Skocz do zawartości

Klocki pół-metaliczne do BR-m615

Bartek4212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, tak jak w tytule poszukuje dobrych klocków pół-metalicznych do Deore Br-m615. Mam support i tarczę SM-RT66 203mm i myśle czy ja rowniez zmienić. Obecne żywiczne są dobre, ale oczekuje czegoś więcej. Waga ok. 60kg. Nie mam budżetu, także poproszę kilka propozycji.

Pozdrawiam Bartłomiej 

Edytowane przez Bartek4212
Opublikowano

Polecanymi ni drogimi klockami są Jagwire. To opinia zasłyszana. Sam nie jeździłem.

Opublikowano

ja bym zakładał shimano. Kumpel kupił jakieś niby polecane super klocki (metaliki do SLX) i wogóle nie hamowały, odtłuszczane kilka razy, układ odpowietrzony i nic. Wrzucił klocki shimano i heble hulają. Sry ale skoro nie masz budżetu a żywiczne są dobre to dozbieraj do tych 60zł i kup coś żeby działało a nie zmieniać klocki dla picu, sztuka dla sztuki. Klocki G04S pasują do M615

Opublikowano

Wybór jest ogromny. Osobiście mogę polecić Alligator i Ashima. Przystępne cenowo i dobrze działające. Odradzam jakeś no-name. Przerobiłem kilka i wszystkie wylądowały w śmieciach.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zibi_j1 napisał:

Polecanymi ni drogimi klockami są Jagwire.

Potwierdzam :)

http://allegro.pl/jagwire-klocki-polmetaliczne-985-675-615-deore-jrk-i6614808903.html

@Bartek4212 Tarcze jeśli nie są krzywe i cienkie jak papier to możesz zostawić. Do półmetalików będą jak znalazł. Jagwire to niezła alternatywa dla nie ma co ukrywać dość drogich klocków Shimano. 30 zł za komplet Jagwier to nie majątek. Kumplowi zakładałem identyczne i spisują się znakomicie. A tak z ciekawości zapytam... Czym jeździsz, że masz tarcze 203ki? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
6 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Jagwire

wrzuciłem w neta, tak, to te kumpla - Jagwire Pro Extreme. Pytałem co się dalej z nimi stało - wylądowały w koszu. Metaliki shimano nie robią problemów. Może jednostkowy przypadek 

Opublikowano (edytowane)

Z tym budżetem to nie chodziło o brak pieniędzy, po prostu nie znam się na firmach i cenach. Rower to Giant Reign 2 ltd 2016 i tylko na przód chce założyć (z tylu 180mm). Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, rozpatrzę każda z nich ;).  Mój błąd, napisałem w liczbie mnogiej.

Edytowane przez Bartek4212
Opublikowano (edytowane)

@Bartek4212 Jak masz hajs to kupuj Shimanoskie metaliki z radiatorem lub bez radiatora...

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/klocki-okladziny/p,okladziny-hamulcowe-j04c-metaliczne-shimano,532006.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/klocki-okladziny/p,okladziny-hamulcowe-xt-slx-alfine-g04s-metaliczne-shimano,657546.html

... ale tylko wtedy jeśli potrzebujesz takiej siły hamowania. Rower Twój do jazdy po bułki raczej nie służy ale czy używasz go zgodnie z przeznaczeniem to nie wiem.

@trollu Słyszałem kiedyś historyjkę, iż koledze kolegi kuzyna okładziny odpadły z Jagwire ;) Dla przykładu w moim osobistym przekonaniu Shimanoskie żywice to jakaś porażka ale ktoś inny uważa je za rewelacyjne, wiec  ocena jakości klocków i siły hamowania jaką generują jest dość subiektywna. Może Twój kolega miał poprostu pecha i ktoś mu sprzedał zapaskudzone klocki. Zdarza się niestety. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

ale jak zapaskudzone jak razem robiliśmy serwis i przy mnie były wyciągane z zalaminowanego opakowania, wszystko odtłuszczane itd. Po prostu z żylet SLX zrobiły się liche v-brake na tych klockach. Miał wtedy drugi zapakowany komplet metalicznych shimano, założyliśmy je i rower znów stawał dęba. Klocki były lipne i tyle. Może jednostkowy przypadek, miałem tylko raz do czynienia z tą firmą i opisałem jak wyglądała ta przygoda ;)

Opublikowano

No własnie może to tylko jednostkowy przypadek. Moja opinia jest inna i tak bez końca możemy się spierać ;)