Blizzard Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Witam, Zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie mam od nowości zepsutej ramy - kupiłem nowy rower Cube. Problem polega na dziwnym wybrzuszeniu 12cm od rury podsiodłowej w kierunku główki. Od kierownicy w maksymalnym odchyleniu jest 10cm wiec to tez nie przez kierownicę. Problem jest zauważalny przy dotyku - "fałd" odstaje na około 1mm. Problem nie jest też od razu widoczny, trzeba użyć światła pod odpowiednim kątem. Zauważyłem to całkowicie przez przypadek jak złapałem się ramy w tym miejscu... Myślicie że takie uszkodzenie zagraża bezpieczeństwu w jakikolwiek sposób? od czego to się mogło stać? Mam też inne ślady na ramie... Odkryłem zarysowania na dolnych widełkach przy suporcie: Myślicie, że to otarcia od linki przerzutki która wisiała sobie w trakcie montażu przez nieudolnego mechanika rysując lakier? Czy może to wynikać z czegoś innego? Mam nadzieję, że ani w jednym anim drugim przypadku nie sugeruje to pęknięcia ramy?...
Nath_147 Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 to dziwne wybrzuszenie to może być włos lub inny paproch który dostał się pod naklejkę (jak kupowałem ostatnio ramę, to pod lakierem bezbarwnym matowym, znajdowały się pozostałości po foli transportowej od naklejek firmowych), matowy lakier strasznie łatwo się rysuje (a rysy mogły powstać w transporcie) / nie chciałbyś wiedzieć jak transportowane są rowery przez kurierów do dilerów
Gość Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Co do innych śladów na ramie, według mnie to nic poważnego. Co do wybrzuszenia - nie mam zielonego pojęcia. Zrób jak możesz zdjęcie za dnia bez dodatkowego podświetlania latarką. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Gość
Kolzwer205 Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 Dla mnie wybrzuszenie też wygląda po prostu, jak zaklejony paproch, ewentualnie zaklejony nadmiar lakieru, z tym drugim już się spotkałem. Ślady na ramie wyglądają na delikatne rysy powstałe przy montażu przerzutki, bądź linek, myślę, że nie ma powodu zawracać sobie nimi głowy.
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Wady lakiernicze i nic po za tym. Obserwuj ramę jak zacznie pękać wówczas się martw a póki co ciesz się jazdą i w ogóle się tym nie przejmuj
LukasFR22 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Jeżeli kupiłeś nowy rower z papierami to możesz udać się do tego sklepu gdzie kupiłeś rower i zapytać. Później gdy coś się stanie będą wiedzieć że jednak coś mogło być Co do tego wybulenia na naklejce możliwe że dostało się powietrze podczas naklejania. Użyj igły do szycia tzn. Przepij to i delikatnie paznokciem wygładzaj powinno się ułożyć. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez LukasFR22
Rekomendowane odpowiedzi