Skocz do zawartości

Kaseta 11 MTB na szosową.

Wojtass

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w swojej szosie posiadam napęd ultegra r8000. Przednia korba 53/39, tylna kaseta 11 rzędowa 11/32. Przerzutka tylna ultegra z krótkim wózkiem (ss). Czy da się założyć kasetę np. slx 11/42 ? Mieszkam w terenie górskim i jednak na tych przełożeniach co mam nie jest lekko na podjazdach.

Opublikowano

Bez szans, i tak dziwne, że krótki wózek obsługuje kasetę z 32 zębami. U córy jest ale z 30 i już blisko zębatki, przy sporym napięciu sprężyny. Możliwy ruch masz natomiast z zębatkami korby. 50 z 34 powinna z Twoją kasetą pozwalać zaliczać spore górki.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 1.08.2022 o 20:31, r7adek napisał:

Witam, w swojej szosie posiadam napęd ultegra r8000. Przednia korba 53/39, tylna kaseta 11 rzędowa 11/32. Przerzutka tylna ultegra z krótkim wózkiem (ss). Czy da się założyć kasetę np. slx 11/42 ? Mieszkam w terenie górskim i jednak na tych przełożeniach co mam nie jest lekko na podjazdach.

Mam di2 dura ace 9070 krotki wozek - byla kaset 11-28 i 53/39 przod.

Mozesz zamien przod na ultegra 46/34 albo 50/34 tez pojdzie choc troszke ciezej przechodzi przod.

Kasete wlozylem 12-32, a tazke 12 - 34 z Miche (wloska), wlasnie mam 11/2-36 srama i dalem przedluzke haka Sunrace ok 40 zl anllegro. Ale i bez tej przedluzki - wystareczy srubke B zamienic na inna dluzsza - ja mam taka imbusowa, ale na koncu jej przykrecic nakretke, zeby naniej wspierala sie sruba B na korpucie przerzutki.

Malo tego - planuej wrzucic pajak gorny 35/40 z xtra do tylu, na wieksze gorki, a ze mam  z godz autem do tzw mordowni w Laskowej - co ma najwieksze nahcylenie w Polsce - to powiem, ze na 34 t i 34 z tylu - po zmeczeniu gorka w Zmiacej - nie chcialem tyrac sobie kolan i zameczyc sie na tym podjezdzie.. zwlszcza ze duzo i czesto jezdze i zalezy mi na miekkich przelozeniach..

A wiec cel - durace dio2 z krotkim ale z przedlzuka haka i 40 T z tylu..  34>40  to juz ladne ratio.

Mozna tez absolut black kupic sub-  46/30T owalne - ale to razem z 500+340 ziko kosztuje.. czeka na czs gdy bede chcial kaset 32t dorznac.. Ponoc ten asbolut ma dluzej wytrxymac ni z ultegra czy durace.