Skocz do zawartości

Przednie oświetlenie

Biohazard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Mam do was pytanie odnośnie przedniego oświetlenia. Poszukuję lampki o sporej mocy, która dość dobrze oświetli mi też obszar przed kołem oraz po bokach. Nie mam specjalnego parcia na jak najwyższą liczbę lumenów, zależy mi zwyczajnie na dobrym i jasnym oświetleniu ze względu na moją wadę wzroku :) Najlepiej też, żeby światło było możliwie jak najbielsze. Co byście polecili w tej kwestii? 

W oko wpadły mi następujące modele: 

https://www.rowertour.com/p/14796/busch-muller-ixon-core-lampka-rowerowa-led-usb-50-lux

https://www.rowertour.com/p/41490/busch-muller-ixon-iq-speed-premium-lampa-rowerowa-led-90-lux

https://www.rowertour.com/p/44547/roxim-x4-premium-lampa-rowerowa-cree-50lux-usb

Szczególnie Roxim X4 przypadła mi do gustu. Pytanie czy faktycznie świeci tak jak pokazuje to producent na obrazku, bo wygląda nieźle i wg tego co widać równomiernie oświetla drogę. Raczej nie chciałbym lampki, której świecenie to jasna plama przede mną nerwowo podążająca za ruchami kierownicy. Ktoś wie coś więcej na temat tych lampek? 

Miło by było, gdyby lampka wytrzymywała też więcej niż 1-1,5h w najwyższym trybie. 

Pozdrawiam i dzięki za rady :)

Opublikowano

Ten Buch & Muller to już jest wypas tylko ta cena :(

0000000000000000000bm.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

Ceny jakoś dziwnie wygórowane ale z tych co podałeś najlepiej chyba sprawdzi się Roxim X4 pod warunkiem, że świeci tak jak na zdjęciach :)

Opublikowano

Ja mam mactronic pro noise 500

Bardzo polecam w całkowitych ciemnościach widać wszystko :)

Jest dołączona ładowarka i baterii starcza na bardzo długo ;)

Opublikowano

Godna polecenia Noise 500 ma do tego wymienny akumulator

0000000000no.jpg

Opublikowano

No chociaż nigdy nie kupiłem

Bateria mi starcza

Opublikowano

Za dodatkowe sześćdziesiąt parę PLN jest pewność długiego działania , ale taki zestaw to też jest już spory wydatek

0000000000000000000000000niz.jpg

Opublikowano

A jak wygląda kwestia oświetlania boków w tym Noise 500? Obejrzałem na YT jakieś filmiki, ale są w tak miernej jakości, że ciężko samemu stwierdzić. 

Opublikowano

Na co dzień widzę to na żywo i oceniam bardzo dobrze

Opublikowano (edytowane)

Convoy S2+ .uzywasz przy rowerze a i jako EDC w kieszeni. swieci szeroko doswietla boki .a i z odlegloscia nie ma problemu czas na najwyzszym trybie okolo 80 minut .do tego drugie aku w kieszeni i masz kolejne 80 minut :)

20170411_150040.jpg

20170411_150037.jpg

Edytowane przez revolta1
  • Pomógł 2
Opublikowano

Posiadam od kilku ładnych lat Pro Noisa 300 i powiem że na szerokie oświetlenie to jednak za mało nie wiem jak w 500. Ale w mojej słabo świeci na boki. Lecz zasięg ma bardzo ale to bardzo przyzwoity. Bardziej powiem że lampki Lezyne są lepsze co do szerokości oświetlenia lepiej niż MC.

Opublikowano

Ja też używam Convoy S2+ i polecam ten zakup każdemu komu zależy na rozsądnej cenie za dobre oświetlenie. Plusem jest cena, wymienialne akumulatory i możliwość modyfikacji/dostosowania do własnych wymagań. Minus to czas dostawy z Chin i produkt nie jest dedykowany pod rower. W przypadku lampek typowo rowerowych ceny są bardzo mocno zawyżone często jakość i możliwości nie idą w parze z ceną. Najlepszy filmik jaki do tej pory widziałem zrobił @SzajBajk porównując poszczególne modele miedzy sobą pokazując co i w jakiej cenie można dostać. Film pokazuje jak w niektórych przypadkach producenci naciągają kupujących.

