de Villars Opublikowano 25 Listopada 2017 Opublikowano 25 Listopada 2017 https://sportowefakty.wp.pl/kolarstwo/723421/afera-w-polskim-kolarstwie-czy-dochodzilo-do-uprawiania-seksu-z-podopiecznymi To zupełnie zrozumiałymi czyni powody wycofania się CCC ze sponsorowania związku, a także ostatniego wstrzymania dotacji przez Ministerstwo Sportu. Prawdę mówiąc, jestem w ciężkim szoku. raz, że takiego kalibru zarzutów się w życiu nie spodziewałem, dwa, że teraz pewnie wycofa się też kolejny sponsor tj. Orlen, co stawia pod poważnym znakiem zapytania egzystencję związku. Jak wiadomo, tor w Pruszkowie do dziś nie jest spłacony, i jak nie będzie z czego go spłacić, to po prostu na mienie związku wejdzie komornik... I to wszystko w momencie, kiedy czysto sportowo polskie kolarstwo zaczynało wychodzić na prostą i naprawdę mieć wyniki... Niestety, to co się dzieje, fatalnie rokuje na przyszłość ...
suqub Opublikowano 25 Listopada 2017 Opublikowano 25 Listopada 2017 Faktycznie gruba afera. Nie spodziewałem się. Niestety w sporcie to się "zdarza". Haniebne 8 karygodne zachowanie. Oby związek przerwał i dalej się rozwijał.
Gość Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 A ten Związek to konieczny jest do istnienia polskiego kolarstwa?
Gość Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Brak mi słów.... I jak zwykle próby zamiatania pod dywan...
LuQ Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zarząd PZKol oczywiście wydał dzisiaj oświadczenie, że o niczym nie wiedzieli podsyłam linka z pełnym oświadczeniem http://naszosie.pl/2017/11/26/komunikat-zarzadu-pzkol-zwiazku-apelem-ministra-banki/
Gość Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Nie do wiary, co za straszliwy dramat. Aż się wierzyć nie chce, ręce opadają. Spodziewałem się, że być może jeden cwaniaczek z drugim kręcą jakieś wałki na boku, lewą kasę gdzieś chowają pod stołem do kieszeni, być może nieuczciwie rozporządzają związkowym mieniem czy tego typu akcje... Jak to w Polsce, kraju, gdzie na prominentnych stanowiskach nadal siedzą leśne dziadki z mentalnością zakorzenioną jeszcze grubo w PRLu, bywa. Ale coś podobnego? To przechodzi ludzkie pojęcie. Jak trzeba być zepsutym, zdemoralizowanym, zwyrodniałym, jakiego trzeba zezwierzęcenia, by dopuszczać się takich rzeczy? Bardzo jestem ciekaw jakie nazwisko stoi za opisywanym kolesiem.
marco752 Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 " siedzą leśne dziadki z mentalnością zakorzenioną jeszcze grubo w PRLu, bywa " - a co ma piernik do wiatraka ? Tam gdzie władza tam nadużycia , tak było jest i będzie bez względu na system . Zobacz co się dzieje w Hollywood - a PRL-u czy komuny tam nie posmakowali , chyba z resztą jest oczywiste że ta afera to pokłosie tamtejszej afery i takich skandali na świecie będzie więcej .
Gość Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 22 minuty temu, marco752 napisał: a co ma piernik do wiatraka ? Ano, w tym przypadku tyle piernik ma do wiatraka, że po różnych takich tam Ziutkach, Kazkach czy Władkach z mentalem peerelowskim to puszczania bokiem kasy "państwowej - więc niczyjej", rozkradania mienia czy brania łapówek to z bólem serca jakoś jeszcze bym się nawet i niestety mógł spodziewać, bo takie są podłe realia tamtych czasów. Ale właśnie sęk w tym, że CO NAJWYŻEJ takich rzeczy mógłbym się spodziewać, niczego więcej. Ale gwałty? Molestowanie? To się w żadnych ramach nie mieści. I jak najbardziej masz rację, to co się dzieje teraz w Hollywood, to owszem, bardzo podobny przypadek i skala nadużyć świadczy o tym, że jak się bydlę dopcha do władzy, to potrafi zbezcześcić nawet najszlachetniejszą ideę. Nie zmienia to faktu, że nie jest do normalne i nie może być, dlatego mam szczerą nadzieję, że odpowiedzialne za to osoby nieźle za to bekną.
