Skocz do zawartości

Kellys Carter 70 (2015) / do podróży rodzinnych + Croozer 535

Miszel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rower zakupiony w roku 2015 z myślą o dłuższych trasach i wypadach rodzinnych

Do podróży z dzieckiem wykorzystuję fotelik Weeride Kangaroo lub przyczepkę Croozer 535 (wersja dwuosobowa). Czasami zestaw zawiera jedno i drugie. Przyczepka pozwala zabrać więcej bagażu, a w przyczepce dziecku łatwiej się wyspać. Dodatkowo chroni od deszczu.  Fotelik jest rewelacyjny do podróży z dzieckiem - można rozmawiać i dziecko wszystko widzi. W przypadku upadku dziecko jest bardzo bezpieczne. Specyfikacja roweru seryjnego - na zdjęciu.

Modyfikacje roweru i dodatki:

- kierownica zmieniona na prostą + dodane rogi

- licznik Sigma 14.16 STS

- sakwa przednia Arsenal Sport

- torba na telefon i inne drobiazgi przy krótkich wyprawach (Roswheel)

- sakwy tylne - kupione w Lidlu (na dłuższe samotne wyprawy)

- torba na bagażnik fotograficzna - gdy jest potrzebna a w przedniej nie ma miejsca

- apteczka z "Kręć kilometry"

- lampa przednia  Busch & Muller Lumotec IQ Cyo T 42/6V DC LED (wraz z własnej roboty przetwornicą)

- lusterko lub lusterka Cateye

W planach:

- unifikacja pedałów pod buty z SPD

Waga

W pełnej gotowości z listwą fotelika (bez bidonów, bez sakw) - 17,7 kg

Wersja odchudzona do "wyścigu" - 15,5 kg

O rowerze:

Od pierwszej wyprawy rower sprawiał wrażenie bardzo szybkiego. Bardzo szeroki zakres przełożeń. Nawet w pełni obładowany z przyczepką bezproblemowo wjadę pod każdą górę, jeśli tylko wystarczy przyczepności. Najwyższe przełożenia pozwalają na kręcenie do prawie 70km/h, Denerwowała mnie kierownica i jej wymiana na prostą była strzałem w 10. Rower niezbyt lekki, dynamo, amortyzator, po dołożeniu blokady (łańcuch), dwa pełne bidony i pełne sakwy...to już przeszło 20 kg.

Aktualny przebieg - powyżej 3000 km. Maksymalna prędkość 84 km/h (tak, z góry :) ). Jak na razie regulacji wymagały tylko łożyska suportu. Poz tym nic nie wymagało wymiany, nawet klocki.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg Kellys CARTER 70 - 2015 specyfikacja.jpg

Edytowane przez Miszel
uzupełnienie informacji
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Nie moje klimaty, ale osprzętowienie i gotowość na wszystko budzi szacunek.

Opublikowano

Ta lampa którą planujesz kupić ma gniazdo USB? Widziałem ją jeśli to ta. Cena trochę powala,trzy i pół stówy. 

Też mam takiego ciągnika do przyczepy :)

Opublikowano
9 minut temu, remigiusz napisał:

Ta lampa którą planujesz kupić ma gniazdo USB? Widziałem ją jeśli to ta. Cena trochę powala,trzy i pół stówy. 

Też mam takiego ciągnika do przyczepy :)

Nie ma USB, zasilana z dynama. Cena od 200 zł nowa. Były jeszcze ciekawe lampy Philips Saferide ale wersje na dynamo są prawie nieosiągalne. Szukam używanych.

Opublikowano

Ja mam też AXA Echo 30 i do turystycznej jazdy wystarcza,jest na dynamo. No i nowa kosztuje nie całą stówe.

Opublikowano
15 minut temu, remigiusz napisał:

Ja mam też AXA Echo 30 i do turystycznej jazdy wystarcza,jest na dynamo. No i nowa kosztuje nie całą stówe.

Myślę że prawie każda lampa LED będzie lepsza od tego badziewia które Kellys dołącza. Zależy mi by lampa miała podtrzymanie na postoju ale większość to posiada. Włącznik automatyczny to już moim zdaniem zbędny bajer.