Skocz do zawartości

Ból pleców po jezdzie na rowerze

ViGor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam taki problem ze gdy robie zwykly trening na zwiftcie (okolo 50-75min) to po treningu lub na drugi dzien bola mnie plecy w odcniku krzyzow. Moj rower to Cannodale Cad10

Opublikowano

1. Trenuj core - choćby najprostsze ćwiczenia. Nie da się przecenić roli tych ćwiczeń. Polecam skorzystać np. z tego linka :

http://coreandmore.com.pl/2017/02/20/trening-triathlonisty-stabilizacja-centralna/

2. Prawdopodobnie jesteś na rowerze za mocno "wyciągnięty". Jeśli masz opcję - zmień mostek na krótszy o 10 - 20 mm przy podobnym nachyleniu lub po prostu go odwróć dla testu jeśli masz kąt ujemny. Powinieneś poczuć różnicę, wiadomo, kosztem agresywności pozycji. 

Opublikowano

Polecam podstawowy tutorial naszego Ojca dyrektora :P

Opublikowano

Podejrzewam że masz mocno rozwinęte ale słabo rozciąganie mięśnie odcinka lędźwiowego co można poznać po sylwetce odchylonej nieco do tyłu. Ja tak mam. W tym wypadku trening Core, choć ważny, niewiele pomoże. Pomóc za może rozciąganie właśnie odcinka lędźwiowego np poprzez robienie popularnych kocich grzbietów. Korekta ustawienia kokpitu poprzez podniesienie albo skrócenie również może okazać się zbawienna.

Opublikowano

Ćwiczenia rozciągające... jakieś skłony no i tak jak wyżej napisali... może krótszy mostek ? :D 

• Pomógł 1