MichałR Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Mam 15 lat i od roku trenuje kolarstwo. Jeżdże na MTB trenuje tylko na nim bo nie mam szosy. W wiosnę, lato mój puls był średnio 150-160. Przyszła jesień, zima to zacząłem sie grubiej(ciaśniej) ubierać. Po ostatnich treningach takich jak zawsze jeździłem w lato mój średni puls wynosi 170-180. Nie wiem czym jest to spowodowane. Ktoś ma jakieś rady czy może to po prostu taki okres. Za pomoc dzięki.
lukaszko Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Może się przegrzewasz wtedy puls może być wyższy. Dodatkowo większy dyskomfort przez grube ciuchy. Albo jesteś przeziębiony.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Myślę że to może być kwestia energii która marnowana jest na ogrzanie powietrza którym oddychasz i mięśni przy niższej temperaturze. Ja nie mierze pulsu ale czuje sie wyraźnie mniej wydajny w chłodzie.
MichałR Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2017 Być może przeziębiony bo ostatnio miałem katar i troche chore gardło. Sprawdzę jeszcze w domu jak to wyglada z pulsem na rowerze stacjonarnym.
Antyszprycha Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 @zibi_j1 mierzenie pulsu to podstawa na rowerze jeśli chcesz trenować a w swoich postach używasz słów trening Możesz nieświadomie wchodzić w nieodpowiednie strefy, zakwaszać organizm itp.
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 [mention=2170]zibi_j1[/mention] mierzenie pulsu to podstawa na rowerze jeśli chcesz trenować a w swoich postach używasz słów trening Możesz nieświadomie wchodzić w nieodpowiednie strefy, zakwaszać organizm itp.Masz rację. Na razie staram.się robić to na wyczucie mni j więcej tak jak tłumaczył SzajBajk. Tylko w interwal wchodzę na minutkę nad próg. Skompletuję z czasem potrzebne wyposażenie, ale jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo co chodzi
MadOnion Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jak się ma 15 lat to puls 200 to żaden szok.
marcin.jka Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 wyższy puls w okresie jesienno-zimowym to nic dziwnego, wynika choćby z tego, że forma już nie ta co latem.
Eddek Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Pozwolę sobie odkopać temat. Dopiero od tego roku szlajam się z pulsometrem na klatę (jakoś przez cały zeszły rok nie wydłubałem go z pudełka po liczniku) i zauważyłem, że względem innych tu i nie tylko tu obecnych mam dość wysoki puls, zarówno w spoczynku jak i w trakcie jazdy. Nie robiłem żadnych badań w tą stronę (tzn. ostatni raz byłem u kardiologa pare lat temu, ale z innego powodu i żadnych nieprawidłowości nie było). Ogólnie wygląda to tak, że jak siedzie przed kompem czy na kanapie przed TV, to mam puls na poziomie 85-95, w trakcie spokojnej jazdy na równym i płaskim 120-140, na mniejszych podjazdach ~155, na pełnym gwizdku ~195bpm. Czy to są normalne wartości dla typa o mocno siedzącym trybie życia lvl 33?
Eddek Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Dzięki, widzisz, sam nie wpadłem, żeby kuknąć na kanał Daniela Wychodzi, że mam po prostu kondycje do bani, ale pikawę w porządku
Pinifarina Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Wyniki wskazują, że kondycja licha, ale uważaj bo 195 to już może w Twoim przypadku być migotanie komór. Podsumowując temat i generalizując wartości, które są indywidualne dla każdego z nas wytrenowany kolarz ma: Spoczynkowe tętno bardzo małe 40-50, zawodowiec bardzo niskie 30b/min i może niestety zejść ze świata przez zatrzymanie akcji serca dlatego nosi zegarek, aby go wybudzić ze sny gdy wartość spada poniżej 30 b/min Normalne wyścigowe 170-180 i max 210 Powyżej migotanie komór i zgon Niewytrenowany sportowiec Spoczynkowe 80-90min, Uprawiania sportu 120-140, Max 180 Dlatego też słyszymy o osobach, które źle mierzą siły na zamiary umierają na amatorskich maratonach, wyścigach. A startowali po zdrowie
Rekomendowane odpowiedzi