Skocz do zawartości

Czy takie ciśnienie jest wystarczające

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem niedawno pierwszą szose i na oponie jest napisane aby napompować do 7 barów ale jak czytałem wszystko zależy od wagi kolarza,

udało mi się napompować do ok 5.8 Bara, waże 54kg czyli dosyć mało czy takie ciśnienie jest wystarczające?

moje opony to hutchinson equinox 700x23c

Opublikowano

A czy na oponie nie jest napisany zakres ciśnień? Zwykle jest podane np. od 4,5 do 6,5 bara albo od 2,0 do 4,5 bara itd. U Ciebie jest podana tylko jedna wartość?

Opublikowano

7-7.7bara

poprzedni wlasciciel pompowal do 6.5 bara duzo ciezszy

Opublikowano

Możesz tak jeździć, ale poniżej zakresu podanego przez producenta ryzykujesz przebicie przez dobicie. Ostre uderzenie kołem może docisnąć oponę do obręczy i przeciąć dętkę. Chyba potrzebujesz pompki podłogowej.

Opublikowano

Witam, mając continentalki w rozmiarze 25c pompowałem do maxa 8 bar mimo wagi 120 kg ani razu kapcia nie złapałem poprzez dobicie, ale wiesz wszystko zależy od opony :) Najlepiej dobić do 7 bar i zobacz jak ci się jeździ na takich kamykach.

Opublikowano

Również nie schodziłbym poniżej tego co podaje producent. Raz tak zrobiłem jak kupiłem swoją pierwszą szosówkę, i na pierwszej dziurze w asfalcie złapałem tzw. snakebite.

Opublikowano

hmm, chyba zajade do jakiegos sklepu rowerowego i ładnie poprosze zeby mi napompowali :D

Opublikowano

Jak kupiłeś rower szosowy, to stacjonarna pompka z manometrem to mus. Też nie polecam kupować byle czego, tylko dołożyć i mieć na lata.

Opublikowano
13 godzin temu, Maksaw napisał:

hmm, chyba zajade do jakiegos sklepu rowerowego i ładnie poprosze zeby mi napompowali

To lepiej przywieź im od razu oranżadę i ciastka, żeby Cię polubili, bo będziesz ich odwiedzał co tydzień :P Zdecydowanie kup pompkę stacjonarną.

A w zalecenia producentów bym tak ślepo nie wierzył, że jak nie napompuję tyle ile na ściance napisane, to złapię snejka, a jak napompuję, to na pewno nie. Nie wiem jak w szosach, ale w MTB te liczby są totalnie oderwane od rzeczywistości (grubo zawyżone). Ponadto nie uwzględniają masy ridera, nawierzchni, stylu jazdy, szerokośći obręczy itd. Musisz sam eksperymentalnie znaleźć swoje idealne ciśnienie,  bo bynajmniej nie jest tak, że więcej=lepiej (chyba, że jeździsz po torze w Pruszkowie).

Opublikowano

Jazdę po torach bym odradzał,bo pociągi bywają bezlitosne ;)

Opublikowano

Solidna pompka podłogowa to podstawa w szosie. Przy oponach Conti o ciśnieniu max 8,5 bara pompowanie do 8 całkowicie wystarczy by nie złapać snejka i mieć niskie opory toczenia. W wysokich temperaturach (gdy wyjeżdżamy na trasę np rano, gdy jest chłodniej) ciśnienie w oponie wzrośnie i tak. Niższe ciśnienie procentuje na mokrej i zabrudzonej nawierzchni. Można jeździć także na niższym ciśnieniu, ale przy np przy "finiszowaniu" ścianki opony będą się uginać dość mocno. 

Są opony lub przynajmniej były (Vredestein Fortezza TriComp) dla których max ciśnienie to 12 barów, a jeździły dobrze przy 10-11. W przypadku opon gorszej jakości pompowanie do górnej granicy zalecanej przez producenta może skutkować pogorszeniem przyczepności - uślizgują się przy ciasnych zakrętach itp. 

Opublikowano

Posiadam cont grand Prix i jej max ciśnienie to 8,5 bara. Czy w tej sytuacji 8 barów przyblokuje wadze 85 kg wystarczy ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro