Skocz do zawartości

Problemy z zmianą biegu przód

kondziukls

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mógł by mi ktoś pomóc ponieważ mam problem w moim napędzie 3x7 przy zmianie przełożenia z 3 na 2 jest to długo opóźnione a czasami tej zmiany nie ma , naciągałem linkę ale nadal tak się dzieje co mogę zrobić aby temu zapobiec ? o.O

Sprawdzić najpierw stan linek czy są czyste i napisz w jakim stanie są przewody kiedy były montowane jako nowe ?

Jeżeli są stare po prostu wymienić na nowe,nowe pancerze poskracać na tyle ile były stare. I od nowa wyregulować a przerzutka po takim odświeżeniu przewodów będzie chodziła pięknie.

Chyba że przerzutka jest tak zabrudzona że nie rusza się płynnie jak powinna ? Sprawdz to przy poluzowanej lince.

Edytowane przez LukasFR22
  • Pomógł 1

Kręciłeś coś przy blokadach?Dwie śruby oznaczone H i L,może H jest za bardzo dokręcona. Brud też może mieć znaczenie,ale z własnego doświadczenia wiem że dopiero naderwana linka w przedniej przerzutce zakłóca jej działanie.

1 godzinę temu, LukasFR22 napisał:

Sprawdzić najpierw stan linek czy są czyste i napisz w jakim stanie są przewody kiedy były montowane jako nowe ?

Jeżeli są stare po prostu wymienić na nowe,nowe pancerze poskracać na tyle ile były stare. I od nowa wyregulować a przerzutka po takim odświeżeniu przewodów będzie chodziła pięknie.

Chyba że przerzutka jest tak zabrudzona że nie rusza się płynnie jak powinna ? Sprawdz to przy poluzowanej lince.

Wszystko jest okej , przerzutka też jest czysta bo dbam o wszystkie części mojego roweru

1 godzinę temu, remigiusz napisał:

Kręciłeś coś przy blokadach?Dwie śruby oznaczone H i L,może H jest za bardzo dokręcona. Brud też może mieć znaczenie,ale z własnego doświadczenia wiem że dopiero naderwana linka w przedniej przerzutce zakłóca jej działanie.

Myślę , że możesz mieć racje poszperam tam trochę :)

Coś mi się przekręciło,że problem jest z 2 na 3. Jeśli z 3 na 2 to blokady nic do tego. Wyczyszczenie może wiele dać,jeśli kiedyś działało i teraz przestało,a przerzutka nie była ściągana czy coś w tym rodzaju.

• Pomógł 1
  • Administrator

Hm, ustalmy coś... Zmiana z 3. na 2. bieg z przodu, czyli z dużej tarczy na środkową, czy tak? Sprawdziłbym luz przedniej przerzutki oraz jej wysokość w stosunku do dużej tarczy. Jeżeli prowadnik jest za nisko, może to utrudniać zrzucenie w dół. Jeśli bieg z 2. na 1. zębatkę spada prawidłowo, to linki i pancerze nie powinny być tu problemem.

Hej, 

podczas regulacji przerzutek (prawidłowe ustawienie wózka aby przy skrajnych biegach nie ocierało) powstał następujący problem:

- przód mała zębatka, tył najmniejsza zębatka, napęd Sora R3000 2x9 .. podczas bardzo wolnego kręcenia korbą łańcuch ociera się delikatnie o większą przednią zębatkę

Pytanie czy to jest normalne zachowanie łańcucha? Czy mogę jakoś pozbyć się tego problemu? 

Poza tym problemem wszystko jest OK. Zero otarć o wózek na dowolnym biegu, płynne zrzucanie i wrzucanie biegów.

Dzięki!

14 minut temu, Radek84 napisał:

przód mała zębatka, tył najmniejsza zębatka

Jeśli się mylę, to mnie pewnikiem ktoś poprawi, ale o ile się orientuję to w takim ustawieniu masz bardzo duży skos łańcucha co jest za diabła niezdrowe tak dla niego samego jak i zębatek, takiego przełożenia raczej nie powinno się używać, w napędach 3 na X, stąd też może to ocieranie łańcuch się po prostu buntuje przed takim wygięciem.

Ja unikam takiego ustawienia podczas jazdy, tylko nie  wiem czy jest to normalna sytuacja czy nie? A że rower jest praktycznie nowy, to nie chce jakiś dziwnych błędów na start popełniać. Dzięki:)

Przy skrajnych położeniach może tak być, łańcuch nie powinien pracować w takim skośnym układzie więc to normalne że ociera i nie da się tego wyregulować.
Wątpię żebyś miał w nowym rowerze łańcuch na inny rodzaj napędu :)

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Przed chwilą miałem dokładne taki sam problem tylko ze u mnie z 2 na 1 nie chce przeskoczyć wszystko jest od nowe ich nie ruszałem rower ma 3 lata ale ostatnio popsikałem takim smarem na to co zmienia i przykleiło się strasznie dużo piachu czy to  może być przez to?