Skocz do zawartości

Marznące palce.

Kacper 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam shimanowskich ocieplaczy s3000x npu+ i zimowych skarpet. Pięta ciepła, środek stopy ciepły a palce , jak w tytule. Może ktoś podsunie jakiś patent na tą niedogodność? Czy są w sprzedaży jakieś ogrzewacze chemiczne na tyle "kompaktowe" aby się zmieściły do butów?

Opublikowano

1. Zwolnij czasem. Przy wyższych prędkościach nie ma rady na marznięcie. U mnie zaczyna się od dłoni, choć mam najgrubsze zimowe rękawice, jakie znalazłem.

2. Nawodnij się. Odwodniony człowiek ma zwężone naczynia i gęstszą krew. Cyrkulacja krwi zwalnia i kończyny -- szczególnie palce -- są słabiej grzane.

3. Trochę dają grube foliowe w czubku buta. Pół pod wkładkę, pół nad.

4. Oprócz ocieplaczy przydają się ciepłe buty. Zimowe treki albo ocieplane rowerowe -- cokolwiek bez otworów wentylacyjnych.

Opublikowano

Używam dokładnie tych samych ocieplaczy i przy dwóch parach skarpet (cienkie + zimowe) i ze spodnią wkładką zrobioną z filcu podbitego folią "alu" w letnich butach SHIMANO SHM089 jeżdżę całą zimę przy minimalnej temp -5℃. Poniżej wytrzymam max 60 min.

Opublikowano

A ja urzywam tych samych butów. Poszukam takich wkładek jak mówisz(miejsca w bucie troszkę jest), zastanawiam się jednak,czy, gdyby stopa była zbyt mocno ściśnięta w bucie np.2pary skarpet+dodatkowa wkładka ,to czy słabsze krążenie nie sprawi że będzie jeszcze gorzej.

Być może jest też tak, że mam ogólne problemy z krążeniem. Szkoda, że na obecną chwilę nie stać mnie na typowo zimowe buty.

Dzięki za rady. Pzdr.

Chętnie poczytam również o innych patentach.

Opublikowano

Przestan "urzywać" ; ) to po pierwsze

Widziałem kiedyś patent z owijaniem stóp folią aluminiową, wprawdzie nie testowałem osobiście ale niebawem pewnie będzie okazja a też jestem typem z marznącymi palcami.

Opublikowano

Ja przetestowałem patent z folią. W zasadzie się sprawdził, tzn. paluchy mi nie zmarzły, ale po jeździe było sporo bałaganu, bo się folia pokruszyła. Tak więc moje zdanie - patent skuteczny, ale praktyczność jego jest nieco problematyczna.

Opublikowano

Testowałem patent z folią jak nie miałem jeszcze ocieplaczy, dawał radę.

Normalnie palce kostniały już po około 15 minutach jazdy, z folią trwało to około 40 minut.

Opublikowano

A propo wkładek z folią alu. Jak prawidłowo powinny być wsadzone do buta, bo moim zdaniem folią do góry? Sprzedawca w sklepie miał odmienne zdanie, które potwierdzał opis na opakowaniu. Czy robię błąd w myśleniu, uważając, że folia ma za zadanie "odbijać" ciepło stopy z powrotem w jej kierunku?

Będę wdzięczny za komentarze.

Opublikowano

Raczej ma izolować zimno od dołu niż ciepło od góry, dlatego folia powinna byc od dołu, przynajmniej mi się tak wydaje. 

Opublikowano

Ja owijałem przód stopy od góry, od dołu i z boków, no i oczywiście tak, żeby też zawinąć od przodu. Tworzył się jakby koszyczek, osłaniający przód sropy z pięicu stron. termicznie się to sprawdziło, natomiast problem był potem, jak się folia pokruszyła.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja walczyłem z zastosowaniem gazet, skarpet z prawdziwej wełny, skarpet narciarskich, neoprenowych skarpet wędkarskich i worków foliowych.

Koniec końców nic nie zdaje egzaminu. Albo jest za ciasno w bucie, albo wieje, albo za mokro - wszystko to kończy się szybkim przemarzaniem stóp.

Doszedłem do wniosku, że najskuteczniej przecież działają te najprostsze,  zawsze skuteczne rozwiązania.

Jeżdżę na najzwyklejszych plastikowych pedałach i w rozmiar większych normalnych ocieplanych butach zimowych.

Wystarczy normalna skarpeta, lub ta z wełny na większy mróz. Przy około 10 stopniach wracam do SPD.

Opublikowano

Shimano M089L, wewnątrz skarpeta Decathlon Ekiden cienka do biegania (krótka), na wierzch narciarska. Na buty ochraniacze neoprenowe Author i do -3 jest spokojnie ciepło, ale głównym czynnikiem jest własny organizm ;) 

Opublikowano
Używam shimanowskich ocieplaczy s3000x npu+ i zimowych skarpet. Pięta ciepła, środek stopy ciepły a palce , jak w tytule. Może ktoś podsunie jakiś patent na tą niedogodność? Czy są w sprzedaży jakieś ogrzewacze chemiczne na tyle "kompaktowe" aby się zmieściły do butów?
Jest kilka patentów. Najłatwiejszy to wtarcie maści rozdzielającej w palce. Polecam popróbować bo niektóre potrafią podrażnić skórę a mimo tego je rozgrzać stóp. Opcja druga również z apteki, to Reguterm lub inne medykamenty na syndrom zimnych stóp. Opcja trzy ze spiżarni czyli sok malinowy. Ma właściwości rozgrzewające. Cztery, zaklejanie wentylacji w butach ewentualnie worek na skarpetę. Pięć wymiana wkładek na termiczne. Droga zabawa ale można poratować się wkładkami wykonanymi z pianki styropianowej. Dodatkowym plusem jest odizolowanie stopy od bloku.