Skocz do zawartości

Jakie opony w teren do Gravela?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po temacie o oponach szosowych do roweru nadszedł czas na opony terenowe do Gravela. Po sobotniej przejażdżce po leśnych ścieżkach postanowiłem wymienić opony na bardziej agresywne. Moje Schwalbe Silentio zostały skutecznie pokonywane przez mokre podjazdy, błotniste koleiny po wycinkach w lesie na szlakach rowerowych. Szukam jakiś opon które by nie tańczyły w delikatnym błotku i ogólnie miały lepszą przyczepność, z możliwością jazdy w zimie po niewielkim śniegu. Szukam opon które również nie są zbyt ociężałe na asfalcie, ponieważ jakoś muszę pokonywać kilometry w leśne ostępy. Rozmiary jakie mnie interesują to 29 cali (w Marinie Four Corners wchodzą 29x2.1) lub 700c. Zastanawiałem się nad Continentalami Double Fighter III 29 ale czytałem że ponoć pękają. Maksymalny pułap cenowy to 100 zł za oponę. Co moglibyście polecić w tej cenie i rozmiarach?

Opublikowano

Ja od połowy roku używam Panaracer Comet HardPack 700x38c. Chwale te opony. Na asfalnie lekko szumią ale nie zwalniają, na błotku minimalnie tańczą ale mam porównanie z 26x2.50 :D za to szuter kochają ;)

bc26e37778dade17675d7b9270d4cf8a.jpg17ad1f7247730a0d49f2e120fa7e0f53.jpgd2d9d006aaa9043c8842cd1f5662411e.jpg

Opublikowano

Podajesz wykluczające się warunki. Powiem Ci jedno - o przyczepności w dużej mierze decyduje nie tylko bieżnik, ale mieszanka gumy. I powiem Ci, że opona w cenie do 100 zł to nie będzie tu cudów. Nie przykładałem do tego wagi i jeździłem na popularnych oponach Schwalbe. I wymieniłem je na będące w promocji opony Specialized. I mocno się zdziwiłem :) I to w ogóle jest kosmiczna różnica w przyczepności, komforcie i tego jak się czuje wszystko na tych kołach.

Do gravieli polecają bardzo Panaracery. Masz tu wybór, są szosowe, typowo gravelowe, na błoto. Do wyboru do koloru. osobiście jednak postawił bym na uniwersalność i nie kupował opony typowo na błoto. Jak się ślizga to niech się ślizga... Mój kolejny wybór to GravelKing Sk 40 700x38C w konfiguracji bez dętki. Koszt ok 170 zł za oponę. Jeśli zależy Ci na większej dzielności w terenie to bierz 700x43C

A i jeszcze jedno - jak jeździłem na tanich oponach to często kapciowałem. Odkąd jeżdżę na drogich oponach to nie kapciuję. Różnica w cenie opon zwróciła mi się w dętkach ;) 

• 8 miesięcy temu...