je polecić. Continentale Race King to bardzo dobre laczki. Jednak jeśli chciałbyś mieć bardziej uniwersalny rower to proponowałbym wsadzić opony Continental X-King 2.2. Jest to pośredni model opon między wyścigowymi Race King, a typowo górskimi Mountain King ;)

Różnica między XM401 a XM421 dotyczy glównie szerokości wewnętrznej i zewnątrznej oraz wysokości obręczy. Obecnie panuja trendy, aby obręcze były jak najszersze, bo wtedy opona zwiększa powierzchnię styku z podłożem. Dzięki temu opona pracuje efektywniej. Wadą moze być nieco większa waga. Akurat w tym przypadku różnica między tymi obręczami wynosi zaledwie 5g :)

Mogę powiedzieć jedno - na prawdę mocne obręcze. Ważne jest na czym CI bardziej zależy tj. niższej wadze kół czy większej wytrzymałości...wpływ na to ma również rodzaj wybranych szprych i spośób zaplotu koła. Jednak to już dalszy temat :)

Opublikowano

Tak mam zamowionego focusa.Stary ukradli mi po trzesieniu ziemi.Mam zamiar jezdic caly rok.tam gdzie mieszkalem to eldorado na rower przez caly rok.Pełno sniegu ale drogi czarne.teraz mieszkam troche nizej i warunki jescze lepsze.zalezy mi na lepszej wytrzymalosci a jakie sa obrecze i opony fabryczne w focusie

Opublikowano

16 minut temu, pleban68 napisał:

a jakie sa obrecze i opony fabryczne w focusie

Tego nie wiem. Ale na Twoim miejscu wstrzymałbym się z wymianą obręczy,bo moze okazać się, ze fabryczne będą spełniały swoje zadanie. Zwykle nie są zbytnio odchudzane, więc i wytrzymałość mają w porządku. Pojeździj trochę, a sam się przekonasz. Na wytrzymałość kół oprócz obręczy wpływ mają zastosowane komponenty tzn:

1. Piasta

2. Szprychy

3. Nyple

4. Sposób zaplotu szprych

5. Technika jazdy ;)

Opublikowano

Dzieki tak zrobię.kiedys jezdzilem duzo i raz do roku na miesieczne wyprawy. Mam nadzieje ze uda mi sie powrocic do tego wszystkiego.

Opublikowano

Witam! Też miałem kiedyś taki dylemat i na szczęście również trafiła się dobra rada jak ta od @Franz Mauer :) Dzięki temu pieniądze zostały w kieszeni a koła naprawdę wieeele zniosły mimo mojej wagi 110kg i jazdy w dobrym terenie. Skończyło się na tym, że rama pękła a koła dalej były wporządku :) Pozdrawiam