Skocz do zawartości

Piasta 12/142

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie dotyczące kół z piastami ze standardem 12/142 a mianowicie czy jest w ogóle możliwość założenia takich kół do ramy ze standardem 9/135? 

Wiem, że do kół 12/135 można kupić adaptery pod 9/135 ale czy koła 12/142 można przerobić pod 9/135, ale czy z koła 12/142 tez jest taka możliwość? 

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że nie. Tak na chłopski rozum - piasta 142 jest szersza niż 135, więc chcąc ją włożyć do ramy pod 135 musiałbyś rozginać tylne widełki.

Niektóre piasty mają możliwość zmiany 12/142 na 9/135, ale taką możliwość musi przewidzieć producent i udostępnić odpowiednie przejściówki pod konkretną piastę np:

https://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty/adaptery-piast/prod/MV30873101

Opublikowano

Jest taka możliwość i w większości systemowych kół nawet taki adapter powinien być w zestawie.

Wyżej to przykład adaptera Mavica na 5mm szybkozamykacz, piasty DT Swiss, Novatec i inne też mają odpowiednie end-capy do kupienia i wymiany na 10/135, 12/135, 5/135 czyli QR i nawet standard boost niektóre wersje.

Piasty shimano tak nie przerobisz.

Tak że zanim się zdecydujesz na zakup poszukaj odpowiednich końcówek.

Ja zamiast szybkozamykacza 5mm jeżeli tylko jest taka opcja do tej piasty poszukał bym adaptera 10/135 i wstawił sztywną oś na przykład Novateca za około 30 zł :)

• Pomógł 1