Skocz do zawartości

Problem z oponami

MateoStork

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, kupiłem rower w sierpniu, podczas próbnej jazdy , zauważyłem, że koła jakby ósemkują, ale facet w sklepie powiedział po sprawdzeniu, że koło jest prosto tylko opona odstaje i trzeba ją wyjeździć, jeżdżę już czwarty miesiąc i rzeczywiście koło nie jest zósemkowane, ale niestety ta opona nieregularnie leży na tym kole, co mogę zrobić w takiej sytuacji.

Kraków, mam Treka x Caliber 9 , opony Bontrager

Opublikowano

Jeśli jest właściwie założona , a obecny stan rzeczy przeszkadza Ci to pozostaje jedynie wymiana jej :(

Opublikowano

Spróbuj ją zdjąć, sprawdzić czy wszystko z nią ok i założyć. Jak to nie pomoże to po prostu kup nową i nie męcz się z szukaniem przyczyny.

Opublikowano
16 minut temu, MateoStork napisał:

facet w sklepie powiedział po sprawdzeniu, że koło jest prosto tylko opona odstaje i trzeba ją wyjeździć, jeżdżę już czwarty miesiąc i rzeczywiście koło nie jest zósemkowane, ale niestety ta opona nieregularnie leży na tym kole, 

No proszę - sprzedawca rowerów, a postawa jak handlarza samochodów... 

Opublikowano

MateoStork napiałeś , że

22 minuty temu, MateoStork napisał:

facet w sklepie powiedział po sprawdzeniu, że koło jest prosto tylko opona odstaje

to co on sprawdzał ?

Opublikowano

Tez mam x calibra 9 i mialem to samo .opony nie weszly tam gdzie trzeba w felge .jest na to rada .

Spuszczasz powietrze .opone smarujesz woda z ludwikiem czy innym plynem do naczyn .pompujesz troche powietrza ukladasz opone lapami w feldze a pozniej 7 barow walisz w kolo i sluchasz jak pieknie sie wstrzeliwuje w felge opona .spuszczasz do cisnienia roboczego na jakim jezdzisz i wszystko 

Ps . Tak wlasnie 7 bar .nic sie nie stanie a opona sie ulozy 

Opublikowano

kurczę , dziękuje bardzo , spróbuje to sam zrobić, albo oddać do serwisu, ciekawe ile tylko taka usługa mogła kosztować ?

Opublikowano

Kolego takie rzeczy najlepiej robić samemu, a nie oddawać do serwisu. Nauczysz się na przyszłość jak zakładać poprawnie oponę. Obejrzyj filmik szajbajka i sprawa nie powinna być trudna :)

Opublikowano (edytowane)

Opona mogla nie wskoczyc na swoje miejsce przy montazu ale nie koniecznie bo po 4mc jazdy raczej by zdazyla sie ułożyć. Czasem pomaga upuszczenie powietrza do ok. 1bar i krotki przejazd po rownej drodze bez przeszkód (mozna pomoc oponie zwilzajac ranty woda z mydlem). Czesto bywa tez tak ze opona fabrycznie jest "krzywa" lub ulegla odksztalceniu lezakujac (szczególnie dot to opon zwijanych). Mialem taki przypadek z opona zwijana TL za 170pln/szt od Schwalbe. Bicie z jednej strony ok 1cm :P 

Edytowane przez Eldo