• Pomógł 1
Opublikowano

Miałem już wcześniej umieścić na forum ten filmik Daniela ale co by robiła reszta  Szajbajków , została  by tylko jazda na rowerze ;) Należy podkreślić , że te wszystkie lampy są z niskiego pułapu cenowego , ale na takie jest największy  zbyt ( to i tak nie jest mało przy naszych zarobkach ) 

Opublikowano
21 minut temu, alfine-11 napisał:

Należy podkreślić , że te wszystkie lampy są z niskiego pułapu cenowego

Nie mogę zrozumieć dlaczego lampki z wyższej pułki kosztują tyle co dużo bardziej zaawansowane urządzenia elektroniczne typu dobrej klasy licznik rowerowy, nawigacja GPS albo tani smartfon. Akumulator, led i włącznik = 200, 300, 500 PLN.

Opublikowano

Chciałbym UPRZEJMIE upomnieć że wkradł Ci się mały ort

Piszemy "półki" 

Pozdro.;) 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Yan napisał:

Nie mogę zrozumieć dlaczego lampki z wyższej półki kosztują tyle co dużo bardziej zaawansowane urządzenia elektroniczne typu dobrej klasy licznik rowerowy, nawigacja GPS albo tani smartfon. Akumulator, led i włącznik = 200, 300, 500 PLN.

Tak już jest w handlu artykułami dla pasjonatów to wszystko jest takie drogie , że jest nas wystarczająco dużo skłonnych do przepłacania i  handel wykorzystuje tą okazje

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano

czasem lepiej nie przeplacac i wziac niedrogie lampi by tylko pokazac innym użytkownikom ruchu drogowego ze jest sie na ulicy, wiec placenie ponad 300-500zl za lampi jest bez sensu chyba ze wykorzystuje sie ich moc ! :)

Opublikowano

Właśnie o to chodzi, musi być moc, żeby widzieć coś po zmroku w lesie :P

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1991 napisał:

czasem lepiej nie przeplacac i wziac niedrogie lampi by tylko pokazac innym użytkownikom ruchu drogowego ze jest sie na ulicy

Ja wychodziłem z tego samego założenia aż czasu kiedy wyszedłem na rower wieczorem. Niby jeździłem po mieście ale zdarzały się miejsca gdzie nie było lamp a chodnik był dziurawy i nierówny. Teraz oprócz przedniego pozycyjnego wole mieć niewielki zapas mocy i pewność że oświetlenie da radę.

Warto obejrzeć do końca bo widać na czym producent przyoszczędził. Tańsza lampka przypomina konstrukcje które testował Daniel. Pytanie czy "markowe" odpowiedniki są lepiej wykonane - w końcu są droższe.

Opublikowano

Polecam zdecydowanie oświetlenie marki CAT EYE, do jazdy sporadycznej po zmroku wystarczą tańsze modele, dla lubiących jazdę w mroku wyższe modele powinny być idealne.

Opublikowano

Nad tą lampką ProX też właśnie myślałem, z tego co widziałem można ją dostać za +/- 170zł, to nie jest tak źle :) Masz może jakieś zdjęcia jak świeci po zmroku? Jak długo wytrzymuje akumulator i jak doświetla boki? Z góry dzięki :)

Opublikowano

F

Ale na zdjęciu nie zobaczysz dokładnie jak świeci lampka...  Najlepiej wypróbować chociaż najczęściej nie ma możliwości :/

Opublikowano

No tu jest właśnie problem, bo aparat/kamera to nie ludzkie oko :/ Chyba po prostu wybiorę się do sklepów stacjonarnych, zobaczę co mają na stanie i jak to świeci, a jak nic mi nie będzie odpowiadało to ryzyk-fizyk jak to się mówi i zamówię z internetu :P

Opublikowano

Znalazłem dwie wersje tej lampki: 

https://m.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-dual-power-i-2-x-cree-xm-l2-t6-czarna-prox,393065.html

https://m.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-dual-power-ii-2-x-cree-xml-t6-z-akumulatorem-i-ladowarka-prox,531924.html

Niby ta druga wersja bardziej dopracowana, ale... no właśnie zawsze jest jakieś "ale". Druga wersja ma tylko 3 tryby świecenia - 100%, 50% i strobo, wersja starsza ma jeszcze 20%. Ze strobo po mieście jeździć nie lubię, a czy 50% nie będzie za dużo? Którą wersję lampki w takim razie lepiej wybrać, jeśli się na nią zdecyduję?