MaciejT Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Witam, posiadam Evado 5.0 od Krossa. Jako, że dziś byłem całą noc w pracy i ochota do jazdy nie ta, to zabrałem się na wyczyszczenie i nasmarowanie amortyzatora. Otworzylem też stery(posiadam kulkowe) i ku mojemu zdziwieniu wygląda to tak jakby brakowalo z 7-8 kulek. Niech mi ktoś powie czy to normalne? Jest tam ze 25kulek a miejsce by sie znalazlo dla jeszcze 5-8. Nic sie z nimi nie działo, rower od nowości czyli od roku sprawny. Chcialem to zrobic bo to jedyne miejsce gdzie nie zaglądałem.
remigiusz Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wszystkie stery są kulkowe,różnica jest taka że jedne się otwierają a inne nie. Te które się otwierają mają kulki w wianku,aby nie trzeba było wsadać kulek pojedynczo. Jeśli masz je luzem to znaczy że składał ten rower jakiś partacz do kwadratu. Możesz dorzucić trochę kulek by luz był minimalny, i jeździć do emerytury. Albo kupić wianki takie jakie mają być,choć może to być trudne,bo te czasy minęły gdy bez "kłopotu" kupowało się najmniejszą pierdółkę. 1
MaciejT Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) tak, kulki sa luzem. Rozumiem ze moge kupic wianek jesli mi sie uda i tez bedzie okej? Troche to irytujace ukladac je osobno zamiast wsadzic wianek i nalozyc smaru lepiej wlozyc kulki czy wianek ? czytam rozne opinie Edytowane 29 Listopada 2017 przez MaciejT
remigiusz Opublikowano 29 Listopada 2017 Opublikowano 29 Listopada 2017 Nie dzielmy włosa na czworo. Dla samej jazdy nie ma absolutnie znaczenia czy same kulki,czy wianek. Tylko wygoda podczas serwisu gdy jest wianek. W piaście czy suporcie to inna sprawa. Ale w sterach? Mają nie mieć luzu i tyle.
Kolzwer205 Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 Jak już bez wianka działały sprawnie bez luzów prościej będzie dorzucić kilka. Jeśli był wyczuwalny jakiś luz wianek będzie lepszym rozwiązaniem, dobrze rozkłada kulki w równych odstępach, tarcie pomiędzy kolejnymi kulkami jest minimalnie mniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi