Skocz do zawartości

Hydrauliczne- 2 klamki do jendego zacisku

BabciaPacket

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Interesuje mnie modyfikacja hydraulicznego układu hamulcowego w szosie (i nie tylko).

Chciałbym zrobić sobie dodatkową klamkę na górnym chwycie,  mianowicie zamontowanie dodatkowej klamki do hydraulików na wzór "linkowych" hamulców przełajowych. Sposób wykonania bardzo prosty, przecinam przewód hamulcowy i za pomocą trójnika dopinam sobie dodatkową klamkę, teraz tylko pytanie: Czy to będzie działać?

Jak wiadomo, ciśnienie wytworzone w jednej klamce zamiast pójść tylko do zacisku szczęki, ucieknie również do zbiorniczka drugiej klamki, jednakże szczęka powinna się w jakimś stopniu zacisnąć, tylko czy na tyle efektywnie by móc zatrzymać koło... Niestety nie mam roweru z hydraulicznymi hamulcami, bo gdybym taki miał to już bym dawno to przetestował, dlatego szukam odpowiedzi na forum.

Może ktoś robił takie eksperymenty lub słyszał o jakiś adapterach, które by działały w pożądany przeze mnie sposób? A może znajdzie się ktoś, kto dysponuje sprzętem i wolnym czasem by móc przetestować ten pomysł? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, gdyż mam okazję kupić szosę (piękny endurance) w świetnej cenie tylko właśnie z hydraulicznymi hamulcami...

ps. Można w jakiś sposób bezpośrednio skontaktować się z Panem Danielem (szajbajk) w celu zasięgnięcia jego opinii/porady związanej z tym "zagadnieniem"?

Ciekawy pomysł i wykonalny ale na swoich heblach tego nie sprawdzę ;) Kup i zrób ot cała filozofia. Jak byś zalał klamki pod kurek to wypełnianie zbiorniczka drugiej klamki nie było by aż takim problemem. Pytanie tylko czy klamka to wytrzyma a właściwie uszczelka... Wykombinować tylko jakiś rozdzielacz, pozarabiać końcówki i wkręcić w rozdzielacz tak samo jak w zacisk czy klamkę. Zrobić test... nie uda się wrócić do stanu poprzedniego hebli. Nigdy nie słyszałem o takich adapterach. Może jakiś dobry tokarz by Ci to zrobił i nagwintował ale możesz też pokręcić się po np. Castoramie i poszukać czegoś odpowiedniego. Narysować? Powodzenia w każdym razie życzę i będę Ci kibicował :)

Dzięki :)

Jak już wspominałem wykonanie takiego układu jeśli chodzi o "trójnik" i zarobienie końcówek to żaden problem bo przerobiłbym już coś dostępnego na rynku. Największą niewiadomą jest właśnie to czy wytrzyma uszczelka w klamce oraz jak dużo siły się zmarnuje idąc w ten wypełniony nawet na maksa zbiornik...

Niestety sam tego nie przetestuje ponieważ studencki budżet mi na takie eksperymenty nie pozwala, muszę iść na pewniaka :D

Trzeba było się zgłosić kilka miesięcy temu ;) Miałem komplet hebli, który mógłbym poświecić. Przetestuj to na jednym zacisku. Ewentualna wymiana przewodu na nowy plus koszt eksperymentu nie powinna być jakimś wielkim kosztem, więc i studenckiego budżetu to nie zrujnuje.