marco752 Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Tylko że te oskarżenia nie dotyczą czasów PRL-u tylko obecnych , łapówki , sprzeniewierzanie środków finansowych , imprezy , chlanie gorzały do upadłego to było setki razy opisane , ale gwałty ? czy inne takie ? o tym to nie słyszałem a sądzę że już dawno ktoś puścił by farbę a media tylko czekają na takie "kąski" . Jest to szokujące ale na jedną taką sprawę która wypłynie cztery zostają w cieniu . Pamiętasz aferę Panama papers ? David Cameron człowiek odpowiedzialny za kreowanie polityki podatkowej , człowiek który mówił Brytyjczykom " macie płacić podatki " był umoczony , jak setki innych znanych , bogatych , wpływowych - i co ? sprawa się rozpłynęła , rozmyła , ucichła . Czy nam się to podoba czy nie tak świat funkcjonuje od wieków , bo możemy sobie wmawiać jacy jesteśmy cywilizowani , ale tak naprawdę żądzą ludźmi proste i prymitywne zasady .
de Villars Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 12 godzin temu, marco752 napisał: Tam gdzie władza tam nadużycia , tak było jest i będzie bez względu na system . Zobacz co się dzieje w Hollywood - a PRL-u czy komuny tam nie posmakowali Tak, to dobra analogia. Całkiem niedawne afery obyczajowe stamtąd (np. Weinstein) najlepiej o tym świadczą.Nie trzeba PRL-u, wystarczy by do wpływów doszła osoba na wystarczająco niskim poziomie moralnym, by doszło do takich patologii. Niemniej, jestem całą tą sytuacją zszokowany i zastanawiam się, o kogo chodzi? Pewnie niedługo się dowiemy, bo sprawa zatacza już szerokie kręgi nie da się jej już zamieść pod dywan.
edmundo Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Im więcej czytam o takich aferach, skandalach dopingowych czy innych sensacjach tym bardziej doceniam swoje amatorstwo. Piękne jest to, że mogę sam wybrać rower na którym jeżdżę, trasę którą jadę czy co zjem na kolację. Mam gdzieś czy ktoś mnie weźmie do jakiejś kadry czy zabierze na jakieś prestiżowe zawody. To jest właśnie prawdziwy sport i pasja. Sport zawodowy to już niestety wyścig szczurów. A w każdym takim wyścigu dochodzi do patologii. I z taką patologią mamy tutaj do czynienia. Najbardziej żal mi jest młodych ludzi, którzy chcieli realizować się przez kolarstwo i związali się z tym związkiem.
Red Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dnia 26.11.2017 o 13:53, Sziva napisał: A ten Związek to konieczny jest do istnienia polskiego kolarstwa? W przypadku torowego, tak. Praktycznie to PZKol tylko tym stoi.
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 2 godziny temu, Red napisał: W przypadku torowego, tak. Praktycznie to PZKol tylko tym stoi. A nie ma żadnej możliwości, aby kolarstwo torowe przeszło do sektora prywatnego? To jest z racji prawa państwowe? Czy zwyczajnie nikt inny się jeszcze za to nie wziął ze względu na PZKol? Jeśli nie będzie PZKolu, to ta próżnia momentalnie się wypełni.
Motke Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 19 godzin temu, Sziva napisał: A nie ma żadnej możliwości, aby kolarstwo torowe przeszło do sektora prywatnego? To jest z racji prawa państwowe? Czy zwyczajnie nikt inny się jeszcze za to nie wziął ze względu na PZKol? Jeśli nie będzie PZKolu, to ta próżnia momentalnie się wypełni. Takie organizacje nie są rządowe. Ministerstwo nie ma nic do gadania. Pamiętacie jak rząd chciał kiedyś przejąć związek piłki nożnej? Nic z tego nie wyszło.
de Villars Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2017 @Sziva - a PZKol to jest niby państwowy? Nie żyjmy wyobrażeniami rodem z minionej epoki. PZKol działa jako stowarzyszenie i nic państwowego w nim nie ma, oprócz dotacji z Ministerstwa Sportu, która zresztą została wstrzymana. Więc co postulujesz? Powstanie alternatywnego PZKol? To będziemy mieć już dwa - i co to zmieni, poza tym, że będzie dwóch prezesów, dwa zarządy i podział środowiska? Nie zapominajmy też, że PZKol jest członkiem UCI - jak ona zareaguje na takie wolty?
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Czy zauważyliście, że ja się pytam, a nie stwierdzam? Nie wiem na jakiej zasadzie działa PZKol, więc się pytam. Moim zdaniem Państwo nie powinno dawać ani złotówki takim stowarzyszeniom - żadnym. No bo z jakiej racji mają mi siłą ściągać podatki na instytucje, które bez takiego wsparcia sobie zwyczajnie nie poradzą. No i po co jeden taki związek, w który ładuje się kasę z podatków, skoro może ich być kilkanaście lub więcej z pieniędzy czysto prywatnych. Kogo stać, kto się utrzyma i da lepsze warunki do rozwijania się młodym sportowcom, ten będzie mieć więcej młodych talentów i będzie czerpał z tego więcej zysków i tyle. Wszelkie dotacje, to moim zdaniem patologia, bo zaburzają uczciwą konkurencję.
Nurek_ Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Bez przesady, tym sposobem wszystkie niszowe dyscypliny sportu by natychmiast padły. Z czego miałyby się utrzymywać kolarstwo torowe: z biletów na zawody, praw do transmisji czy dotacji od sponsorów? (jak wiadomo stojących w kolejce aby dotować tą jakże popularną i widowiskową dyscyplinę ) Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Nurek_
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 @Nurek_ skąd wiesz, że by padły? Mnie nikt nie dotuje, a jeżdżę rowerem i wydaję na niego pieniądze. Znajomi sporo jeżdżą na nartach i też dotują się sami. Jest masa hobbystów, którzy wydają niebotyczne kwoty na niszowe zajęcia i pasje i mają się nieźle bez dotacji. Co ma przetrwać, to przetrwa.
Nurek_ Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Naprawdę nie widzisz różnicy między amatorskim uprawianiem sportu dla przyjemności a trenowaniem w klubie i reprezentowaniem go na zawodach? Amatorsko wyżej pewnej granicy nie przeskoczysz. Aby startować na pewnym poziomie, potrzebny Ci jest trener, dietetyk, fizjoterapeuta itp. Potrzebny Ci jest dobry sprzęt, na który niekoniecznie Cię będzie stać. Wreszcie, potrzebujesz stypendium, bo za coś żyć musisz, a nie jesteś w stanie pogodzić ciężkich treningów z pracą. Jak chcesz to wszystko zorganizować bez związków sportowych i dotacji?
de Villars Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Bez dotacji poradziła by sobie na pewno tylko piłka nożna w tym kraju. Być może jeszcze parę dyscyplin. Kolarstwo pewnie by padło - dlatego Ministerstwo może żądać dymisji zarządu PZKol, bo wie, że trzyma go finansowo w garści, zwłaszcza po wycofaniu się CCC (pozostaje jeszcze co prawda Orlen, ale też się zastanawiają, zresztą to spółka państwowa, więc mogą grać ramię w ramię z ministerstwem). Inna sprawa, czy jest zasadne żądanie dymisji akurat obecnego zarządu PZKol? O ile się orientuję, że skandale seksualne miały miejsce za poprzednich władz (albo jeszcze poprzednich), a winą obecnego zarządu jest chyba tylko ten audyt - który niby zlecili, a potem były z tym jakieś dziwne historie... Edytowane 3 Grudnia 2017 przez de Villars
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 1 godzinę temu, Nurek_ napisał: Naprawdę nie widzisz różnicy między amatorskim uprawianiem sportu dla przyjemności a trenowaniem w klubie i reprezentowaniem go na zawodach? Jak chcesz to wszystko zorganizować bez związków sportowych i dotacji? Naprawdę nie widzisz różnicy między lokalnymi klubami, które są zasilane z prywatnych pieniędzy, a jednym wielkim klubem, który zgarnia olbrzymie dotacje od państwa i tym samym jest niezdrową konkurencją dla reszty? Czym są te związki sportowe, bez których nie można niczego zorganizować? A co z zawodami czy maratonami, które są organizowane przez prywatne firmy? Nie da się? Nie ma takich? Powiedz mi, w jakich związkach i jakie dotacje dostają w Polsce dentyści albo weterynarze? Czy jest to niszowa dziedzina, która bez dotacji państwa by padła? Nie - to są te sektory, które w zasadzie są prywatne i mają się świetnie. No, ale tam działa zwyczajna konkurencja i jakość usług na tym nie cierpi, a wręcz przeciwnie.
marco752 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Nurkowi , raczej chodziło o zakres międzynarodowy , wyjazdy na zawody po całym świecie , zgrupowania , reprezentowanie na arenie międzynarodowej , musi być ktoś lub coś co to ogarnia całościowo . Nie wyobrażam sobie kilku czy nawet dwóch konkurencyjnych organizacji bo to był by chaos . Kolarstwo bazuje finansowo na dotacjach i sponsoringu bo na czym innym ma zarabiać na cele które wymieniłem na początku ? za to odpowiadają sponsorzy strategiczni tacy jak CCC czy orlen , lokalnie szuka się sponsorów lokalnych bo nie ma inne formy finansowania , puki co nie sprzedaje się biletów na wyścigi kolarskie , chyba że na halowe . Z resztą takie zasady dotyczą praktycznie wszystkich dyscyplin i to nie tylko u nas . 1
Rekomendowane odpowiedzi