kondziukls Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 Witam ! Mógł by mi ktoś pomóc ponieważ mam problem w moim napędzie 3x7 przy zmianie przełożenia z 3 na 2 jest to długo opóźnione a czasami tej zmiany nie ma , naciągałem linkę ale nadal tak się dzieje co mogę zrobić aby temu zapobiec ? Odnośnik do komentarza
LukasFR22 Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 (edytowane) Sprawdzić najpierw stan linek czy są czyste i napisz w jakim stanie są przewody kiedy były montowane jako nowe ? Jeżeli są stare po prostu wymienić na nowe,nowe pancerze poskracać na tyle ile były stare. I od nowa wyregulować a przerzutka po takim odświeżeniu przewodów będzie chodziła pięknie. Chyba że przerzutka jest tak zabrudzona że nie rusza się płynnie jak powinna ? Sprawdz to przy poluzowanej lince. Edytowane 11 Kwiecień 2017 przez LukasFR22 1 Odnośnik do komentarza
remigiusz Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 Kręciłeś coś przy blokadach?Dwie śruby oznaczone H i L,może H jest za bardzo dokręcona. Brud też może mieć znaczenie,ale z własnego doświadczenia wiem że dopiero naderwana linka w przedniej przerzutce zakłóca jej działanie. Odnośnik do komentarza
kondziukls Napisano 11 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, LukasFR22 napisał: Sprawdzić najpierw stan linek czy są czyste i napisz w jakim stanie są przewody kiedy były montowane jako nowe ? Jeżeli są stare po prostu wymienić na nowe,nowe pancerze poskracać na tyle ile były stare. I od nowa wyregulować a przerzutka po takim odświeżeniu przewodów będzie chodziła pięknie. Chyba że przerzutka jest tak zabrudzona że nie rusza się płynnie jak powinna ? Sprawdz to przy poluzowanej lince. Wszystko jest okej , przerzutka też jest czysta bo dbam o wszystkie części mojego roweru Odnośnik do komentarza
kondziukls Napisano 11 Kwiecień 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, remigiusz napisał: Kręciłeś coś przy blokadach?Dwie śruby oznaczone H i L,może H jest za bardzo dokręcona. Brud też może mieć znaczenie,ale z własnego doświadczenia wiem że dopiero naderwana linka w przedniej przerzutce zakłóca jej działanie. Myślę , że możesz mieć racje poszperam tam trochę Odnośnik do komentarza
Wojtek_S Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 3 godziny temu, kondziukls napisał: przy zmianie przełożenia z 3 na 2 Nie napisałeś o którą przerzutkę pytasz - przednią czy tylną. Odnośnik do komentarza
LukasFR22 Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 15 minut temu, Wojtek_S napisał: Nie napisałeś o którą przerzutkę pytasz - przednią czy tylną. Problemy z zmianą biegu przód Rozpoczęty przez kondziukls, 3 godziny temu Kolega chyba po treningu i zmęczony ;) Odnośnik do komentarza
remigiusz Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 Coś mi się przekręciło,że problem jest z 2 na 3. Jeśli z 3 na 2 to blokady nic do tego. Wyczyszczenie może wiele dać,jeśli kiedyś działało i teraz przestało,a przerzutka nie była ściągana czy coś w tym rodzaju. 1 Odnośnik do komentarza
Wojtek_S Napisano 11 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 2 minuty temu, LukasFR22 napisał: Problemy z zmianą biegu przód Tak jak wyżej koledzy napisali: podstawa to nowe, czyste linki, później regulacja i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza
Administrator SzajBajk Napisano 11 Kwiecień 2017 Administrator Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2017 Hm, ustalmy coś... Zmiana z 3. na 2. bieg z przodu, czyli z dużej tarczy na środkową, czy tak? Sprawdziłbym luz przedniej przerzutki oraz jej wysokość w stosunku do dużej tarczy. Jeżeli prowadnik jest za nisko, może to utrudniać zrzucenie w dół. Jeśli bieg z 2. na 1. zębatkę spada prawidłowo, to linki i pancerze nie powinny być tu problemem. Odnośnik do komentarza
Radek84 Napisano 20 Maj 2017 Udostępnij Napisano 20 Maj 2017 Hej, podczas regulacji przerzutek (prawidłowe ustawienie wózka aby przy skrajnych biegach nie ocierało) powstał następujący problem: - przód mała zębatka, tył najmniejsza zębatka, napęd Sora R3000 2x9 .. podczas bardzo wolnego kręcenia korbą łańcuch ociera się delikatnie o większą przednią zębatkę Pytanie czy to jest normalne zachowanie łańcucha? Czy mogę jakoś pozbyć się tego problemu? Poza tym problemem wszystko jest OK. Zero otarć o wózek na dowolnym biegu, płynne zrzucanie i wrzucanie biegów. Dzięki! Odnośnik do komentarza
Tejot Napisano 20 Maj 2017 Udostępnij Napisano 20 Maj 2017 14 minut temu, Radek84 napisał: przód mała zębatka, tył najmniejsza zębatka Jeśli się mylę, to mnie pewnikiem ktoś poprawi, ale o ile się orientuję to w takim ustawieniu masz bardzo duży skos łańcucha co jest za diabła niezdrowe tak dla niego samego jak i zębatek, takiego przełożenia raczej nie powinno się używać, w napędach 3 na X, stąd też może to ocieranie łańcuch się po prostu buntuje przed takim wygięciem. Odnośnik do komentarza
Radek84 Napisano 20 Maj 2017 Udostępnij Napisano 20 Maj 2017 Ja unikam takiego ustawienia podczas jazdy, tylko nie wiem czy jest to normalna sytuacja czy nie? A że rower jest praktycznie nowy, to nie chce jakiś dziwnych błędów na start popełniać. Dzięki:) Odnośnik do komentarza
Qane Napisano 21 Maj 2017 Udostępnij Napisano 21 Maj 2017 Przy skrajnych położeniach może tak być, łańcuch nie powinien pracować w takim skośnym układzie więc to normalne że ociera i nie da się tego wyregulować. Wątpię żebyś miał w nowym rowerze łańcuch na inny rodzaj napędu Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Radek84 Napisano 21 Maj 2017 Udostępnij Napisano 21 Maj 2017 Łańcuch 2 kierunkowy KMC X9 - sporo rowerów w "moim" zakresie cenowym go miało. Czyli wszystko jest OK:) Dzięki za pomoc!:) Odnośnik do komentarza
Nikodem 18 Napisano 29 Lipiec 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipiec 2020 Przed chwilą miałem dokładne taki sam problem tylko ze u mnie z 2 na 1 nie chce przeskoczyć wszystko jest od nowe ich nie ruszałem rower ma 3 lata ale ostatnio popsikałem takim smarem na to co zmienia i przykleiło się strasznie dużo piachu czy to może być przez to? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi