Terrago Opublikowano 30 Marca 2017 Opublikowano 30 Marca 2017 Witam wszystkich właśnie kupiłem dwa rowerki dla kobiet większych i mniejszych - rama 16 i 18 cali z kołami 27,5. Ramy są jak najbardziej dobre ale nie pomyślałem, że przy tak małych rowerach ktoś wsadzi do nich tak wielkie koła ?!?! i teraz mój problem - chcę wymienić koła z 27,5 na 26 + niższa opona - jaka może być minimalna wysokość roweru od podłoża - suport i pedał w najniższym punkcie. Podam może jeszcze pewne wymiary: rama 18 cali, ramię suportu 175 mm odległość w najniższym punkcie pedału od podłoża 11,5 cm, rama 16 cali, ramię suportu 170 mm odległość w najniższym punkcie pedału od podłoża 12 cm - opony w obu przypadkach wysokość 5 cm - czy mogę bez problemu wymienić koła na 26 cali ??????????? aaa rowery to Carrera Subway ONE - bardzo popularna marka w UK mam zamiar zrobić o nich film w ramach ostatniej propozycji Szajbajka jako o rowerach miejskich, tanich, wygodnych do jazdy codziennej nie kłujących w oko złodziei ... miesięczny przebieg takiego roweru u mnie to około od 250 do 500 km. Pozdrawiam,
Maki Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) 16 " to fakt bardzo mala rama ale w niczym nie przeszkadzaja kola 27,5. Tym bardziej dla ramy 18". Ja dla przykladu przymierzam sie do roweru na ramie 17,5-18" na kolach 29". Pozatym wymiana kol na 26" nie da nic dobrego. Geometria ramy przystosowana jest do kol 27,5". Moja rada? Pozostaw te kola 27,5" i niech kobiety ciesza sie jazda na tych rowerach. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez Maki
alfine-11 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Terrago złodzieje świetnie się znają na wartości rowerów śmiem twierdzić , że nawet lepiej niż nie jeden sprzedawca w sklepie rowerowym i nic już na to nie poradzimy jeśli rower jest bardzo wartościowy to jest mocno narażony na kradzież , a co do "dużego" prześwitu w rowerach to uważam to wręcz za zaletę zwłaszcza w mieście Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez alfine-11
Terrago Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2017 bardzo dziękuję za odpowiedź - jestem tradycjonalistą - człowiekiem starej daty ;-) - zawsze coś muszę zmajstrować niekoniecznie na plus - uważam że koła 26" czy 28" są jakieś takie lepsze - sam na takich jeżdżę i wszystko ma się super - przy mniejszych kołach rower jest krótszy, mniejszy i tym samym bardziej zwrotny - taki jakiś bardziej poręczny, a że wymienione przeze mnie rowery to rowery w moim przypadku czysto użytkowe preferuję mniejsze koła - tylko właśnie martwi mnie ta geometria ramy przystosowana do większych kół - stąd było moje pytanie - no nic najwyżej wymienię tylko opony na niższe i obaczym jak to się będzie sprawować ?!?! każdy centymetr, każdy gram się liczy ... ;-)
MaŃciO Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Witam. Między 26" a 27,5" za wielkiej różnicy nie ma, jest to tylko 1,5 cala, co prawda rower będzie troszkę dłuższy, moim zdaniem na plus bo daje to większą stabilność i będzie miał wyżej położoną główkę. A poza tym kluczową rolę odgrywa sama geometria która w Twoim przypadku musi być przystosowana pod użytkowanie tej piękniejszej strony naszego życia Nie koniecznie zmiana opony na niższe będzie dobra, gdyż wyższy profil da więcej komfortu podczas jazdy, przy podjazdach pod krawężniki czy to też jazdy po kostce, nie wspominając już o jeździe w terenie. W zależności w jakich warunkach miały by być użytkowane rowery dobrał bym odpowiedni rodzaj bieżnika. Tak więc jeżeli rozmiary ram są dobrze dobrane do osób które mają je użytkować, to nie przejmował bym się zbytnio wielkością kół, która w tym przypadku i w dzisiejszych czasach jest kołem uniwersalnym. Pozdrawiam.
revolta1 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zostaw jak jest .ktos to w fabryce obliczyl ze do tak malej ramy mozna wlozyc kola 27.5 i bedzie dobrze
MaŃciO Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 4 godziny temu, revolta1 napisał: Zostaw jak jest .ktos to w fabryce obliczyl ze do tak malej ramy mozna wlozyc kola 27.5 i bedzie dobrze Dokładnie. Nawet rowery z kołami 29" można spotkać na 14", 15" co jest ekstremalnie niskie do tych kół.
Rekomendowane odpowiedzi